lördag 14 december
Ingen viktväktarvecka precis!
Illustration: Maria Wall

Ingen viktväktarvecka precis!

6 november, 2019

Krönika. Det sägs att vi förbrukar mer resurser än tre jordklot tillsammans. Jag kanske inte är någon Einstein men ska vi hinna fira alla högtidsdagar, bemärkelsedagar och det allra senaste påfundet, TEMADAGAR, så räcker inte årets 365 dagar. Vi får nog räkna med 1095 dagar om vi ska hinna fira alla bemärkelsedagar.

Den kanske mest kända temadagen är Kanelbullens dag som är ett påhitt av bageribranschen men sen har det här spritt sig. Nu är det inflation i temadagar!

Ingen myndighet som bestämmer
Man tror ju nånstans att det alltid är någon myndighet som bestämmer över oss men i det här fallet är det inte så. På internet har jag hittat hemsidan temadagar.se som har funnits sedan år 2008. Här har man samlat på sig alla vanliga högtidsdagar och bemärkelsedagar som föreningar och intresseorganisationer har kommit på. Men det är också fritt fram att hitta på nya!
Idag är det onsdagen den 6 november vilket traditionellt är Gustav Adolfsdagen. Välsorterade konditorier brukar då ha en Gustav II Adolf-bakelse, eller hur? För att fira att den gamle kungen med tiden blev tämligen fet och stupade i Lützen denna dag år 1632. Men vem kom på att i morgon, den 7 november, så är det kladdkakans dag? Ställ undan badrumsvågen. För kladdkakan ska nu firas!

På lördag – frimärkets dag
På fredag blir det smalkost igen för nu får du fira ”infraservicedagen”. Att infraservice har en viktig samhällsfunktion kan vi väl alla vara överens om, men hur ska man fira den? Åka Botniabanan kanske. Eller rälsbuss till Vännäs? Eller ringa till vännerna på Umeå Energi och säga grattis! Har det brunnit i proppskåpen?
På lördag är det Arkivens dag och då tänker jag på Folkrörelsearkivet där jag jobbade ett tag i mitten av 70-talet med Carl-Ivar Åsander och gjorde utställningar om stadens nykterhetsorganisationer, så skål för er! Men lördag är också filatelisternas stora årsdag eftersom det är frimärkets dag. Kanske Erik Idhult och hans vänner ska samlas någonstans och prata stämplar från västerbottniska postkontor? Undrar förresten om man delar ut pris till trotjänare ... Vem förtjänar guldpincetten?

Ännu mera choklad!
Att det är fars dag på söndag har väl inte undgått någon och om denna dag skrev förresten Nicklas i sin förra krönika. Men på måndag vad har vi då? Ja enligt den här hemsidan som samlar på temadagar är det nordiska klimatdagen, grön flagg-dagen, hågkomstens dag, alla singlars dag samt CHOKLADENS DAG.
Men nu får ni ge er! Det var ju bara några dagar sedan vi åt Gustav Adolf-bakelse och kladdkaka och nu blir det ännu mer choklad att stoppa i sig.
Låt gå för att det också är alla singlars dag som kanske kan uppskatta praliner. Eller varför inte en burk O’Boy? Så kan de få sitta och bubbla i sin ensamhet med sugrör i ett glas mjölk med O’boy så det spiller över hela köksbordet. Kanske även disktrasan kan få denna dag. Wettexdagen!

Snart så: smörgåstårtans dag!
Nästa tisdag är det bland annat alla krossade hjärtans dag. Ja hur ledsamt kan det inte bli? Jag föreslår att ni letar upp en låt på Youtube av Frank Zappa som heter ”Broken hearts are for assholes”. Om inte den kan trösta er så gå på kalorierna igen för på onsdag är det SMÖRGÅSTÅRTANS DAG. Jag vet att det bakas för fullt i alla Konsum- och Ica-butiker och större köpcentra denna dag för att ni ska få tårtor att baxa hem. Ullas kondis på Västerslätt är känt för sina smörgåstårtor så det är kanske dit ni ska? Ta två bitar så blir du gift! Eller åtminstone redo för några hårda pass på närmaste gym till veckan.
Att vi överkonsumerar och vräker i oss mer än vad tre jordklot tål är alltså ingen nyhet. Men det är ändå ingenting mot den samoanska befolkningen som ska vara mest överviktig i hela världen. Kanske våra samer kan bjuda hit dem på en stärkande tur i fjällen? En fjäll-marsch-mallows?

Ja du Nicklas. Jag vet inte om du minns Arne Tammer som lärde dig att bygga upp din kropp bara du gav honom ”en kvart om dagen”. Hur gör du för att få ett hälsosamt leverne?

BENNY KARLSSON

Läs mer