onsdag 16 oktober
Have you heard of batterifabriken in Skellefteå?
Illustration: Maria Wall

Have you heard of batterifabriken in Skellefteå?

31 juli, 2019

Krönika. So where are you from? Vare sig du hyr en campingstuga i Fredrika, stöter på en fjällvandrare i Ammarnäs, deltar i en konferens på universitetet eller sitter vid ett bord på någon uteservering och hör någon prata ett främmande språk så ställer vi ofta frågan: Var kommer du ifrån? Vad gör du här?

Vi som bor här i Västerbotten är ett nyfiket släkte och vill veta. Varför vill de besöka oss?

Krönikören – ambassadören
Under några kvällar på Lottas pub kan jag stöta på ett gäng samer från nordnorge, ett teatersällskap från Skottland, några gästforskare från Kina, ett helt spektrum av elever från Designhögskolan som kommer från hela Europa. En kväll satt där en hel familj från Detroit som hälsat på släktingar i Finland men som tog färjan över för att även besöka Sverige. En turist från Colorado i USA som tog en tripp med en hyrbil och som blev pratsam när det dök upp en engelsman som jobbar med datorer på Volvo Lastvagnar. Där satt en tjej från Holland som också gör nåt projektjobb åt Volvo. Känner de varann? Nej. Vet du hur många utländska gästarbetare det finns hos Volvo Lastvagnar?
Ibland undrar jag om jag inte borde vara arvoderad av dem som jobbar med turismen hos Region Västerbotten, Länsstyrelsen eller Umeå kommun för att jag generöst skryter upp vårt län, vår region, och det som gör oss märkvärdiga i dessa trakter.

Vad har vi för profiler?
Krönikekollegan Nicklas ställer frågan: ”Vad måste våra profiler i Västerbotten och Sverige göra bättre?” Ja, vad har vi för profiler här i landsändan som vi kan förvänta oss mer av? Vår landshövding Magdalena Andersson fortsätter att vara Västerbottens bästa värdinna som ofta drar till skogs med allt från kungliga sällskap till japanska delegationer kopplade till SCA eller Komatsu Forest. Erik Bergkvist som tidigare var regionråd är numer ende norrlänning i EU-parlamentet. Kan han ge ”Norsjöandan” ett genomslag i Brüssel tro? Hur mycket västerbottensost kan han dela ut där nere för att åtminstone några av de andra EU-ledamöterna begriper var han kommer ifrån? ”I am from Norsjö and by the way. Have your heard of batterifabriken in Skellefteå? It’s gonna be HUGE!” (Som Donald Trump.)

Stieg Larsson county
Att skryta upp sin egen region är ett väldigt provinsiellt drag. Jag vet att Ö-vik gärna marknadsför sig med alla sina NHL-proffs som kommit därifrån med Foppa Forsberg i spetsen. ”Ö-vik är världsklass, liksom.” Ja i hockey, men sen då?
Damfotbollen i Umeå var som störst när Marta spelade här och de flesta utlänningarna vet jag vem pratar om när jag nämner Martas namn. Väldigt få känner till Ingemar Stenmark eller Anja Pärson. Utförsåkning är en ganska liten sport i den stora världen.
”Västerbotten är ett berättarlän!” Jo jag vet att det finns en viss stolthet för våra västerbottniska författare P O Enqvist, Sara Lidman och Torgny Lindgren. Men, jag lovar, den ende världsberömde kulturpersonligheten vi har från regionen är Stieg Larsson. Med drygt 80 miljoner sålda böcker utgivna på världens alla språk är han känd långt nere i Kuala Lumpur. Först kommer Zlatan Ibrahimovic, sedan Stieg Larsson. Jag vet.

På med lappmössan, Erik!
Det är nog ytterst få i FN:s säkerhetsråd som vet att Margot Wallström kommer från Kåge utanför Skellefteå. Eller att vår statsminister Stefan Löfven har pluggat på Umeå universitet och då bodde i Röbäck. Gitarristen Kee Marcello i Europe gick på Hagaskolan, har vi sett nån plåtskylt på skolan som åminner om det? Kanske han borde bli hedersmedborgare i Umeå när Lasse Lystedt aldrig tycks få en utmärkelsen?
Region Västerbotten får lägga ner hur mycket som helst på sina kampanjer i Almedalen eller Grand Hotel, vem bryr sig om att vi heter Västerbotten? Det är Lappland eller Sapmi som gjort vår landsända känd om man pratar besöksnäring. Följaktligen borde alltså Erik Bergkvist ha lappmössa på sig i EU och likadant för Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd. Om man inte syns så finns man inte. Värt att testa tycker jag.

Ja du Nicklas. Världsekonomin har vi svårt att göra någonting åt, men hur funkar du när du sparar inför framtiden? Är du en ekorre som lägger undan nötter eller konsumerar du det du har? Spara eller slösa?

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven U

Artikel. Vad är utmätning?
Om någon är skyldig dig pengar och du har en klar och förfallen fordran men personen, trots krav, inte betalar skulden kan du hos Kronofogden ansöka om betalningsföreläggande. När du får ett beslut eller dom som anger att personen ska betala din fordran kan du ansöka om utmätning.
Utmätning innebär att Kronofogden beslutar att ta tillgångar från den skuldsatta personen, gäldenären, för att sälja egendomen för att betala din fordran.
För att veta om gäldenären har tillgångar som kan utmätas kontaktar Kronofogden bland annat banker, företag och myndigheter som kan ha information om gäldenärens tillgångar. Kronofogden kan även besöka gäldenärens bostad eller företagets lokal.
En förutsättning för att egendom ska kunna utmätas är att gäldenären är ägare till egendomen. Egendom som finns hemma hos gäldenären förutsätts tillhöra denne, även om det finns en sambo som bor tillsammans med gäldenären. Det innebär alltså att den exklusiva tv:n som står i vardagsrummet antas tillhöra gäldenären. Om sambon invänder att det är han eller hon som äger tv:n måste hen bevisa äganderätt till tv:n, annars utmäts den.
I första hand ska egendom utmätas som medför minsta möjliga kostnad, förlust eller annan olägenhet för gäldenären. Om det är en privatperson utmäts ofta del av personens lön. Kontanta medel, fordringar, banktillgodohavanden, lön, fondandelar och aktier och övrig lös egendom utmäts om det finns. Därefter utmäts gäldenärens fastighet såsom villa, fritidshus eller industrifastighet. Dessutom krävs det att den egendom som utmäts vid en försäljning genererar ett överskott som är försvarligt, det vill säga ger ett rimligt överskott för att betala skulderna.
Saker som den skuldsatta personen eller hens familj behöver för sin försörjning, så kallad beneficieegendom, får Kronofogden inte utmäta. Vad som utgör beneficieegendom beror på förhållandena i varje enskilt fall men normalt är kläder, glasögon, möbler och annat som gäldenären absolut behöver undantaget.
Så långt det är möjligt försöker Kronofogden undvika att utmäta gäldenärens bostad. Det finns inget krav på hur stor skulden måste vara för att bostaden ska kunna utmätas, men försäljningen ska ge ett överskott efter att alla omkostnader är betalda. Åtgärden måste också vara proportionerlig, det vill säga nyttan ska överväga konsekvenserna för gäldenären.
Om det inte finns utmätningsbara tillgångar för att betala gäldenärens alla skulder skriver Kronofogden en rapport som sänds till dig och gäldenären. Rapporten är en presumtion om att gäldenären är på obestånd och, med stöd av den, kan försättas i konkurs.
Om du anser en utmätning vara felaktig kan du begära rättelse. Om Kronofogden inte rättar utmätningsbeslutet eller om du vill att frågan ska prövas av domstol kan du överklaga beslutet till tingsrätten.
Om du vill läsa mer om utmätning finns bra information på Kronofogdens hemsida: https://kronofogden.se/Utmatning2.html.