lördag 24 augusti
Hobbyn som pensionsförsäkring?
Illustration: Maria Wall

Hobbyn som pensionsförsäkring?

27 mars, 2019

Krönika. Först av allt. Vad hjälper det att ångra sådant man tidigare borde ha gjort eller inte gjort? Hade jag sagt ja till fast tjänst på Umeå universitet som informatör på 90-talet hade jag haft en ordnad ekonomi för länge sedan.

Istället gav jag mig ut som egen företagare i reklamvärlden, hyfsat okunnig om hur man sköter ett företag, vilket idag märks i pensionens storlek.
Tjänstepension? Vem tänkte på det när man anställt sig själv? Som egen arbetsgivare var jag rätt usel. Ja jag får väl skylla på mig själv.

Borde jag ha en hobby?
Det finns ett gäng filatelister i trakten som träffs och trivs och byter frimärken. Jag har själv kvar några album med osorterade frimärken av blandad sort från barndomen. Magyar Posta. Helvetia. Man lärde sig vad länderna hette. Minns ni paket med frimärken av okänt innehåll som såldes under beteckningen ”kilovara”? Urklipp med frimärken som man löste upp i vattenbalja för att sedan sätta i album. Så fel man gjorde! Det är ju stämplarna man ska samla!
Erik Idhult, som jag jobbade med på hörneforsfabriken på 80-talet, samlar på stämplade kuvert. Jag kan tänka mig hur det låter när han träffar sina filatelivänner: ”Se denna slarviga frankering från postkontoret i Hörnsjö 1934. Svag stämpel och slarvigt utförd. Jo Hildina hade alltid lite färg i dynan, men Anna-Greta som tog över som postkassörska 1935 hade rätta tillslaget med stämpeln.” Det här gänget har koll på vartenda postkontor som funnits i länet.

Hobbyn som pensionsförsäkring
Jag ser ett inslag i Västerbottensnytt om ett gäng gubbar som samlas en gång i veckan i en källare i Holmsund och leker med en modelljärnväg de ständigt putsar och fejar på. Alla kan de skruva sönder sina lok och vagnar från Fleichmann och Märklin och vissa av dem bygger till och med sina egna tåg. Plock isär, sätt ihop, pilla med smågrejer. Utmärkt hobby!
Jag kan tänka mig att de här loken och vagnarna kostar en del och samlarna byter och köper via internet. Det är nog likadant med de som samlar på Dinky Toys, hette väl leksaksbilarna vi hade som barn. Och några samlar på smurfar eller barbiedockor. Vissa rara exemplar går för tusentals kronor på rätt marknad. En bra pensionsförsäkring? Ja kanske det, men är det någonting för mig? Jag är för sent ute! Hade jag haft kvar mitt leksakståg av märket Fleischman som inköptes i Kramfors 1962 skulle det säkert ha varit värt en slant idag. Om jag haft kvar kartongen, lok och vagnar i ”mint condition” och aldrig lekt med det. Men vilka barn tänker så när de får en ny leksak? Kanske Erik Penser när han liten.

Travet som pensionsförsäkring?
Bröderna Åhdén har samlat på sig en massa elgitarrer vilka visas upp på Guitars som nyöppnar i Umeå Folkets hus i maj. Denna samling torde vara en gigantisk pensionsförsäkring om de skulle få för sig att sälja den. Entreprenören Leif Danielsson samlar på mopeder av sentimentala skäl, men han har väl råd att vara sentimental. Tänk om jag hade sparat på tidningen Mad som jag köpt sedan 1961. Eller tidningen Hjälp! som även den sattes samman av Lasse O’ Månsson. Det hade varit en bra pensionsförsäkring. Nej ingenting värdefullt har jag sparat. Enstaka stilmöbler från tidiga Ikea finns inte kvar, inte heller stringhyllorna. Jag har nog följt 50-talsdesignern Lena Larssons råd ”slit och släng” men alltid haft en förmåga att slänga fel prylar. Så vad ska jag ha för lönsam hobby?
Spela på travet förstås. Och försöka hålla en någorlunda budget. Det får bli min hobby tills jag sätter den där V75:an som blir min pensionsförsäkring!

Ja du Nicklas. ”Money makes the world go round”, sjöng Liza Minelli. Hur är ditt förhållande till kapitalet egentligen? Sätt ihop en ny skattereform som gynnar dig själv!

BENNY KARLSSON

Läs mer