lördag 24 augusti
Äntligen trädgårdstider
Foto: Lasse Hallström/Visio

Äntligen trädgårdstider

24 april, 2019

Artikel. Det är många som sett fram emot våren, värmen och grönskan, och nu får den sägas vara här då det i helgen är trädgårdsmässa i Umeå. Miljöengagerade odlaren Peter Streijffert och landskapsarkitekten Mona Wembling är två av alla som medverkar på Nolia Trädgård.

För många trädgårds- och odlingsintresserade kan Nolia Trädgård ses som startskottet för trädgårdsäsongen. Mässan, som i år pågår mellan 26 och 28 april, innehåller, bland mycket annat, ett omfattande scenprogram där ett flertal trädgårdsprofiler medverkar – experter inom trädgård och odling som pratar om allt från bär till gravplanteringar.
En av de medverkande är den umeuppväxte författaren odlaren och föreläsaren Peter Streijffert.
– Jag kommer att prata om att odla grönsaker klimatsmart och enkelt, på liten yta och i större sammanhang. Det som min nya bok Odla i stan handlar om. Med hjälp av hugelbädd, bokashi och biokol blir inte bara odlingen bättre – biokol har precis som bokashi väldigt god inverkan på jorden och kombinationen mellan de två är särdeles gynnsam, säger Peter.
Miljön är något som Peter brinner för, vilket också märks i Peters odlingsintresse.
– En ekologisk odling är i balans med naturen, förklarar Peter. Inga ämnen används som inte naturen mår bra av. Jag driver dessutom min odling som permakultur, vilket är att ta steget ett snäpp längre och sätta odlandet i ett större sammanhang där människa, djur och natur är i harmoni. Innan jag började odla på baksidan av vår bostadsrättsförening var den ytan öde. Men nu med fem hugelbäddar, tolv pallkrageodlingar och en frilandsodling sjuder baksidan av liv på flera plan. Pollinerare och fåglar, paddor och grodor, fjärilar med mera lockas dit precis som grannar som firar barnkalas och har fester bland bär och blad. En odling i balans är en klimatneutral odling. Använder du dessutom bokashi, biokol och hugelbäddar blir odlingen klimatpositiv.

Kål som håller
Ofta när det pratas om trädgård och växter i Sverige, i böcker och tv-program, fokuseras det på de södra delarna av landet. Men förutsättningarna är ju inte likadana över hela landet, något som Peter är väl medveten om.
– Säsongen är betydligt längre i Stockholm. Så jag odlar året om. Jag odlar mycket kål – grönkål, svartkål och brysselkål – och kål kräver lång utvecklingstid, men klarar å andra sidan kyla och snö utan problem. När jag hade min idéträdgård på Nordiska Trädgårdar nyligen så hade jag grönkål från min odling i två hugelbäddar. De sådde jag för ett år sedan och de har klarat hela vintern utan problem, säger Peter.
Peter har skrivit böcker om stadsodling och att odla på liten yta, ett ämne som också kommer att tas upp på Nolia Trädgård. Han har ett specifikt tips för den som inte har mycket yta men vill börja med någonting.
– Börja med örter. Allra lättast är citronmeliss, mynta och gräslök. Odla i kruka eller låda så sprider de sig inte. När du får grönare tumme så fortsätter du med bönor och ärtor, vidare med zucchini och lök. Allt detta är relativt lättodlat och tar liten plats i jorden, tipsar Peter.
Vad är det första du planterar när det är odlingsdags och vad ser du mest fram emot att skörda?
– Kronärtskocka och chili sår jag först. Zucchiniblommor längtar jag mest av allt efter att skörda. Jag fyller dem med hemgjord ricottaost, fräst blekselleri och lök samt friterar dem. Läckert!

Eterneller och gravplatser
En annan som dyker upp på mässans scenprogram är landskapsarkitekten Mona Wembling, som dock kommer prata om något helt annat. Hon arbetar nämligen mycket med kyrkogårdar.
– Jag kommer att berätta om några projekt jag arbetat med på kyrkogårdar där fokus ligger på perenner och lök i olika kombinationer, från vår till höst. Ge lite tips på vad som är fint på olika platser – tåliga, vackra och hållbara perenner till den soliga gravplanteringen och den skuggiga, säger Mona.
Just gravplanteringar och kyrkogårdar är ett tema på mässan i år. Mona arbetar med allt från kommuner och arkitektkontor till församlingar och privatpersoner. Trädgårdsarbete och växtvård på kyrkogårdar är något som pågår hela tiden, men som många kanske inte tänker på.
– Jag arbetar ganska brett, både med trädkransar runt kyrkogårdar och alléer upp till kyrkan, askgravplatser, minneslundar samt stora jobb som vård- och underhållsplaner, berättar Mona. I vårdplanerna lägger jag en hel del fokus på att även noggrant inventera växtmaterial av alla de slag, bland annat perenner och lök. Det är ett intressant och viktigt kulturarv som blir bortglömt om man inte dokumenterar. Jag lägger stor vikt på att försöka åtgärda ödsligheten och växtfattigdomen som många av de återlämnade gravarna vi har idag bidrar till, genom att plantera ymnigt med perenner och lök i de projekt jag arbetar med. Perenner passar fint som ersättning till sommarblommor i många fall. Störst nytta gör jag nog i alla de endagskurser om perenner och prydnadsgräs jag har runt om i landet i SKKF:s regi. Där möter jag många engagerade människor som arbetar på kyrkogårdar och som gärna vill lyfta användningen av perenner på sina kyrkogårdar.
Kan du dela med dig av något enkelt tips för att göra gravplatsen fin?
– Tänk på läget och växtplatsen så att du väljer rätt sorts växter. Torrt och soligt eller fuktigt och skuggigt? Det är utgångsläget för att få till en bra och hållbar plantering. Har du möjlighet och utrymme försök även att tänka på årstidsvariationen och att du kombinerar olika perenner med olika växtsätt. Med det menar jag att de har olika egenskaper som de kan bidra med i planteringen. En del är bra på att blomma länge, andra har kanske ett fint bladverk hela säsongen, andra kanske är utmärkta som kantväxt eller att sticka upp och utmärka sig.
Finns det några växter som passar extra bra på gravplatser, eller växter man bör undvika?
– Ersätter man sommarblommor med perenner så har många kravet att de, liksom sommarblommor, ska blomma hela säsongen. Det går ju inte att uppfylla helt, men det finns många perenner idag som har en mycket lång blomningstid, till exempel fänrikshjärtan, vissa dagliljor, nävor, nejlikrot och så vidare. Välj gärna ur den växtskatten! Tänk även på utrymmet du har att förfoga över så att du inte väljer växter som blir alltför stora med tiden. Växter som sprider sig med utlöpare kan ibland vara en otrolig tillgång, men på liten yta är det inte att rekommendera.
Till sist: vilken är din favoritväxt?
– Det är som att välja en favorit bland sina barn! Det är olika beroende vad du ska ha dem till! Till den lilla gravplatsen är jag just nu mycket förtjust i olika sorters nejlikrot. Hållbara, tåliga, nästan vintergröna, fina färger och håller sig på plats. Nävor och dagliljor kvalar också in ...

PETER ÖBERG

Läs mer