lördag 14 december
Vad i fridens namn är höstgardiner?
Illustration: Maria Wall

Vad i fridens namn är höstgardiner?

25 september, 2019

Krönika. Bor man i hyresrätt i centrala stan behöver man inte bry sig så mycket om årstiden. Aldrig behöver vi kratta löv, skotta snö eller bry oss om någon värmepanna. Är det kallt i elementen ringer vi till vaktmästaren. Sätt på elementen! Då gör han det. Det enda vi funderar på när hösten kommer är vad vi gör av pelargonerna ...

Pelargonerna ska ju stå kallt under vintern men grannen min, herr Grefve med fru, har sedan länge abonnerat på fönsterbrädan i trappuppgången. Så var jag ska övervintra mina Mårbacka. Hur gjorde Selma Lagerlöf? Ja hon hade väl en herrgård där det fanns sval och kallfarstu? Jag såg att herrgården i Baggböle var till salu för elva miljoner. Den som köper den vet då var pelargonerna kan förvaras. Ett säljargument?

En jordkällare vore inte dumt!
Hösten är ju traditionell skördetid och bor man i hyresrätt i centrala stan har man ingen jordkällare. Snabbt har man fyllt nedersta lådan i kylskåpet med lök, morötter och rödbetor för höstpriset 3,40 kr/kg hos Coop. Potatisen vet jag då inte vad jag ska göra av med. Det saknas kallskafferi i våra äldre hyreshus men det kanske vore nåt att tänka på i alla nybyggen? Undrar om det inte vore klimatsmart att rita in sådana i allt som byggs nytt. Det är väl både hållbart och energisnålt som det ska vara i dessa tider. Tänk er en sprillans ny lägenhet på Ön med tillgång till jordkällare. Solceller på taket, vindkraftverk och kanske en egen brunn i kvarteret? Här, på Umeås Manhattan, kunde arkitekterna och mäklarna uppfylla miljömålen från Parisavtalet?

Ljung och nya lampor
Blombutiken i huset där jag bor lockar med ljung den här årstiden. Jag ser de heter Erica Ljung och det är väl bara vi som var med på radikala 70-talet som kopplar namnet till författaren och feministen Erica Jong. Hon som skrev boken Fear of flying. För min del skulle jungen lika gärna få heta Martin Ljung. Eller för all del Kim Jung Il. Det är inte så noga egentligen.
Hösten är också den tiden när mörkret kommer och man gärna vill öka mysfaktorn i hemmet. Äntligen har jag begripit mig på hur man ”översätter” de gamla 25-wattarna, 40-wattarna och 60-wattarna till de nya miljösnåla men dyrare lamporna. Tog det tio år innan jag förstod det?
Det är också läge att fylla på förrådet med värmeljus. Är även de miljöklassade kan jag undra. Vilka har längst bränntid? Vilka sotar minst? In i minsta detalj får man bry sig nuförtiden.

Talgoxens årstid närmar sig
Ni som läser mina krönikor vet ju att jag har katter. De heter Nisse och Frasse och är två lurviga hannar som torde vara tretton år nu. Eftersom båda är kastrerade så känner de nog inte av våren när ej kastrerade katter förvandlas till ylande marskatter. Pälsen är lika tjock oavsett årstid men de kanske märker av hösten ändå? Snart finns inga flugor eller humlor att jaga, måsarna har försvunnit från bakgården och när katterna är på balkongen tänker jag att de kanske inväntar talgoxen som brukar dyka upp så här års. Vi har förstås nät där så att katterna inte trillar från balkongräcket, men man kanske skulle sätta upp ett fågelbord med frön i taket? Lite gymping för katter kan det bli när talgoxen sitter där och kvittrar.

Vad är höstgardiner?
Hustrun är intresserad av inredning och det är nog likadant i varje hem. I lägenheter, radhus och villor säger nog Västerbottens alla hustrur: ”Undrar om vi inte ska sätta upp höstgardiner?” De flesta män vet nog egentligen inte vad det är, men håller ju i regel med. Rött är till jul och gult är till påsk men vad är det för färg till höst? Jag såg att Ohlssons tyger nu har öppnat butik intill Lagerhaus på Rådhusesplanaden och där säljer de väl gardiner i parti och minut. Ja de syr till och med upp gardiner såg jag. Om jag gick dit för att köpa höstgardiner blev det väl såna med mönster av lingon och kantareller, vilket skulle göra att vardagsrummet torde se ut som en barnkammare. Så jag tror nog hustrun får ta hand om det. Som vet vad som är senaste modet.

Ja du Nicklas. Det här med manligt och kvinnligt. Nog är det väl skillnad va? Fundera gärna lite kring det är du snäll ...

BENNY KARLSSON

Läs mer