lördag 24 augusti
Big Papa: Mysig motorfest på macken
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Mysig motorfest på macken

17 april, 2019

Artikel. Så var det dags återigen för en stor motorfest runtom i stan hos våra OKQ8-stationer.

OKQ8 på Ersboda har sedan den öppnade 1985 med Kaj Berglund som stationschef varit min och familjens mack. Som jag nämnt i något tidigare reportage har mackarna ändrats en hel del sedan den tiden. Då var fordonen helt i centrum och de flesta mackar hade egen verkstad. Idag har man visserligen kvar en hel del till våra fordon i butiken men verkstäderna har i stort sett fallit bort och dagligvaruhandeln har flyttat in.
Den nuvarande stationschefen Hannu Karhu tog över stationen 1995 och sedan dess har han på olika sätt varit med och stöttat föreningslivet och motorkulturen med mig. Så även denna gång varför vi från Garaget med yngre generation var på plats och hjälpte till med att fixa gratis hamburgare och diverse service till medlemmarna.
Den tradition med gemenskap som alltid funnits på våra mackar lever fortfarande kvar i hög nivå vilket märktes på alla trevliga samtal och minnen som delades. I år fanns också Polaris med fyrhjulingar och skotrar på plats med representanter från UTMAB vilket många uppmärksammade då man såg skotrar parkerade invid Ersbodarondellen. Jag själv fick agera representant för Indian Motorcycle vilket resulterade i många positiva samtal och, inte minst, goda hamburgare.
Umeå har en fantastiskt bred och fin motorkultur vilket jag är stolt över. Våra mackar är en socialt viktig knutpunkt i samhället. Man träffar likasinnade motorentusiaster, grannar och arbetskamrater om man stannar till och sätter sig en stund inne i mackens kaféhörna. Passa på att testa streetfood, en kokt med bröd eller en nybakt bulle med en kopp svart kaffe. Jag tar gärna en promenad eller cykeltur, eller bara stannar till en stund då jag är förbi och tankar. Macken är ett trevligt ställe att umgås än idag.

Regnet föll från morgonen så det var tur att vi hade ett tält med oss. Kön till hamburgare ringlade lång från det att grillen blev varm tills den svalnade på eftermiddagen. Medlemmarna trotsade vätan och besökte sina stationer runt om i Umeå vilket var mycket kul.

Alexander, Lisa och Christer kolgrillade hundratals burgare och grillkorvar i blåsten. På stationen fanns också OKQ8:s ägareombud Krister Ruth på plats och servade nya och gamla medlemmar och kunder. Som ägarombud har man en viktig roll i kooperativet OKQ8. Som ombud representerar man landets medlemmar, stöttar styrelsen i deras arbete och är med och beslutar om föreningens framtid. Krister har så klart också ett stort motorintresse varför han och Jonathan Lundqvist från UTMAB fick tillfälle att snacka skoter och deras utveckling.

Denna dag innehöll många trevliga möten. Dessa två herrar, Ragnar Boström och Sune Jansson, bägge medlemmar sedan 60-talet, snackade om nu och då och hade många trevliga minnen och historier från förr att berätta. Sune har som jag ett fantastiskt mc-intresse och delade bland annat med sig av en historia från försvaret och MC-ordonanserna.
”Använder visserligen mest GPS idag på mobilen då vi är ute och åker, men lite saknar man OK:s sverigekartor som man fick nya varje år förr”, säger Sune. Ett annat stort intresse för Sune är att följa bensinens utveckling och kvalitet.
Som sagt, motorhobbyn är bred och det finns något för alla. Beträffande kartor så tror jag nog Hannu har liggande inne i butiken fortfarande.

Inne i butiken märks det att det är en medlemsdag med kaffe, tävlingar och lite lekar för barnen som också bjuds på glass. Ann-Sofie Lodesjö, medlem och en bekant ersbodian, är inne och tömmer lagret av ved för Hannu Karhu nu då solen tittat fram. Våren närmar sig och naturen lockar. Ann-Sofie passar också på att byta torkarblad vilket är viktigt för trafiksäkerheten. Och idag har de ju verkligen behövts.

Under medlemsdagen kunde också medlemmarna vinna sin egen tankning. En av alla som gjorde det var den lyckliga stamkunden Eero Kinaret. ”Det var bara synd att jag inte visste det och tankade riktigt fullt. Så går det då man ska vara snål”, säger en ändå nöjd och glad medlem innan han springer ut för att få sig en grillad hamburgare.

Såväl mindre som större barn, ja även vuxna, gav sig på att ”gissa bajset” inne på stationen. Visst tycker man det skulle vara enkelt, nyutexaminerad jägare som man är och allt. Men även jag skruvade lite hårlockar då jag såg Josefin fundera över svarsalternativen. Älgen var lätt, men... Josefin hade i varje fall inga problem med att svara alla rätt och äta glass.

Min ena son Magnus Bergström var på plats och grillade och servade kunder. Men så fort tid gavs satt han på denna Polaris SKS 850 146 och smidde planer. ”Min gumma Elin behöver ju en skoter. Så om jag köper denna så får hon min gamla.” Smart idé, tyckte i alla fall Magnus.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer