söndag 24 mars
En text om ett narrativ i Sverige 2019
Illustration: Maria Wall

En text om ett narrativ i Sverige 2019

6 mars, 2019

Krönika. Benny frågar efter mina ursäkter för att skolka, och förutsätter därmed ATT jag gjorde det.
Nu är ju minnet märkligt, och man kan egentligen aldrig vara riktigt säker på nånting, men jag vill bestämt minnas att jag skötte mig – på ett nästan tvångsmässigt sätt.

Den fria viljan är ju given mänskligheten sägs det, men det är inte alltid vi känner så, eller hur?
Att jag skötte mig exemplariskt var helt och hållet någon annans beslut, vilket betyder att jag inte alls hade bättre moralisk kompass än de som härjade och skolkade, bara att jag var fegare.
Ögontjänaren föreslås ju enbart tjäna när ögon ser, men hur vet man när ögonblicket är så att säga obevakat? Den här osäkerheten kan lätt leda till att man alltid gör som det förväntas av en, och även om det tillståndet är bekvämt för både föräldrar och lärare är det snarast motsatsen till att växa upp och ta egna beslut och därmed eget ansvar.
På den tiden fanns det i alla fall en överenskommelse, att följa eller bryta. Idag funkar det annorlunda. Istället för att erkänna konsensus, och förhålla sig till det, kan man lätt hooka upp med likasinnade online, och tillsammans övertyga varandra om att alla andra har fel.
Om precis vad som helst.
Om Greta Thunberg till exempel. Att det uppstår en motreaktion till en så genuint sympatisk idé är talande för det informationskrig som pågår i flödet, mellan katt-klippen och semesterbilderna, på Facebook.
Såklart har Greta lite PR-stöd bakom sig, som förstår kraften i den här manifestationen. Det gör säkert Greta också, vilket inte ens spelar nån roll, det blir inte cyniskt för det. Det är en jäkligt bra idé bara – så bra att Greta inte behöver gå i skolan nåt mer, om hon nu inte vill. I dagens nätverkssamhälle har hon skapat sig sån räckvidd, ett sånt genomslag, att det kan bli hennes arbete i framtiden, att kuratera den kanalen.
Och det är inte bara helt okej, det är verkligen att föredra framför människor som skaffar sig skaror av följare – företrädesvis barn – genom att se bra ut på bild och snacka om gaming eller smink. Då är Greta en förebild vi kan känna oss trygga med.
Egentligen borde det inte finnas en diskussion kring hennes skolstrejk, men se – det gör det.
Kritiken mot Greta blir del av ett narrativ – en påstådd pusselbit i en historia som berättas av någon med en agenda – som ser ut ungefär så här:
Greta är en marionett som hennes morsa – den nyttiga idioten, PK-vänster-kulturmarxisten Ernman – styr. Den tanken är släkt med att man gillar bilden av en Tesla-bil som står strandad i obygden, och måste laddas med ett dieselaggregat. Hur man nu kan vara EMOT elbilar? Vad tjänar man själv på att Tesla skulle vara en flopp (vilket de givetvis inte är)? Men – det är ju precis lika ologiskt som att vara emot en femtonåring som strejkar för miljöns skull – och antagligen är det den gemensamma nämnaren – ”det-var-bättre-förr-flytbojen”. De här är också samma personer som tvivlar på om klimatförändringarna är på riktigt, men är övertygade om att just våra politiker är de sämsta sen Hedenhös.
Har ni fler än två av dessa åsikter bör ni förbereda er för nästa steg, vilket är övertygelsen om att judarna ligger bakom alltihop ... och sen som slutstation – att jorden nog är platt ändå.
Vi andra kan njuta av dokumentären ”Behind the Curve”, som har en rolig titel som syftar på jordens krökning men lika mycket på någon som råkat hamna på efterkälken i sin utveckling.
Flat Earth är en växande rörelse i USA som hävdar att jorden är platt och att allt annat är en konspiration.
Fascinerande och lärorikt om hur magkänslan överröstar fakta, och om hur sanning faktiskt också är en känsla.

Benny: Gretas skolstrejk är både nödvändig och kommunikativ. Det vill säga att den skapar massor av uppmärksamhet åt ett problem som ligger henne varmt om hjärtat. Kan det här vara nåt för våra profiler här hemma? Kan Peder Westerberg använda den här tekniken för att få till sin småbåtshamn ... och hur kan Ågren agera, och isåfall för vilken sak? Eller Björklöven, handlarna i stan? Kom med tips!

NICKLAS BERGLUND

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven F

Artikel. Vad är en fullmakt?
En fullmakt är en handling som används vid flera olika tillfällen. Du kan till exempel lämna en fullmakt till en advokat som ska biträda dig i en tvist. Ett annat tillfälle är om du ska ingå ett köpeavtal med någon men inte själv kan vara på plats. Låt säga att du vill köpa en bil som finns i Stockholm. Istället för att resa till Stockholm själv kan du ge en vän (fullmäktigen) en fullmakt som innebär att vännen ges rätten att företräda dig. Din vän kan då genom fullmakten, i ditt namn och för din räkning, köpa bilen åt dig.
Det finns inga formkrav för att en fullmakt ska vara giltig. Det innebär att du kan ge din vän en giltig fullmakt såväl muntligt som skriftligt. Fördelen med en skriftlig fullmakt är att om din vän skulle bryta mot fullmakten finns det skriftlig dokumentation som kan bevisa vad din vän hade rätt att göra i ditt namn. Banker och andra kreditinstitut har ofta en egen särskild fullmaktsblankett, som banken vill ska användas när du till exempel ska hjälpa en närstående med bankärenden.
Beträffande fullmakt är det bra att känna till skillnaden mellan begreppen behörighet och befogenhet. Behörighet är vad din vän kan avtala om med bindande verkan för din räkning. Befogenhet är vad din vän får avtala om utifrån dina instruktioner.
För att tydliggöra skillnaden mellan behörighet och befogenhet kan ett exempel ges. Låt säga att du ger din vän en skriftlig fullmakt att i ditt namn och för din räkning köpa en bil. Du uppger att bilen inte får kosta mer än 50 000 kr. Eftersom du som köpare inte för säljaren vill berätta vad du högst är beredd att betala för bilen anges maxpriset ofta inte i fullmakten. Din vän har då behörighet att köpa en bil åt dig i ditt namn, men befogenhet att högst betala 50 000 kr för bilen.
Om vännen köper bilen för 60 000 kr, är avtalet bindande mot säljaren. Eftersom vännen handlat i strid med din instruktion (befogenheten), kan vännen bli skyldig att ersätta dig 10 000 kr. Det är viktigt att kunna bevisa att befogenheten var högst 50 000 kr, varför den interna instruktionen bör lämnas skriftligen. Om vännen (fullmäktigen) är en skicklig förhandlare och köper bilen för din räkning för 45 000 kr, har vännen handlat inom sin befogenhet om högst 50 000 kr.
I sammanhanget kan noteras att det numera finns framtidsfullmakt, som jag behandlat i en tidigare krönika på www.nywa.nu/bil-bostad/ eller www.bilobostad.se.
Kom ihåg att visa tacksamhet till dina vänner som ställer upp som fullmäktige för dig och i andra situationer. Eleanor Roosevelt (1884-1962) uttryckte klokt: ”Goda vänner är som stjärnor. Du ser dem inte alltid, men du vet att de alltid finns där.”