Foto: TV3/Klas Hjertberg

Slottsfantast på upptäckarresa

För de flesta av oss är det nog snarast koja som gäller på bostadsmarknaden men för en del är det faktiskt riktiga slott man bor i. Några av dessa slottsbor möter vi i kanal 8:as nya säsong av ”Slottsliv” där Peder Lamm åker landet runt och besöker tolv av Sveriges slott. Och att det inte är ett liv som kantas av champagne vareviga dag är något Peder kan försäkra. – Det är en väldig bredd bland de människor vi träffat, både vad gäller yrken och ålder men gemensamt för dem alla är att de älskar de här husen. Det är extremt hårt arbetande människor som verkligen sliter med att hålla de här husen i gott skick, berättar han.

Hur många slott det egentligen finns runt om i Sverige kan Peder Lamm inte svara på och han tror inte att det finns någon riktigt svar på frågan.
– Det är ju en definitionsfråga vad som är ett slott och vad som är en herrgård. Många av de hus vi besöker i Slottsliv är ju inte ett traditionellt slott men det tycker inte vi är så viktigt utan det är hus med arkitektonisk ambition. Man får vara lite flexibel där, resonerar han.
I det första avsnittet av Slottsliv reder han dock ut vad som krävs för att få kalla sitt hus för slott men inte ens då blir svaret entydigt. Enligt svensk definition krävs det nämligen att en kunglig person ska ha ägt eller bott på stället i fråga medan man i Frankrike har en mycket mer liberal förklaring.
– Där menar de att det räcker med en person av grevlig rang för att det ska få kallas för slott. Och jag tror att ett slott är en karaktärsbyggnad på landet och en karaktärsbyggnad som har en arkitektonisk ambition. Sen spelar det inte så stor roll om det är en bilhandlare eller en hertig som har bott där utan det är byggnaden i sig som bestämmer om det är ett slott eller inte, förklarar han i avsnittet.

Byggnader med historia
Själv säger sig Peder alltid ha fascinerats av slott och minns inte att det är ett intresse som skulle ha växt fram inom honom.
– Det ligger väl i från det här med att vara grabb och gilla riddare och borgar. Det är intressant med alla miljöer och historier. Alla slott har sina egna berättelser och sin egen historia.
Men att historia och nutid är vitt skilda från varandra är en punkt han är bestämd på.
– Det skiljer sig 100 procent, det finns inget gemensamt med hur det levdes för 100 år sedan. Det är också lite det vi vill visa på med det här programmet. Vi vill visa att man inte står och dricker champagne hela dagarna. De som äger de här slotten är entusiaster som brinner för de här husen och arbetar extremt hårt.

Flest slott i söder
När man ser på slottens fördelning över Sverige ser man att det framförallt är de tre landskapen Skåne, Sörmland och Västmanland som dominerar medan det finns väldigt få slott norr om Dalälven, berättar Peder.
– I Sörmland var det en väldigt klar ägarstruktur med en utpräglad feodal struktur som gjorde att det växte fram flera slott medan man i Västmanland hade järnhanteringen och i Skåne var det de stora rika jordarna som gjorde att man hade råd att bygga större slott. Ser man istället på Dalarna så hade man där många självägda gods så därför var det inte så vanligt med de här stora slotten där. Och i norr var det ju inte bebott på den tiden då slotten byggdes, förklarar han.
Men det finns även ytterligare en förklaring till den sydliga dominansen.
– De flesta av slotten var ju inte svenska utan danska slott och Danmark var så mycket rikare än Sverige. Om man ser på Danmark så finns där ju massa stora slott.

Många slott kvar
Men även om slotten inte är så vanliga norrut ligger det nordligaste slottet i Torneå. Ett slott man dock ännu inte valt att besöka.
– Men kanske en annan säsong om det blir fler vem vet, säger Peder.
När det gäller kommande säsonger är inget klart ännu men om Peder får som han vill blir det fler.
– Nu är vi uppe i 22 slott så det finns vissa kvar att besöka. Men sen har jag även en dröm om att få göra en säsong utomlands så här som grädden på moset. Det skulle vara kul att besöka en del slott med svensk anknytning. Men det finns många svenska slott kvar som är spännande så vi får väl se.
Peders personliga favoritslott är däremot ett slott som besöks redan denna säsong, nämligen Skokloster.
– Det är så fantastiskt stort och välbevarat och har en massa fantastiska berättelser. Det är som en tidsmaskin. Tidsmaskiner finns i verkligheten, det är häftigt, avslutar han.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!