måndag 16 september
Spel: Crash Team Racing Nitro-Fueled

Spel: Crash Team Racing Nitro-Fueled

3 juli, 2019

Artikel. Ett tjugo år gammalt kartingspel har fått ny kostym. Bil & Bostad testar Crash Team Racing Nitro-Fueled.

Crash Team Racing som släpptes till Playstation 1999 ansågs då vara ett av de bästa kartingspelen. Efter några uppföljare har det dock varit tyst om denna spelserie, tills nu. Crash Team Racing Nitro-Fueled ger spelet ny grafik och onlinefunktioner – ja, allt som ett modernt spel i genren bör innehålla.
Crash Team Racing Nitro-Fueled är alltså en uppdaterad version av (främst) det första spelet. Spelet innehåller en mängd banor som erbjuder bra variation, en drös figurer att köra som, och bra men inte spektakulär grafik. Allt eftersom man spelar låser man upp fler figurer och utseendegrejer, men det finns också en butik där man kan köpa, eller låsa upp, nya gokarter, färger, karaktärer och så vidare.
Vad gäller själva racingen, gokartkörningen, så känns den väldigt mycket klassiskt kartingspel. Det går lagom fort, man sladdar och plockar upp prylar och det är färgglatt och galet. Det finns ett enspelarläge med en knasig berättelse, men också, som sig bör, möjligheten att tävla mot varandra lokalt eller online. Spelet innehåller också ett väl utvecklat battleläge där man kör runt på arenor och ska skjuta varandra eller samla föremål.
Häromveckan släpptes Team Sonic Racing och jämför man dessa är Crash Team Racing Nitro-Fueled mer av ett kartingspel i den gamla skolan. Spelet innehåller inte mycket i form av nymodigheter, men rikligt av det som ett klassiskt kartingspel bör innehålla.

PETER ÖBERG

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven S

Artikel. Vad är sedvanerätt?
Det finns en mängd oskrivna regler i samhället som de flesta av oss följer trots att de egentligen inte är lagreglerade. Till exempel tar vi av oss skorna när vi besöker någons hem, vi tränger oss inte före i kön och i rulltrapporna i Stockholm står vi till höger och går förbi till vänster.
Sedvana är en särskild typ av oskrivna regler som normalt följs i olika branscher, affärsområden eller avtalsförhållanden. Begreppet sedvana åsyftar ett handlingssätt som beskriver hur något normalt ska utföras baserat på en längre tradition av ett särskilt sätt att handla i en viss situation.
Inom juridiken används begreppet sedvanerätt för den rätt som inte är reglerad i lagtext utan uppstår genom etablerade handlingssätt. Sedvanerätten används vid tolkning eller utfyllnad av ett avtal. Till exempel kan två parter i ett avtal ha olika uppfattning om hur avtalet ska tillämpas i en viss situation. Sedvanan i branschen kan då tillmätas betydelse. Det finns sedvanor som har utvecklats under lång tid och som har betydelse vid rättsliga bedömningar, ofta är det seder eller traditioner som tillämpats i många år.
Vid köp kan sedvana ha betydelse och påverka ett avtals innehåll. Som exempel kan det inom en viss bransch vara sedvana att inte ange exakt vikt på varan. Det kan vara kutym att inom branschen leverera 45-55 kg produkt, när beställaren anger 50 kg. Vill beställaren däremot att leveransen ska avse exakt 50 kg, och alltså avvika från sedvänjan, bör detta tydligt anges vid avtalets ingång.
Trots att det finns ett väl etablerat handlingssätt inom ett särskilt område betyder det inte att sedvanan alltid kan tillämpas. Handelsbruket i fråga måste för att anses vara bindande för parterna, ha vunnit stadga och geografisk spridning. Dessutom kan det finnas olika handlingssätt och sedvana inom olika branscher, något som är sedvana inom en bransch, är kanske inte det i en annan.
Avslutningsvis, om du vill stödja dig på sedvana måste du bevisa att sådan sedvana existerar.