lördag 24 augusti
En text om ett narrativ i Sverige 2019
Illustration: Maria Wall

En text om ett narrativ i Sverige 2019

6 mars, 2019

Krönika. Benny frågar efter mina ursäkter för att skolka, och förutsätter därmed ATT jag gjorde det.
Nu är ju minnet märkligt, och man kan egentligen aldrig vara riktigt säker på nånting, men jag vill bestämt minnas att jag skötte mig – på ett nästan tvångsmässigt sätt.

Den fria viljan är ju given mänskligheten sägs det, men det är inte alltid vi känner så, eller hur?
Att jag skötte mig exemplariskt var helt och hållet någon annans beslut, vilket betyder att jag inte alls hade bättre moralisk kompass än de som härjade och skolkade, bara att jag var fegare.
Ögontjänaren föreslås ju enbart tjäna när ögon ser, men hur vet man när ögonblicket är så att säga obevakat? Den här osäkerheten kan lätt leda till att man alltid gör som det förväntas av en, och även om det tillståndet är bekvämt för både föräldrar och lärare är det snarast motsatsen till att växa upp och ta egna beslut och därmed eget ansvar.
På den tiden fanns det i alla fall en överenskommelse, att följa eller bryta. Idag funkar det annorlunda. Istället för att erkänna konsensus, och förhålla sig till det, kan man lätt hooka upp med likasinnade online, och tillsammans övertyga varandra om att alla andra har fel.
Om precis vad som helst.
Om Greta Thunberg till exempel. Att det uppstår en motreaktion till en så genuint sympatisk idé är talande för det informationskrig som pågår i flödet, mellan katt-klippen och semesterbilderna, på Facebook.
Såklart har Greta lite PR-stöd bakom sig, som förstår kraften i den här manifestationen. Det gör säkert Greta också, vilket inte ens spelar nån roll, det blir inte cyniskt för det. Det är en jäkligt bra idé bara – så bra att Greta inte behöver gå i skolan nåt mer, om hon nu inte vill. I dagens nätverkssamhälle har hon skapat sig sån räckvidd, ett sånt genomslag, att det kan bli hennes arbete i framtiden, att kuratera den kanalen.
Och det är inte bara helt okej, det är verkligen att föredra framför människor som skaffar sig skaror av följare – företrädesvis barn – genom att se bra ut på bild och snacka om gaming eller smink. Då är Greta en förebild vi kan känna oss trygga med.
Egentligen borde det inte finnas en diskussion kring hennes skolstrejk, men se – det gör det.
Kritiken mot Greta blir del av ett narrativ – en påstådd pusselbit i en historia som berättas av någon med en agenda – som ser ut ungefär så här:
Greta är en marionett som hennes morsa – den nyttiga idioten, PK-vänster-kulturmarxisten Ernman – styr. Den tanken är släkt med att man gillar bilden av en Tesla-bil som står strandad i obygden, och måste laddas med ett dieselaggregat. Hur man nu kan vara EMOT elbilar? Vad tjänar man själv på att Tesla skulle vara en flopp (vilket de givetvis inte är)? Men – det är ju precis lika ologiskt som att vara emot en femtonåring som strejkar för miljöns skull – och antagligen är det den gemensamma nämnaren – ”det-var-bättre-förr-flytbojen”. De här är också samma personer som tvivlar på om klimatförändringarna är på riktigt, men är övertygade om att just våra politiker är de sämsta sen Hedenhös.
Har ni fler än två av dessa åsikter bör ni förbereda er för nästa steg, vilket är övertygelsen om att judarna ligger bakom alltihop ... och sen som slutstation – att jorden nog är platt ändå.
Vi andra kan njuta av dokumentären ”Behind the Curve”, som har en rolig titel som syftar på jordens krökning men lika mycket på någon som råkat hamna på efterkälken i sin utveckling.
Flat Earth är en växande rörelse i USA som hävdar att jorden är platt och att allt annat är en konspiration.
Fascinerande och lärorikt om hur magkänslan överröstar fakta, och om hur sanning faktiskt också är en känsla.

Benny: Gretas skolstrejk är både nödvändig och kommunikativ. Det vill säga att den skapar massor av uppmärksamhet åt ett problem som ligger henne varmt om hjärtat. Kan det här vara nåt för våra profiler här hemma? Kan Peder Westerberg använda den här tekniken för att få till sin småbåtshamn ... och hur kan Ågren agera, och isåfall för vilken sak? Eller Björklöven, handlarna i stan? Kom med tips!

NICKLAS BERGLUND

Läs mer