lördag 24 augusti
Have you heard of batterifabriken in Skellefteå?
Illustration: Maria Wall

Have you heard of batterifabriken in Skellefteå?

31 juli, 2019

Krönika. So where are you from? Vare sig du hyr en campingstuga i Fredrika, stöter på en fjällvandrare i Ammarnäs, deltar i en konferens på universitetet eller sitter vid ett bord på någon uteservering och hör någon prata ett främmande språk så ställer vi ofta frågan: Var kommer du ifrån? Vad gör du här?

Vi som bor här i Västerbotten är ett nyfiket släkte och vill veta. Varför vill de besöka oss?

Krönikören – ambassadören
Under några kvällar på Lottas pub kan jag stöta på ett gäng samer från nordnorge, ett teatersällskap från Skottland, några gästforskare från Kina, ett helt spektrum av elever från Designhögskolan som kommer från hela Europa. En kväll satt där en hel familj från Detroit som hälsat på släktingar i Finland men som tog färjan över för att även besöka Sverige. En turist från Colorado i USA som tog en tripp med en hyrbil och som blev pratsam när det dök upp en engelsman som jobbar med datorer på Volvo Lastvagnar. Där satt en tjej från Holland som också gör nåt projektjobb åt Volvo. Känner de varann? Nej. Vet du hur många utländska gästarbetare det finns hos Volvo Lastvagnar?
Ibland undrar jag om jag inte borde vara arvoderad av dem som jobbar med turismen hos Region Västerbotten, Länsstyrelsen eller Umeå kommun för att jag generöst skryter upp vårt län, vår region, och det som gör oss märkvärdiga i dessa trakter.

Vad har vi för profiler?
Krönikekollegan Nicklas ställer frågan: ”Vad måste våra profiler i Västerbotten och Sverige göra bättre?” Ja, vad har vi för profiler här i landsändan som vi kan förvänta oss mer av? Vår landshövding Magdalena Andersson fortsätter att vara Västerbottens bästa värdinna som ofta drar till skogs med allt från kungliga sällskap till japanska delegationer kopplade till SCA eller Komatsu Forest. Erik Bergkvist som tidigare var regionråd är numer ende norrlänning i EU-parlamentet. Kan han ge ”Norsjöandan” ett genomslag i Brüssel tro? Hur mycket västerbottensost kan han dela ut där nere för att åtminstone några av de andra EU-ledamöterna begriper var han kommer ifrån? ”I am from Norsjö and by the way. Have your heard of batterifabriken in Skellefteå? It’s gonna be HUGE!” (Som Donald Trump.)

Stieg Larsson county
Att skryta upp sin egen region är ett väldigt provinsiellt drag. Jag vet att Ö-vik gärna marknadsför sig med alla sina NHL-proffs som kommit därifrån med Foppa Forsberg i spetsen. ”Ö-vik är världsklass, liksom.” Ja i hockey, men sen då?
Damfotbollen i Umeå var som störst när Marta spelade här och de flesta utlänningarna vet jag vem pratar om när jag nämner Martas namn. Väldigt få känner till Ingemar Stenmark eller Anja Pärson. Utförsåkning är en ganska liten sport i den stora världen.
”Västerbotten är ett berättarlän!” Jo jag vet att det finns en viss stolthet för våra västerbottniska författare P O Enqvist, Sara Lidman och Torgny Lindgren. Men, jag lovar, den ende världsberömde kulturpersonligheten vi har från regionen är Stieg Larsson. Med drygt 80 miljoner sålda böcker utgivna på världens alla språk är han känd långt nere i Kuala Lumpur. Först kommer Zlatan Ibrahimovic, sedan Stieg Larsson. Jag vet.

På med lappmössan, Erik!
Det är nog ytterst få i FN:s säkerhetsråd som vet att Margot Wallström kommer från Kåge utanför Skellefteå. Eller att vår statsminister Stefan Löfven har pluggat på Umeå universitet och då bodde i Röbäck. Gitarristen Kee Marcello i Europe gick på Hagaskolan, har vi sett nån plåtskylt på skolan som åminner om det? Kanske han borde bli hedersmedborgare i Umeå när Lasse Lystedt aldrig tycks få en utmärkelsen?
Region Västerbotten får lägga ner hur mycket som helst på sina kampanjer i Almedalen eller Grand Hotel, vem bryr sig om att vi heter Västerbotten? Det är Lappland eller Sapmi som gjort vår landsända känd om man pratar besöksnäring. Följaktligen borde alltså Erik Bergkvist ha lappmössa på sig i EU och likadant för Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd. Om man inte syns så finns man inte. Värt att testa tycker jag.

Ja du Nicklas. Världsekonomin har vi svårt att göra någonting åt, men hur funkar du när du sparar inför framtiden? Är du en ekorre som lägger undan nötter eller konsumerar du det du har? Spara eller slösa?

Läs mer