onsdag 16 oktober
Fick en aha-upplevelse av Söta Belinda
Illustration: Maria Wall

Fick en aha-upplevelse av Söta Belinda

9 oktober, 2019

Krönika. Det finns ett uttryck som heter ”med facit i hand”. Jag satsade en tia på två norska kallblod med varsitt odds över 50 gånger som blev etta och tvåa och gav tillbaks över 300 gånger insatsen på en tvilling. Med facit i hand borde jag givetvis ha satsat mer. Men var detta en ”aha-upplevelse”? Ja kanske.

Alla lopp ska köras, allt är möjligt och trav är trav. Det är skillnad med Postkodlotteriet. Där är Jante inblandad. Köper du en lott kan du vara ganska säker på att de i grannbyn vinner. Ja visst är det väl så!

Att plötsligt komma till insikt
Aha-upplevelse är en plötslig insikt, till exempel vid problemlösning. Det kallas också heureka-upplevelse om du minns den gamle greken Aristoteles. Han lär ha ropat så i sitt badkar när han insåg att en volym kan bestämmas när den nedsänks i vatten: ”Heureka!” Nu kom jag på det! Skolverket har dock fått för sig att antiken inte hinns med i undervisningen så om greker och romare får barnen lära sig på annat sätt. Kanske moster eller morbror har lämplig kurslitteratur till hands? Mycket kan man lära sig av Kalle Anka, Bamse, Tintin eller Asterix.
Själv gick jag i pluggskolan och fick traggla de gamla grekerna. Där fick man lära sig att i Grekland föddes demokratin. Jo pyttsan. Det var bara överklassen som fick rösta och folket i övrigt levde i ett slavsamhälle där ingen hade rösträtt. Hur jag lärde mig det? Kanske i radions P1 i Obs Kulturkvarten. Antingen var det Herbert Söderström eller Pehr Garton på 60-talet som sa det. Med radions hjälp har jag fått gott om aha-upplevelser. Är det på det viset! Hade jag ingen aning om.

Insikterna avlöser varann
Med åldern kommer insikterna om min egen bräckliga gestalt på denna himlakropp som snurrar i rymden. Hur ung jag än känner mig är jag fortfarande äldre än Göran Persson. Bara det är en aha-upplevelse av det sämre slaget. Jag är inte så imponerad av den bank han företräder, Swedbank. Huvudkontoret i Umeå har gjort sig av med så mycket personal nuförtiden att de får skicka ner ett enkelt dokument om ett dödsbo till Stockholm för att få ärendet hanterat. Hur gick det där till? Vill de inte ha några kunder alls? Aha? Man ska gå in på en app eller nåt. Förresten pengar. Vem vill hantera såna? Pengar är siffror i en dator. Siffror! Ingenting annat.

Trivialiteter får en mening
Triviala schlagers dyker upp i skallen utan anledning och ber om att få upprättelse. Den senaste veckan har jag gnolat på den struttiga låten ”Pretty Belinda” i Ola Håkanssons version som hette ”Söta Belinda.” Är det livet som passerar revy? Ska jag måsta ta mig igenom alla årgångar av Svensktoppen innan jag får komma till ro?
I ”Söta Belinda” sjunger Ola Håkansson om en tjej som bor i en husbåt nere vid stranden. ”Hon steker sitt fläsk” sjunger han. I alla år har jag trott att hon steker fläsk kanske på en gasolgrill, men när jag googlar facit förstår jag att hon ligger och solar. Aha! På det viset! Pojkarna tittar lystet på henne, men fort gömmer hon sig under däcket på sin husbåt och läser böcker. Hon tänker nämligen bli professor! Precis som Ebba Witt Brattström. Hon som tror sig kunna allt i tv:s kulturfrågesport Kontrapunkt.
Undrar förresten om jag inte ska besöka Kvinnohistoriska muséet en dag och språka med nån genusforskare om schlagerlåtar som Söta Belinda. Vad var Wilmas roll i Ove Thörnqvists låt om Fred Flinta? ”Jabba dabba dabba doo – här kommer Wilma!” Ja vad ville Wilma egentligen? Och vad ville Gunwer Bergkvist som sjöng ”Livet är stenkul, tro på mig jag är tjej!” Det finns gott om aha-upplevelser även i triviala schlagers. Vad gnolar du själv på för låtar?

Ja du Nicklas. Trump och Putin har gett sig på lilla Greta och vår egen Anders Ågren har hamnat i blåsväder sedan han uppmärksammats av Russia Today, och Marcus Oscarsson sedan han kritiserat en skola i Umeå som klimatstrejkade. Hur ser du på allt det här. Ska man lära barn att strejka?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven U

Artikel. Vad är utmätning?
Om någon är skyldig dig pengar och du har en klar och förfallen fordran men personen, trots krav, inte betalar skulden kan du hos Kronofogden ansöka om betalningsföreläggande. När du får ett beslut eller dom som anger att personen ska betala din fordran kan du ansöka om utmätning.
Utmätning innebär att Kronofogden beslutar att ta tillgångar från den skuldsatta personen, gäldenären, för att sälja egendomen för att betala din fordran.
För att veta om gäldenären har tillgångar som kan utmätas kontaktar Kronofogden bland annat banker, företag och myndigheter som kan ha information om gäldenärens tillgångar. Kronofogden kan även besöka gäldenärens bostad eller företagets lokal.
En förutsättning för att egendom ska kunna utmätas är att gäldenären är ägare till egendomen. Egendom som finns hemma hos gäldenären förutsätts tillhöra denne, även om det finns en sambo som bor tillsammans med gäldenären. Det innebär alltså att den exklusiva tv:n som står i vardagsrummet antas tillhöra gäldenären. Om sambon invänder att det är han eller hon som äger tv:n måste hen bevisa äganderätt till tv:n, annars utmäts den.
I första hand ska egendom utmätas som medför minsta möjliga kostnad, förlust eller annan olägenhet för gäldenären. Om det är en privatperson utmäts ofta del av personens lön. Kontanta medel, fordringar, banktillgodohavanden, lön, fondandelar och aktier och övrig lös egendom utmäts om det finns. Därefter utmäts gäldenärens fastighet såsom villa, fritidshus eller industrifastighet. Dessutom krävs det att den egendom som utmäts vid en försäljning genererar ett överskott som är försvarligt, det vill säga ger ett rimligt överskott för att betala skulderna.
Saker som den skuldsatta personen eller hens familj behöver för sin försörjning, så kallad beneficieegendom, får Kronofogden inte utmäta. Vad som utgör beneficieegendom beror på förhållandena i varje enskilt fall men normalt är kläder, glasögon, möbler och annat som gäldenären absolut behöver undantaget.
Så långt det är möjligt försöker Kronofogden undvika att utmäta gäldenärens bostad. Det finns inget krav på hur stor skulden måste vara för att bostaden ska kunna utmätas, men försäljningen ska ge ett överskott efter att alla omkostnader är betalda. Åtgärden måste också vara proportionerlig, det vill säga nyttan ska överväga konsekvenserna för gäldenären.
Om det inte finns utmätningsbara tillgångar för att betala gäldenärens alla skulder skriver Kronofogden en rapport som sänds till dig och gäldenären. Rapporten är en presumtion om att gäldenären är på obestånd och, med stöd av den, kan försättas i konkurs.
Om du anser en utmätning vara felaktig kan du begära rättelse. Om Kronofogden inte rättar utmätningsbeslutet eller om du vill att frågan ska prövas av domstol kan du överklaga beslutet till tingsrätten.
Om du vill läsa mer om utmätning finns bra information på Kronofogdens hemsida: https://kronofogden.se/Utmatning2.html.