lördag 24 augusti
Låt EU bli Camp Sweden!
Illustration: Maria Wall

Låt EU bli Camp Sweden!

22 maj, 2019

Krönika. I helgen går vi till val till EU och våra svenska riksdagspartier har profilerat sig ungefär som om det vore riksdagsval.

Glöm! När de hamnar i europaparlamentet kommer de att ingå i nya grupperingar som bara finns där. Det finns ett grönt block, socialdemokratiska, kristdemokratiska, liberala, vänsterradikala och högerkonservativa grupper att ansluta till. Betänk även att vi har bara 20 stolar av 751 så hur ska vi synas? Jag har ett förslag!

Vad gör oss till svenskar?
Kanske vet några vilka Fredrick Federley från Centern och Sara Skyttedal från KD är. Jo, bara tack vare deras uppfriskande bråk om ”Orban eller Macron”. Men vilka känner till dessa bråkstakar i europaparlamentet? Ingen!
När svenska landslag spelar hockey eller fotboll ute i Europa växer det upp läger för våra svenska fans som kallas Camp Sweden. På samma sätt ska vi invadera EU och demonstrera vår svenskhet. Över alla partigränser.
Uniformeringen utgörs av kända svenska varumärken eller fenomen. Alla kandidater förses med svenska teman. Påtryck på T-shirts, slipsar, hattar och annat som våra 20 ledamöter har på sig som visar att de kommer från Sverige. Nu är bara frågan vilka motiv som kan erbjudas och som särskiljer partierna.

Välj rätt T-shirt!
Det starkaste varumärket för Sverige är förmodligen Zlatan Ibrahimovic. Eftersom sossarna byggde Rosengård får de förtur på honom. Tänk er nu vår lokala sossegubbe Erik Bergkvist ha en T-shirt med Zlatans ansikte på. Han skulle gå hem hos holländarna, italienarna, spanjorerna och framför allt fransmännen. ”Oui, men egentligen är jag från Norsjö eller Umeå.”
Sverigedemokraterna vill säkert ha dalahästen. Men å andra sidan har de sitt starkaste fäste i södra Sverige så jag föreslår Mårten Gås med skånsk flagga? Gåsen är precis som de bra på att väsnas.
Centern har förknippats med Stureplan men får återgå till landsbygden, så de får ta älgarna. Gissa om tyskarna kommer att gilla det! Glättiga Ebba Busch Thor gillar schlagers så Abba är nog rätt för KD. Miljöpartiet har nog redan lagt beslag på Klimat-Greta, men Pippi Långstrump är perfekt för Vänsterpartiet. Moderaterna? Ja för all del ta Nobel för traditionens skull. Kvar har vi då Liberalerna och Feministiskt initiativ. Vi har en T-shirt kvar ni får slåss om. Kalmartrissan, en svensk uppfinning. För partier som hänger på snöret och går upp och ner. Jo-jo!

Camp Sweden på plats!
Tänk er nu våra 20 svenskar sitta i EU-parlamentet i sina T-shirts klädda som om de bodde på Böda Camping. Lätt att få kontakt och hitta samtalsämnen. De tyska delegaterna skulle prata älgar med centern, fransmännen skulle förtjust komma på lösningar med sossarna och ropa: ”Guess who voted for us – Zlatan Ibrahimovic!” Ungrarna skulle få kvacka med sverigedemokraterna och Miljöpartiet skulle älskas till och med av polackerna. Varför då? Jo för Greta har ju fått välsignelse av påven!
Det är som alltid med reklam: syns man inte så finns man inte. Ungefär så?

Ja du Nicklas. Som vanligt kommer jag på geniala idéer som är före sin tid. ”Blow out creativity” var det nån som sa. Har du själv exempel på sånt från din egen sida?

BENNY KARLSSON

Läs mer