lördag 14 december
Man ångrar aldrig ett bad, oavsett typ
Illustration: Maria Wall

Man ångrar aldrig ett bad, oavsett typ

12 juni, 2019

Krönika. Man ångrar aldrig ett bad sägs det. Och det kan mycket väl stämma, såvida man inte trampar in ett rostigt wobbler-drag i foten, som jag lyckades med för några år sedan.
Då var det fara å färde vill jag lova.

Inte så mycket för det där gamla dragets skull, utan mer på grund av att Ängsbackas John Wayne, Jörgen Pettersson, ville hämta whiskyn, trycka in en brädbit i munnen på mig och karva ut draget med en sked.
Men, såna händelser är ju som tur undantag, och generellt är ju bad uppfriskande endorfinkickar, ganska aktiva upplevelser faktiskt.
Särskilt uppe i norra Sverige. Här är bad mer extremsport än en rogivande spa-upplevelse – på grund av de ogina temperaturerna.
Isbad ger samma känsla av eufori som när människor överlever fallskärmshopp, och litegrann funkar ju även våra sommarbad på det viset.
Men även om alla våra vatten är kalla, blir det aldrig enahanda. Det finns många kategorier av bad, som med fördel kan ordnas på följande sätt:
Man kan låta typen av vatten vara i vägledande, men också lägga fokus på själva ögonblicket och sammanhanget.

Vattenkategorier:
Älvsbad: Sker inte sällan kvällstid, ofta drivet av sällsynta värmeböljor och inte sällan under influensen av öl. Bör utföras med viss försiktighet såklart.
Fjällbäckar: Mer eller enbart för sakens skull ... utmaningen att ha gjort det. Smältvattnet i våra fjäll är skoningslöst, men å andra sidan fräscht som Ramlösa. Korta, intensiva upplevelser och bra storytelling-material.
Tempererad bassäng: Hörnefors tempererade bad levererar den mest användarvänliga upplevelsen varje sommar. Humana priser i kombination med komplett utbud och sällsynt varma utomhusduschar!
Havsbad: Låter bättre och mer sommar-romantiskt än det är. Men, pålandsvinden i Bettnässand skapar varje år en eller två badkvällar med ljumma, stora, skummande vågor. Borde finnas push-notiser från Bettnäs dessa gånger.
Tjärn: Svart och mörkt, men fräscht på ett norrländskt vis – och vanligtvis närmare ljummet än någon annanstans. Ner i tjärnar hoppar vi hand-i-hand.
Badtunna: Säljs in som någonting lyxigt, nästan som en jacuzzi, bara med stark frilufts-aura. Om jacuzzi är Tjockhult är badtunna Västerbotten.

Sammanhang:
Morgondopp: En härlig och alldeles för sällsynt start på en sommardag. Ofta gör vi det för krångligt att bada, när det ska fixas matsäck, smörjas in barn med solskydd och släpas på solstolar, strandtennisracketar och gud vet vad. Morgondoppet sker med blott tofflor och en handduk. Möjligtvis får en gammal transistorradio hänga med.
Dopp: Ett dopp är som ett morgondopp egentligen men med full utrustning uppe på filten. Det sker för att kyla ner systemet och göra det tänkbart att ligga och pressa igen. De allra flesta svenska baden är så kallade ”dopp”.
Nattbad: Ett härligt och alldeles för sällsynt avslut på en dag eller kväll. Kombineras ofta med en viss somrig berusning, vilket kan vara farligt. Kombineras också ibland med Nakenbad.
Nakenbad: Ett överraskande härligt sätt att bada på, med en frihetskänsla som är påtaglig. Jag kombinerade Nattbad, Nakenbad och Havsbad på grekiska Ios en gång – dessutom i stark fullmåne – och minns det som igår.

Rent personligt har det skett utveckling även på badfronten, som dock inte riktigt märks så tydligt eftersom förändringarna tar ut varandra. Jag har nämligen blivit modigare OCH fegare med tiden.
Modigare i att jag doppar mig i egentligen alla förhållanden. Knödde till och med ner mig bland cyklarna i Tvärån en gång! Men – fegare på de sätt jag förenar mig med vattnet. Jag dyker aldrig nuförtiden! Utan kliver helst ned baklänges, dessutom utan att skämmas det minsta.
Det betyder förresten att jag är fullvuxen!

Benny; när du är tillbaka nästa vecka är det nästan midsommarafton ... en svensk tradition såväl i solsken som i regn. Vad betyder den här högtiden för dig, om något?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer