lördag 24 augusti
Låt barnen få ha mobiler i klassrummet!
Illustration: Maria Wall

Låt barnen få ha mobiler i klassrummet!

27 februari, 2019

Krönika. Ännu en säsong av det populära teveprogrammet På spåret har avslutats och låt mig inleda denna krönika med funderingen om varför det har blivit så populärt.

En trevlig programledning, mer eller mindre smarta tävlande, men framgången ligger i att du själv får bruk av minnesbanken du har i skallen från skolans lektioner i geografi. Äntligen får du valuta för att du en gång lärt dig rabbla Hallands floder, världens huvudstäder, att du kan Pythagoras sats, ståndare och pistiller. Eftersom du förmodligen också läst tidningar och sett nyhetsprogram vet du att Sarajevo härjats av krig och att Sveg ligger i Härjedalen. Visste du även att Beatrice Ask och Henning Mankell är från Sveg? Ja då klarar du 10-poängaren för vad annars kan de lägga upp som svåraste frågan om Sveg?

Mobiltelefon i klassrummet!
Folk från min generation har tillägnat sig en massa analoga kunskaper som vi fått i pluggskolan eller genom att lyssna på radio, se på teve eller läsa tidningar. Idag finns all ”kunskap” på Google eller Wikipedia som du har i din smarta telefon.
Politiker som Jan Björklund med flera tillhör den gamla analoga generationen som tuktats i klassrum. Sitt still! Se inte ut genom fönstret utan se ner i boken! Det ska vara ordning och reda i klassrummet hur ska du annars lära dig någonting?
Att få ordning i klassrummen tycks ha varit lärarnas huvudsakliga uppgift de senaste tio åren – minst. Ett tag var det mössor på eleverna som störde, nu är det mobiltelefoner. En pedagogisk lärare kan säkert problemet och räcker inte det får rektorn på skola införa förbud om hen vill. Det har gällt sedan 2017. Annars är datorer och mobiltelefoner utmärkta hjälpmedel både för lärare och elever. Att lagstifta bort dessa är verkligen att gå tillbaka i utvecklingen.

Det finns ingen återvändo
Kan man återvända till mer analoga upplevelser som motvikt till all digitalisering? Ska jag plocka upp LP-skivorna ur skivbackarna igen och spela på grammofon med rörförstärkare – för en mer äkta akustisk ljudupplevelse? Mina skivor är så ofta spelade att det mest hörs knaster. Sedan har jag katter som leker Gröna Lund och åker karusell på grammofonen. Var får man tag i nya stift sedan Rune Johansson la ner butiken på Kungsgatan? Komplicerat!
Jag skaffade nyss en Chromecast som jag kopplade till teven där jag via min Iphone kan spela upp allt som finns på Youtube rätt in i rutan – och tro mig, deras skivsamling är betydligt större än min.
Försiktigt har jag även accepterat att man kan swisha och göra ekonomiska transaktioner över nätet. Så enkelt! Men är all digitalisering bra? Nej, säger de som tappar jobben.

Digitaliseringen som lekstuga
Våra politiker och byråkrater i kommuner och landsting har de senaste ären ägnat massor av tid åt resor till konferenser och seminarier där ämnet har varit: ”Digitalisering”. Det har handlat om allt från förarlösa bilar till robotar som ska hjälpa till i sjukvården eller obemannade vårdcentraler där läkarna finns i en dator som du kan prata med. Varför ska man genomföra sådant? För att man kan det! (En hund kan slicka sig i arslet av samma skäl.)
Istället borde de kanske ta tag i verkligheten; bara här i Västerbotten behövs 40 000 nyanställda inom skola, vård, omsorg. Men du, kan man inte lösa det med digitaliseringen?! Ibland önskar jag att de själva blev utsatta för den och fick se sina egna jobb försvinna. Kanske med ett litet klick på datorn!

Ja du Nicklas. Lilla Greta Thunberg har valt skolkning som metod för att upplysa världen om klimatfrågan. Jag antar att även du har skolkat och jag säger som din lärare: Vad hade du för ursäkt?

BENNY KARLSSON

Läs mer