lördag 14 december
Mycket på gång hos Umeås bilhandlare
Foto: Elin Larsson

Mycket på gång hos Umeås bilhandlare

28 augusti, 2019

Artikel. Just som vi tvingats ur semesterns solstolslunk börjar det runt om hos stans bilhandlare att förberedas inför det årliga startskottet för hösten, MRF-dagen som i år inträffar den 31 augusti och då det traditionsenligt kommer att bjudas på kaffe, tårta och slipade erbjudanden.

Två av de bilhandlare som håller öppet är Bergners Bil och Carstedts. Bil & Bostad gav sig ut för att ta en tjuvkik på förberedelserna och prata om vad som är aktuellt på bilmarknaden just nu.
På Bergners Bil är det mycket som händer, här firar man 35-årsjubileum och passar samtidigt på att bygga ut, något som satt sin prägel på planerna inför MRF-dagen.
– Vi kommer att köra jubileums-erbjudanden på hela butiken samtidigt som vi även kommer köra lagerrensning inför utbyggnaden som började den 19 augusti. Så efter en fantastisk sommar kommer vi nu få möjlighet att sparka i gång hösten, vi kommer att ha en nylansering av en elhybrid från KIA och det blir kul att få dra skynket av den bilen. KIA har även nationell öppethelg just den helgen så vi kommer hålla öppet både lördag och söndag så för oss passar det jättebra att det samtidigt är MRF-helgen för då hjälps vi åt att dra ut kunder på marknaden, säger Fredrik Sjöström, VD på Bergners Bil.
Han berättar även att de kommer att passa på att ha outletpriser på sina kvarvarande Mazda-bilar.
– Vi ska sluta sälja Mazda och därför kommer vi att kunna sälja bilar till priser som aldrig presenterats tidigare. Så vi kommer kunna ta hand om våra Mazdakunder på ett fantastiskt sätt under den här helgen. Många av våra Mazdakunder känner sig lite vilsna nu när vi, efter 35 års försäljning, slutar med Mazda men vi försöker ta hand om dem på bästa sätt och vi kommer ju fortsätta med servicen av Mazda.
Som om inte allt detta vore nog kommer de utöver detta även att slipa sina erbjudanden inför hösten och vintern med sitt utbud av Subarus fyrhjulsdrivna produkter. Ovanpå allt detta har de även en fritidssektion där de säljer Adrias och Kabes husbilar och husvagnar och där man under MRF-dagen kommer ha en del ”after Nolia-erbjudanden”.
– Så här händer det grejer, det ska inte växa mossa där man står inte, det ska bli en trevlig helg med tjo och tjim och med tårta och allt vad traditionen bjuder, säger Fredrik Sjöström.

Miljö i fokus
På Carstedts är det miljön som står i centrum, berättar plats- och försäljningschefen Pär Wennberg:
– Det är ju väldigt mycket fokus på miljö i bilbranschen idag och vi lanserar en Ford Kuga med etanoldrift. Etanolen var ju väldigt populär i början på 2000-talet och sen har den dalat lite beroende på olika politiska beslut, men vi är av den åsikten att alla olika former för att göra miljöförsämringen så liten som möjligt är bra och vi har väldigt bra produkter som framförallt är inriktade på säkerhet, körglädje och miljö.
Miljömedvetenheten är något som genomsyrar hela Carstedts verksamhet och även Greenzone där Carstedts ligger är ett miljöanpassat kvarter för bilism. Även om etanolen varit ifrågasatt tycker Pär Wennberg att man även måste se till fördelarna.
– Den stora vinsten är att man har mellan 50 och 65 procent lägre fossilt koldioxidutsläpp så du sparar ju på utsläppen. Sen är det även mer ekonomiskt eftersom etanolen är billigare än bensin, dock ska man ju veta att den drar lite mer – ungefär 30 procent mer, när du kör. Men du spar någonstans runt en krona milen.
Även Fredrik Sjöström delar uppfattningen om att miljöaspekten är en viktig fråga.
– Vi ser en efterfrågan på laddhybrider och elbilar och där har KIA rönt väldigt stora framgångar på den svenska bilmarknaden, vi har även hel-elbilar som KIA E-Niro och KIA Soul där du idag kan köra upp till 45 mil på en laddning. Där är utvecklingen stor, det är ju bara att titta på Skellefteå och den satsning som de gör med batterifabriken Northvolt. Så nog kommer vi att få se en utveckling av elektrifieringen av vår fordonsflotta.

Privatleasing eller inte?
En annan trend som både Pär Wennberg och Fredrik Sjöström märkt av är att privatleasing är fortsatt populärt.
– Det har funnits i några år och till viss del kanske det beror på osäkerheten kring vad det är som gäller, ska man köpa diesel, ska man köpa bensin eller ska man köpa etanol; ska man köpa hybrid eller ska man köpa ren elbil? Det finns en viss osäkerhet kring detta och då är privatleasingen bra så till vida att du slipper riskera andrahandsvärdet och när tre år har gått får du lämna ifrån dig bilen, menar Pär Wennberg.
Fredrik Sjöström ser även en möjlighet i privatleasingen för den som inte har råd med kontantinsatsen.
– Det kan ju handla om att du kommer nyexaminerad från en utbildning och kanske just fått ett jobb och behöver en bil men du har inte pengar till kontantinsatsen, men du har inga problem med en månadskostnad. Då är privatleasing ett jättebra alternativ. Du får ett enkelt ägande. Sen är det även en fördel att du får en paketerad produkt, du har en månadskostnad och i den ingår försäkring och service. Det är en trygghet att veta exakt hur mycket det kostar varje månad.
När vi kommer in på nackdelarna med privatleasing är båda överens om att denna kommer då det är dags att lämna tillbaka bilen.
– Köper du en bil på traditionell avbetalning amorterar du ju till dig själv så du har fortfarande ett värde kvar i bilen, medan då det gäller privatleasing lämnar du tillbaka bilen efter tre år. Det är naturligtvis även till viss del en fördel att det är bilhandlaren som tar affärsrisken beroende på vad bilen får för andrahandsvärde. Men hur det än är så betalar man till sig själv. Men det är ju upp till var kund att avgöra vad som är rätt för dem och vi försöker tillsammans med kunden hitta vad som är lämpligast för just dem, säger Fredrik Sjöström.

Trygghet och seriositet
Lördag den 31 augusti är det MRF-dagen och även på frågan om varför man ska välja att handla av en MRF-handlare är Fredrik Sjöström och Pär Wennberg rörande överens.
– Framförallt är det en trygghet att jobba med en etablerad och seriös bilhandlare. Du kan till exempel känna dig trygg med att du inte köper en begagnad bil som har restskulder utan du köper en bil som är schysst och varudeklarerad, säger Fredrik och får medhåll av Pär.
– Det är ju framförallt på begagnat som vi sticker ut jämfört med om du köper en bil av en privatperson. Du har en MRF-garanti. Sen följer vi även alltid konsumentköplagen där du har en reklamationsrätt ända upp till tre år på ursprungsfel.
Båda tycker även att man ska ta tillfället i akt och besöka stans MRF-handlare under MRF-dagen och då inte bara dem själva, utan man ska ta chansen och jämföra de olika bilhandlarnas erbjudanden.
– Det har ju blivit lite av en folkfest i Umeå då alla har öppet och kunden har möjlighet att jämföra erbjudandena, säger Fredrik Sjöström.
– För oss bilhandlare är det ju en tradition och en uppstart inför hösten. Vi vet att många kunder åker runt och besöker oss vilket vi tycker är bra så att de får jämföra. Vi är ju inte ensamma på marknaden, det finns många kollegor och det finns alltid något litet extra erbjudande på MRF-dagen. Sen, även om man inte är köpare just nu så tycker jag att man ska ta chansen och provköra en bil för att få en känsla för hur en modernare bil upplevs, avslutar Pär Wennberg och hälsar alla varmt välkomna.

ELIN LARSSON

Läs mer