lördag 14 december
Bilar från A till Ö: Clipper – vasst varumärke

Bilar från A till Ö: Clipper – vasst varumärke

28 augusti, 2019

Artikel. En clipper är snabb och vass, oavsett om den är en hårklippningsmaskin, ett segelfartyg, ett flygplan, en häst eller en människa. Dessutom har det åtråvärda ordet använts om ett bilmärke, en bilmodell – och en bil som var både bilmodell och bilmärke.

Lastförmågan var länge det viktigaste för handelsfartyg. På 1800-talet kom dock fartyg som var konstruerade framför allt för att vara snabba. Det var långa, spetsiga, smala segelfartyg med stora segel. De hade sin storhetstid i mitten av 1800-talet, då handelsfartygen tävlade med varandra om att vara snabbast till Europa med säsongens första teskörd från Ostasien – den som kom först fick bäst betalt av uppköparna.
Dessa snabba skepp kallades på engelska clipper (på svenska ”klippare”, ”snällseglare” eller ”klipperskepp”). Ordet kommer från det engelska verbet clip, som betyder ”klippa” eller ”skära” och som förstås är släkt med det svenska verbet ”klippa”. Ordet clip har dessutom kommit att betyda ”röra sig snabbt”, vilket innebär att clipper fått betydelser som ”snabb person” eller ”snabbt djur”, men också ”klipsk person”. Under 1900-talet tillkom betydelsen ”snabbt flygplan”.

Snabba associationer
En clipper är alltså något som är snabbt och skarpt. Tack vare ordets positiva klang har minst tre olika biltillverkare använt namnet om sina produkter. Dessutom har även andra företag kämpat för rätten till namnet. Mer om detta strax.
Det första Clipper-bilmärket verkar ha varit det som grundades 1902 av amerikanen Elmer Pratt. Eftersom det snabba flygplanet då ännu inte var uppfunnet kan man ana att han fick inspiration till märkets namn från det snabbseglande fartyget. Och eftersom fart verkar ha varit viktigt för Pratt var det ju kvickt av honom att starta sitt biltillverkningsföretag just i staden Grand Rapids – det engelska adjektivet rapid betyder bland annat ”hastig”, ”snabb” eller ”rask” (även om det i ortnamnet är fråga om substantivet rapid, som betyder ”fors”). Tyvärr gick det också fort utför för Pratts biltillverkning. Produktionen upphörde mindre än ett år efter att den hade startats.
På 1940-talet började det amerikanska bilmärket Packard använda Clipper som namn på en av märkets billigare bilmodeller – och senare också som ett namn på ett eget bilmärke. Att namnet kommer från sjöfartens snabbseglande skepp framgår av att bilmärket Clipper hade en fartygsratt som logotyp.
Efter att ha varit en Packard-modell blev Clipper år 1956 ett eget bilmärke. Packard-chefen James Nance ville nämligen att Packard skulle uppfattas som ett prestigemärke och han ansåg att märket Packards anseende drogs ned av den förhållandevis billiga bilmodellen Clipper. Packards återförsäljare märkte dock att försäljningen av Clippern, som hade varit en populär produkt, sjönk när bilen inte längre var en Packard. Märket Clipper fick därför bli en bilmodell igen. Och beslutet gällde inte bara de bilar som ännu inte tillverkats. Företaget Packard skickade ut Packard-emblem till bilhandlarna så att handlarna skulle kunna montera emblemen på sina lager av ännu osålda Clipprar. Detta torde ha varit ett av få tillfällen i bilhistorien då bilar tillhörande ett visst bilmärke blev bilar av ett annat märke – retroaktivt.

Ville äga Panama
Att kalla Packard-bilar för Clipper må ha uppskattats av kunder och återförsäljare, men inte av flygbolaget Pan Am. Packard hade nämligen en förunderlig förmåga att använda just sådana namn som Pan Am ansåg sig ha rätt till. Clipper, som ingick i namnen på alla Pan Am-plan (ungefär på samma sätt som de flesta SAS-plan heter [någonting] Viking), var bara ett av dem. Pan Am hävdade också rätten till namnen Pan-American (en konceptbil som Packard presenterade 1952), Constellation och Panama (modellversioner av Packard Clipper) samt Caribbean och Pacific (andra Packard-modeller). Det kan kanske verka som om Packard klippt och klistrat med Pan Ams varumärken, men det är svårt att se hur det skulle vara möjligt för ett flygbolag att äga rätten till enskilda ord eller till och med namn på länder, regioner och världshav.
Att det är svårt att skydda ett ord som clipper visar sig också i att ytterligare ett biltillverkningsföretag oförväget har använt ordet som namn på en bilmodell. Under 1960- och -70-talen tillverkade nämligen brittiska Trident Cars Ltd ett fyrtiotal exemplar av sportbilen Trident Clipper. Även i detta fall finns det en maritim koppling – ordet trident betyder nämligen treudd, alltså ett sådant ljuster som är havsguden Neptunus främsta attribut.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer