lördag 24 augusti
Hinklistan inför sommarn
Illustration: Maria Wall

Hinklistan inför sommarn

17 juli, 2019

Krönika. Det heter ”bucket list” på engelska sådant man ska göra innan man tar in årorna för gott. Nicklas är förtjust i listor och därför har jag satt ihop en hinklista på sådant jag borde göra i sommar. Utan inbördes ordning, här har ni den!

1. Smultronställen!
Läsekretsen har hört av sig om en tidigare krönika där jag skrev att smultronställen är ett ord som bara finns i turistbroschyrer. Fela mig! Det finns faktiskt ett utflyktsmål som heter Smultronstället vid Holmsjön. Bra fika även hos Kyrkstugan vid Nydalasjön.

2. Min barndoms fiskevatten
Jag vet var harren stryker, var gäddan hugger och abborren nappar kring öarna utanför Hörnefors. En öppen båt med aktersnurra är vad jag behöver för att ta mig till fiskeställena. Det är över 20 år sen jag var där senast.

3. Umelagun!
I mitten av 90-talet jobbade jag på reklambyrån Morgan & Domandra och det var vi som döpte bassängen vid Nydala till Umelagun. Jag har själv aldrig badat där men det kanske är dags för plask i sommar?

4. Rocka på!
Vi som älskar 90-talet, U-Rock och Holm-öns visfestival med Pugh Rogefeldt. Än finns det kvar några festivaler att besöka. Eller ska jag nöja mig med Ångbåtsblues på Sjöbris? Nasty Music spelar där i morgon kväll. Stadens Rolling Stones?

5. Regniga dagen
Källarförrådet har varit på listan ”save for a rainy day” rätt länge nu. Kanske jag borde ner och röja nu bland 80-talsprylarna. Känner på mig att det mesta är moget för containern. Huffa puffa! Sommarens motionspass?

6. Känn ingen klädskam!
Eftersom jag är kvar i stan i sommar kan jag inte drabbas av flygskam, men kanske klädskam? Det brukar vara rea på rean i juli och kläder har väl aldrig varit billigare? Inte heller känner jag någon bilskam så kanske det blir en tripp till HH i Hörnefors eller till Häggströms modehus i Lögdeå?

7. Sommartrav?
Jag är lätt att övertala om det ska åkas till sommartrav. Gärna till Solänget i Övik eller hemma på Umåker. Hellre bonntrav än Solvalla för här känner jag till hästarna. Har Gunilla Oscarsson nån Gobo-häst som kan vinna? Thules hästar brukar sticka mulen först. Eller Sören Lennartsson i sin gula dress. Han kör så det ryker.

8. Ut i blåbärsskogen
På hinklistan finns förstås bärplock. Ut i skogen med hinken och leta. Sen tror jag mor Greta får göra blåbärskaka på farmor Bettys recept. Och finns det snåttren på nån myr? Jag får höra med Staffan Ling i Mickelsträsk.

9. Följa världshändelserna
Världen upphör inte att snurra för att det är sommar. Jag läser tidningar, hör på radio och följer världshändelserna. Kanske läser nån bok dessutom. Man måste ju hänga med!
10. Skriva!
Som krönikör i Bil & Bostad har jag ständigt att göra med hitta på nya texter varannan vecka. Nu skrev jag den här. Om två veckor kommer nästa!

Ja du Nicklas. Vi är nu mitt i sommarn och får ju ingen semester som de krönikörer vi är. Skriv ner några minnen på semestrar du haft som kan glädja oss alla. Typ: Å regniga natt på camping.

BENNY KARLSSON

Läs mer