onsdag 16 oktober
Hinklistan inför sommarn
Illustration: Maria Wall

Hinklistan inför sommarn

17 juli, 2019

Krönika. Det heter ”bucket list” på engelska sådant man ska göra innan man tar in årorna för gott. Nicklas är förtjust i listor och därför har jag satt ihop en hinklista på sådant jag borde göra i sommar. Utan inbördes ordning, här har ni den!

1. Smultronställen!
Läsekretsen har hört av sig om en tidigare krönika där jag skrev att smultronställen är ett ord som bara finns i turistbroschyrer. Fela mig! Det finns faktiskt ett utflyktsmål som heter Smultronstället vid Holmsjön. Bra fika även hos Kyrkstugan vid Nydalasjön.

2. Min barndoms fiskevatten
Jag vet var harren stryker, var gäddan hugger och abborren nappar kring öarna utanför Hörnefors. En öppen båt med aktersnurra är vad jag behöver för att ta mig till fiskeställena. Det är över 20 år sen jag var där senast.

3. Umelagun!
I mitten av 90-talet jobbade jag på reklambyrån Morgan & Domandra och det var vi som döpte bassängen vid Nydala till Umelagun. Jag har själv aldrig badat där men det kanske är dags för plask i sommar?

4. Rocka på!
Vi som älskar 90-talet, U-Rock och Holm-öns visfestival med Pugh Rogefeldt. Än finns det kvar några festivaler att besöka. Eller ska jag nöja mig med Ångbåtsblues på Sjöbris? Nasty Music spelar där i morgon kväll. Stadens Rolling Stones?

5. Regniga dagen
Källarförrådet har varit på listan ”save for a rainy day” rätt länge nu. Kanske jag borde ner och röja nu bland 80-talsprylarna. Känner på mig att det mesta är moget för containern. Huffa puffa! Sommarens motionspass?

6. Känn ingen klädskam!
Eftersom jag är kvar i stan i sommar kan jag inte drabbas av flygskam, men kanske klädskam? Det brukar vara rea på rean i juli och kläder har väl aldrig varit billigare? Inte heller känner jag någon bilskam så kanske det blir en tripp till HH i Hörnefors eller till Häggströms modehus i Lögdeå?

7. Sommartrav?
Jag är lätt att övertala om det ska åkas till sommartrav. Gärna till Solänget i Övik eller hemma på Umåker. Hellre bonntrav än Solvalla för här känner jag till hästarna. Har Gunilla Oscarsson nån Gobo-häst som kan vinna? Thules hästar brukar sticka mulen först. Eller Sören Lennartsson i sin gula dress. Han kör så det ryker.

8. Ut i blåbärsskogen
På hinklistan finns förstås bärplock. Ut i skogen med hinken och leta. Sen tror jag mor Greta får göra blåbärskaka på farmor Bettys recept. Och finns det snåttren på nån myr? Jag får höra med Staffan Ling i Mickelsträsk.

9. Följa världshändelserna
Världen upphör inte att snurra för att det är sommar. Jag läser tidningar, hör på radio och följer världshändelserna. Kanske läser nån bok dessutom. Man måste ju hänga med!
10. Skriva!
Som krönikör i Bil & Bostad har jag ständigt att göra med hitta på nya texter varannan vecka. Nu skrev jag den här. Om två veckor kommer nästa!

Ja du Nicklas. Vi är nu mitt i sommarn och får ju ingen semester som de krönikörer vi är. Skriv ner några minnen på semestrar du haft som kan glädja oss alla. Typ: Å regniga natt på camping.

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven U

Artikel. Vad är utmätning?
Om någon är skyldig dig pengar och du har en klar och förfallen fordran men personen, trots krav, inte betalar skulden kan du hos Kronofogden ansöka om betalningsföreläggande. När du får ett beslut eller dom som anger att personen ska betala din fordran kan du ansöka om utmätning.
Utmätning innebär att Kronofogden beslutar att ta tillgångar från den skuldsatta personen, gäldenären, för att sälja egendomen för att betala din fordran.
För att veta om gäldenären har tillgångar som kan utmätas kontaktar Kronofogden bland annat banker, företag och myndigheter som kan ha information om gäldenärens tillgångar. Kronofogden kan även besöka gäldenärens bostad eller företagets lokal.
En förutsättning för att egendom ska kunna utmätas är att gäldenären är ägare till egendomen. Egendom som finns hemma hos gäldenären förutsätts tillhöra denne, även om det finns en sambo som bor tillsammans med gäldenären. Det innebär alltså att den exklusiva tv:n som står i vardagsrummet antas tillhöra gäldenären. Om sambon invänder att det är han eller hon som äger tv:n måste hen bevisa äganderätt till tv:n, annars utmäts den.
I första hand ska egendom utmätas som medför minsta möjliga kostnad, förlust eller annan olägenhet för gäldenären. Om det är en privatperson utmäts ofta del av personens lön. Kontanta medel, fordringar, banktillgodohavanden, lön, fondandelar och aktier och övrig lös egendom utmäts om det finns. Därefter utmäts gäldenärens fastighet såsom villa, fritidshus eller industrifastighet. Dessutom krävs det att den egendom som utmäts vid en försäljning genererar ett överskott som är försvarligt, det vill säga ger ett rimligt överskott för att betala skulderna.
Saker som den skuldsatta personen eller hens familj behöver för sin försörjning, så kallad beneficieegendom, får Kronofogden inte utmäta. Vad som utgör beneficieegendom beror på förhållandena i varje enskilt fall men normalt är kläder, glasögon, möbler och annat som gäldenären absolut behöver undantaget.
Så långt det är möjligt försöker Kronofogden undvika att utmäta gäldenärens bostad. Det finns inget krav på hur stor skulden måste vara för att bostaden ska kunna utmätas, men försäljningen ska ge ett överskott efter att alla omkostnader är betalda. Åtgärden måste också vara proportionerlig, det vill säga nyttan ska överväga konsekvenserna för gäldenären.
Om det inte finns utmätningsbara tillgångar för att betala gäldenärens alla skulder skriver Kronofogden en rapport som sänds till dig och gäldenären. Rapporten är en presumtion om att gäldenären är på obestånd och, med stöd av den, kan försättas i konkurs.
Om du anser en utmätning vara felaktig kan du begära rättelse. Om Kronofogden inte rättar utmätningsbeslutet eller om du vill att frågan ska prövas av domstol kan du överklaga beslutet till tingsrätten.
Om du vill läsa mer om utmätning finns bra information på Kronofogdens hemsida: https://kronofogden.se/Utmatning2.html.