onsdag 26 juni
Världens byggnader: Volkswagenwerk Wolfsburg

Världens byggnader: Volkswagenwerk Wolfsburg

22 maj, 2019

Artikel. Volkswagenwerk Wolfsburg är väldigt mycket fabrik – världens största faktiskt – men också mer än bara en fabrik.

Staden Wolfsburg i Niedersachsen i Tyskland har lika många invånare som Umeå, runt 120 000. Mycket av wolfsburgsbornas liv präglas av biltillverkaren Volkswagen och Volkswagenwerk, fabriken som inte bara är Volkswagens största utan världens största.
I Volkswagenwerk som invigdes 1938 har många klassiska bilmodeller satts samman under åren, inte minst Bubblan. Idag tillverkas bland annat Golf och Tiguan här. Men Volkswagenwerk rymmer mer än biltillverkning. Här finns Autostadt där man kan uppleva koncernens bilar och även hämta sin beställda bil, här finns bilmuseer och restauranger, och det är här som Volkswagengruppen har sitt huvudkontor.
Ungefär 2000 bilar färdigställs dagligen i anläggningen, och av dem hämtas 500 direkt i Autostadt av de nya bilköparna. Volkswagenwerk är nämligen öppet både för de som hämtar bilar och andra intresserade. Varje år välkomnas 200 000 besökare. Guidade rundturer genom de olika produktionsområdena sker till fots eller i speciella ”Golf-tåg”. Nygifta kan få en speciell bröllopsvisning och man kan äta en romantisk middag i billyktors sken.
I Wolfsburg finns också Volkswagen Arena, fotbollsklubben VfL Wolfsburgs hemmaarena som rymmer 30 000 åskådare.

Läs mer