lördag 14 december
Bostäderna som lockar

Bostäderna som lockar

6 november, 2019

Artikel. Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik fortsätter både priser på och antalet försäljningar av bostäder att öka. Men vad är det som lockar svenskarna mest när det är dags att flytta?

I Trendrapporten, en årlig rapport om trender i bostadsbranschen, listar Svensk Fastighetsförmedling de attribut som toppar listan över vad som skulle öka svenskarnas intresse för att flytta.
– I år visar resultatet att det finns en stor längtan till att byta bostad. Intresset för odlingsmöjligheter och solceller har ökat rejält de senaste åren och vi ser även en fortsatt trend framöver, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.
När populära sökord på Hemnet granskas framgår att närheten till vatten är något som attraherar de som är på villajakt. Pool, sjötomt, sjö, sjöutsikt och hav är alla med på tio i topp-listan. Vad gäller bostadsrätter är istället balkong, hiss, uteplats och garage de populäraste sökorden.

Nöjda med grannarna
När man flyttar får man inte bara en ny bostad, utan även nya grannar. Hur grannsämjan ser ut i ett område där man eventuellt tänker flytta är något många är nyfikna på. I en undersökning som Sifo och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling genomförde inför Grannens dag den 31 oktober framgår att de flesta svenskar, 76 procent, är positivt inställda till sina grannar.
– Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet. En god relation till grannarna, bra gemenskap i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen och möjligheten att delta i gemensamma aktiviteter ökar ofta intresset för en bostad som är till salu, säger Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

ANDERS JOHANSSON

Läs mer