lördag 24 augusti
Utflyktsmål i den okända hembygden
Illustration: Maria Wall

Utflyktsmål i den okända hembygden

5 juni, 2019

Krönika. Förr i världen när bensinen luktade gott och familjen skaffat bil var det största nöjet en söndag att åka ut och ”bila”.

Här i trakten kanske många for till Bygdsiljum för att ta en fika och titta på påfåglarna. Andra kanske for till Brännland för att äta våfflor eller till Stornorrfors för att se laxen hoppa. Man for på utflykt helt enkelt.

En typisk rundtur med Stig
Jag har en kompis som fortfarande gillar att bila. Stig Eriksson heter han och kan varenda vägstump i Västerbotten. Han har tagit med mig och kamraterna till okända resmål med billig övernattning. Arvidsjaur, Bjuröklubb, Fredrika, Angsjön. När kamratgäng i jämförbar ålder åker på golfresor till Spanien tar han med oss till Trehörningsjö. ”Det är närmare än Malaga, man kan spela minigolf där och dessutom har de en pub med alla sorters whisky.” Ja vad är en golfresa till Malaga jämfört med det? Billigare dessutom!
En typisk rundtur med Stig idag: Hämtning med Stigs bil utanför Lottas en lördag klockan 10.00. Avfärd till Ullas på Västerslätt eller Nybro Café på Teg för en fika och läsning av DN. Vidare till vattenkällan vid gamla mejeriet. ”En sevärdhet! Läs på skylten!” Besök på Ekmans Handelsträdgård. Därefter en tripp till Tomtebo för att visa hur mycket de har byggt där. ”Har ni sett! Här finns även en pizzeria!” Dagstrippen avrundas på kyrkogården vid Sandbacka där blommor vid en grav ska vattnas. Jag menar, kan en dagstripp bli mer fulländad?

Det finns inga smultronställen
Ordet ”smultronställen” ser man bara i turistbroschyrer. Det är en lika använd floskel som att beskriva någonting som ”en pärla vid havet.” En släkting till mig ville marknadsföra Hörnefors som en pärla vid havet i en annons. Jag sa: ”Skriv pärlann vid havet.” Det finns väl fortfarande någon som har potatisland på Hamnskär?
I turistbroschyrerna som ges ut av Visit Umeå får du tips. Besök älgfarmen i Bjurholm, Skulpturparken på Umedalen, Kvarnforsen i Vindeln, klipporna på Kont, fiskrestaurangen vid Rovögern. Nog finns det utflyktsmål att bila till. Men har vi inte alla redan varit där?
Har vi inte alla gått längs strandpromenaden längs älven från Lundåkern till Strömpilen, men hur många har gått längs någon väg ovanför? När gick du senast genom Sofiehem och Gimonäs? Gå genast dit och häpna. Va? Har de byggt höghus på fotbollsplan!

Ut och leta kväk
Vi lever nu i Klimat-Gretas tidevarv då bilismen blivit förfärlig. Kommunen har tillställt oss packcyklar och annat vi kan hyra så för att vara lite PK får jag väl ändå rekommendera att ni hyr en sådan. Sedan kan ni trampa broarna runt och dra in den sista doften av hägg eller syrén från trädgårdarna vid Tjärhovsgatan på Teg. Senast jag gick runt Nydalasjön la jag märke till att det doftade pors. Finns det stadsnära myrar här? Hjortronställen! Plocka pors till midsommarbrännvinet. Som Ulf Lundell!
Det torde vara en kul grej för hela familjen att ta sig ut i naturen och leta pölar med grodrom. Jag har sett grodrom vid kabbelekan i älven på tegsidan innan Bölesholmarna. En kamrat till mig sa: ”Letar du grodyngel och grodor ska du åka till Kläppsjön. Det är fullkomlig grodvandring där över vägen när försommaren kommer.” Har de satt upp varningsskyltar, sa jag. Det gör de i södra Frankrike på alpvägarna vid Mont Blanc. De varnar för grodor precis som vi varnar för älg.

Ja du Nicklas. Du ville ha smultronställen av mig. Jag är lika fantasilös och vill att du skriver om badställen kring Umeå. Hur länge sedan var det du tog ett dopp i en tjärn?

BENNY KARLSSON

Läs mer