tisdag 12 november
Kan nya slogans hjälpa våra kommuner?
Illustration: Maria Wall

Kan nya slogans hjälpa våra kommuner?

28 augusti, 2019

Krönika. Att Umeå ”vill mer” är ett resultat av en reklamkampanj som kom strax innan vi blev kulturhuvudstad 2014. Reklambyrån Plakat hade hittat på det och genast höjdes röster från de som ville behålla ”Björkarnas stad”.

Tidigare hade Umeå en slogan, ”Norrlands huvudstad”, som reklambyrån Partners hade hittat på men som snoddes av Sundsvall. Snopet va?
Jag har tittat lite grann på de slogans som finns här i Västerbottens kommuner. Som före detta copywriter vill jag givetvis in och peta i dessa. Är jag seriös? Ja det får ni bedöma.

Bjurholm
Sveriges minsta kommun
Kommentar: Hur länge vill ni fortsätta vara minstingen men ändå ha tillväxt? Använd bävern i kommunvapnet och byt till ”Bjurholm – gnaget före jaget!” Om inte annat kanske ni kan locka till er flitiga nybyggare!

Dorotea
Lapplands sydport
Kommentar: Det kanske låter pittoreskt men ställ hellre en fråga: ”Är det vi som har byggt din husvagn?” Alltid dyker det upp polare på campingen.

Lycksele
Staden i Lappland
Kommentar: För många år sedan kom frireligiösa Lyckselekvartetten med en LP som hette ”Musik från jättekåta”. Där har ni något att jobba vidare på: ”Lycksele – med jättekåta”. Borde gynna nativiteten.

Malå
Med allt så nära
Ja det är fjällbyn som hamnat i skogen. Men är det nåt jag vet om Malå så är det renarna. Tips till ny slogan: ”Här ska ni veta blir renarna feta!”

Nordmaling
Centrum mellan städerna
Kommentar: För den som varken vill bo i Umeå eller Övik. Varför inte använda gäddan ni har i kommunvapnet? ”Vi lurar i vassen!”

Norsjö
Hjärtat i Västerbottens skogsland
Kommentar: Ja här finns faktiskt ungdom som spelar volleyboll i detta skogsland så jag föreslår en hiphop-slogan: ”Välkommen till furorten!”

Robertsfors
Har ingen idag men man kanske kan hitta på nåt? När Norrbotniabanan kommer finns här billiga villor: ”Robertsfors för snabba cash!” Hör med Jens Lapidus om det är okej. Han skrev i boken om en järnvägsstation i Robertsfors.

Skellefteå
Ge idéerna plats
Kommentar: Lundmark & Marklund gillar nog mer industriprofilen som ”Guldstaden” och nu satsar man på en gigantisk batterifabrik. Kanske en ny slogan på temat ”Vi har gnistan” eller ”Slå en volt av glädje”.

Sorsele
Ekokommunen med naturupplevelser Kommentar: För mig är Sorsele på vägen till Ammarnäs och ett stopp vid grillhörnan med flottbomben. Således: ”Sorsele – räksallad på allt!”

Storuman
Saknar kommunslogan idag eftersom attraktionerna är Tärna och Hemavan. Men ändå, nåt kan man väl hitta på: ”Styrdans på Toppen”?

Umeå
Vill mer
Kommentar: Vi är skuldsatta över öronen, det byggs överallt, vi vill ännu mer och vi blir aldrig färdiga. Vi är som Alfons Åberg som säger: ”ska bara”. Snart Norrlands Dubai?
Vilhelmina
Vild och vacker
Kommentar: Bästa slogan alla kategorier. Behåll!

Vindeln
Västerbottens pärla
Kommentar: Det finns inga pärlfiskare i Vindelälven men ”Har ni hört bruset?” Det är en slogan som Morgan Wernqvist kom på för många år sedan. Byt till den.

Vännäs
Upplevelsenära Vännäs
Kommentar: Usel. Ge mig 80 000 ska jag hitta på en ny. Det är så vi jobbar med kommunpolitikerna i Vännäs vi som kommer från reklambyråvärlden i Umeå.

Åsele
Dit vägarna bär
Kommentar: Låter som en ändstation för mänskligheten. Det Åsele är mest känt för är dock marknaden. Så varför inte: ”Åsele - om marknaden får bestämma”.

Ja du Nicklas. det finns en del personer på Facebook och annat som gärna framhåller att de gått ”livets hårda skola”. Vad vill de mena med det?

BENNY KARLSSON

Läs mer