onsdag 26 juni
Big Papa: Premiär för en ny generation
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Premiär för en ny generation

3 april, 2019

Artikel. Den sjunde generationen Mazda 3 har haft premiär på Bergners Bil. Självklart var man på plats på en sådan högtidsdag där det också serverades bubbel och ett fantastiskt bord fyllt av smakliga läckerheter.

VIP-kvällen som Bergners Bil på Ersboda bjudit in till var mycket lyckad med många hugade spekulanter som redan kör Mazda eller är på gång att bli nya Mazda-ägare. Några nyheter som nya generationen Mazda 3 kommer med är bland annat en vidareutvecklad 2-liters bensinmotor som i grundutförande levererar 122 hästkrafter. Motorn har ett mildhybridsytem, en elmotor som inkluderar åtta hästkrafter. Den mera spännande nyheten är den nya revolutionerande bensinmotorn Skyactiv-X som lovar 181 hästkrafter. Data och mera ingående info om nya Skyactiv-X-motorn får ni reda på när ni besöker Bergners för en provkörning, men jag lovar att den gömmer många positiva nyheter.
Utseendet på den nya Mazda 3 skiljer sig kanske inte så mycket från tidigare modeller. Men några små skillnader finns och den har absolut blivit nalta råare. Bilen har även ett rymligare baksäte än tidigare vilket beror på att axelavståndet ökats med tio centimeter. Totalt är bilen ändå en halv centimeter kortare.
VIP-kvällen då bilen avtäcktes visades halvkombimodellen av nya Mazda 3. Sedanmodellen kommer lite senare i år och så även den fyrhjulsdrivna modellen som dyker upp mot höstkanten.
När jag fick se bilen noterade jag den nya fräcka spoilern bak, sköna sidolinjer från blinkers fram till de snygga, infällda runda bakljusen. Bilen ger ett grymt uttryck som direkt får mig att tänka ”motorsport”, vinterväg och långa hopp i svindlande hastigheter i de norrländska skogarna. En bil man vill köra med tung blyfot och som jag är övertygad om att den levererar power. Hornen växte helt enkelt. Passar därför såväl ung som äldre med barnasinne med sina snygga 18-tumsfälgar och sitt sportiga utseende. En bil som måste provköras.

Birgitta Stigeland var på plats med sonen Isak. Birgitta kör än så länge Golf, en bil i samma klass som Mazda 3. Isak han har redan valt Mazda 3 från 2014 som han precis sålt i dagarna, men är intresserad av den nya generationen och går i nybilstankar. ”Men det blir då den fyrhjulsdrivna versionen rullar in i butiken. Min första reaktion då man avtäckte bilen var: imponerande”, säger Isak. Säljaren Fredrik Tjärnkvist har några förslag till mamma Birgitta så den gamla Golfen är kanske snart ett minne blott.

Några av mina söner var också på plats. Magnus Bergström kör redan Mazda 3 och var väldigt nyfiken på vad som doldes under den täckta duken. Max Bergström söker ju sin nya familjebil där kommande barnvagn får plats och var även han nyfiken på Mazda 3:ans bagageutrymme framförallt. Grabbarna lät sig väl smakas av dryck och tilltugg medan de kikade på såväl nytt som begagnat i bilhallen.

Nicklas och Linda Grundström var några av alla inbjudna VIP-gäster under kvällen. Nicklas och Linda kör en Mazda 3 från 2016 men är nu nyfikna på den nya generationen. På frågan varför paret valde Mazda blev svaret snabbt att hundburen passade perfekt. ”Det var första kravet jag ställde, sen provade jag den och med det blev det affär”, säger Nicklas. Paret hade tidigare en Mazda 6 från 2010 men bytte till den mera ekonomiska 3:an istället. ”Det enda jag saknar är rattvärme, annars är den fullt komplett och mycket billig i drift och att äga”, säger Nicklas.
Lindas första reaktion då bilen avtäcktes var den snygga färgen. ”Efter att ha tittat närmare så ser jag vilket fantastiskt utrymme det är i baksätet och en snyggare interiör än i föregångaren. Bilen ser väldigt hungrig ut.” Och hungrig var ett bra uttryck som jag håller med Linda om. Den första reaktionen för Nicklas: ”Framförallt såg jag den snygga råa fronten, lite småförbättrade detaljer invändigt med en större infotainmentskärm och en fin helhetsbild av hela bilen. Ser verkligen fram emot att få se den nya sedanmodellen senare i år och få provköra den. Nya motorn är också intressant. Bara hundburen får plats så kanske det blir bilbyte igen”.

Som nämndes här i tidningen för någon vecka sedan var jag och sonen Max runt hos bilhandlarna i Umeå. Här hos Bergners Bil visade det sig att den stod, den familjebil Max nu sökte då han väntar sitt första barn och mitt femte barnbarn. ”Direkt Fredrik visade mig bilen, en nästan ny Toyota Avensis 1,8 TS från 2017 med rätt prisklass och blanksvart som jag velat ha, så kände jag att det är den bilen jag sökt. Klart jag gillade nya Mazda 3 också, men den kanske inte lämpar sig för en barnfamilj på tillväxt”, säger Max. Handslaget är gjort och sonen känner sig nöjd. Dagen hos Bergners Bil kunde inte sluta bättre.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer