lördag 24 augusti
Snöbollseffekt i Hemavan
Foto: Hemavan Alpint

Snöbollseffekt i Hemavan

20 februari, 2019

Artikel. Hemavan är en av de skidorter som växer mest i Sverige. Investeringar och nybyggnationer har lett till fler satsningar och mer byggande, och när en av årets rusningstider nu närmar sig, väntas även besöksantalet att växa. Allting är som vanligt i de norrländska fjällen under sportlovet.
– Det händer mycket i Hemavan, det vet nog alla vid det här laget, säger Thomas Ringbrant, vd för Hemavan Alpint.

Precis som en snöboll som sätts i rullning verkar Hemavan växa i ökande takt. Sedan den kommersiella flygplatsen upprättades i början på nittiotalet har skidorten belägen i Västerbottens läns periferi haft en stor fördel. Plötsligt är avståndet till den svenska fjällvärlden inte så långt längre.
De som är investerade i den lokala besöksnäringen verkar också vara överens om att just flygplatsen är en av de största fördelarna ur turistsynpunkt. Men det är dock inte den enda fördelen. För när Thomas Ringbrant, vd på Hemavan Alpint, får frågan om vilka sidor av Hemavan som han brukar lyfta fram, kan han nästan inte sluta prata gott om sin hemvist.
– Först och främst har vi en fantastisk högzon, framhåller han, men även många lågzoner, som ger både variation och valmöjligheter när det kommer till skidåkningen. Sedan är det mer snösäkert än många andra orter, som oftare står utan natursnö. Samtidigt är det väldigt enkelt att ta sig överallt här. Man behöver inte färdas långa sträckor, utan alla aktiviteter finns samlade på samma ställe. Och sist men inte minst måste man nämna flygplatsen, som gör det väldigt enkelt att ta sig hit, vilket många nog skulle säga är en av de största fördelarna.

Prestigefull utmärkelse
Han är heller inte ensam om att proklamera Hemavans positiva sidor. Ortens skidanläggning blev nämligen utsedd till Årets skidanläggning 2018. Priset delades ut av Sveriges Skidanläggningars Organisation, SLAO, något som gjorde Thomas Ringbrant särskilt glad.
– En sådan utmärkelse betyder otroligt mycket, menar han, att det märks att vi gör bra saker. Sedan är det extra kul att det är just branschen som utmärker oss. Det händer mycket i Hemavan, det vet nog alla vid det här laget.
– Orten har tagit stora steg de senaste tre åren, fortsätter han, och det är mycket tack vare de satsningar som har gjorts här, både från vår sida, men även från annat håll. Under den här tiden har vi investerat i en ny restaurang, ny belysning i backarna, och nu senast i det nya snösystemet. Dessutom invigdes en ny gondollift 2017, som har varit otroligt viktig för vår verksamhet. Vi brukar kalla den för loket, för att den drar hela utvecklingen framåt.

Ny lift och fler stugor
Och snöbollseffekten i Hemavan fortsätter. Förberedelserna är nämligen redan påbörjade för byggnationen av ännu en lift. Projektet är ett samarbete mellan Hemavan Alpint och Fjällkedjan, som redan byggt fler än 300 fritidshus på orten. Liften i fråga kommer att placeras i området Fjällforsen, där den ska sträcka sig 750 meter upp på fjället, för en smidig passage till övriga liftar.
– Den kommer främst innebära en ökad tillgänglighet för de som har stuga där, berättar Thomas Ringbrant, men i planerna ingår även nya fritidshus, med totalt 300 nya bäddar. Det är ett projekt som sker i flera etapper, där Fjällkedjan bygger liften, medan vi på Hemavan Alpint står för driften. Den nya liften beräknas stå klar i december, säsongen 2019/2020. Det är en win win-affär för alla, både för oss och för besökarna.

Gynnar bygden
Många av satsningarna som görs på orten är en del av Hemavan – Vision 2025, en långsiktig plan för Hemavans skidområde, som tagits fram av en rad lokala aktörer. Här ingår flera projekt, där gondolen var startskottet, som tillsammans ska förbättra helhetsupplevelsen av Hemavan. Att investera och att bygga är trots allt bara början.
– Det byggs mycket nytt, förklarar Thomas Ringbrant, men det är också någonting som måste utnyttjas. Det vi även har tittat mycket på är sätt att ta tillvara på logifördelarna, så att det inte ska stå tomma bäddar här. Wärdshuset har byggts ut, med tjugotvå nya lägenheter, och det planeras som sagt fler fritidshus. Men det är även viktigt att hela tiden ha beläggning, att de platser som finns inte står tomma. Just möjligheten att kunna hyra ut är viktig för ekonomin. Det stöder bygden och gynnar all näring här.
– Vi har annars pratat mycket om hur Hemavan kan förbättras, utvecklar han. Det behövs fortfarande fler restauranger och bättre dagligservice. Ju mer man bygger, och ju fler personer som kommer hit, desto mer behövs förnödenheter och tjänster som kan möta vardagsbehov. Det är kanske inte någonting som man tänker på, för att man tar det för givet, men vi har börjat tänka på det mer och mer.

Ökad försäljning
Tankegångarna man haft än så länge har också gett utdelning. Västerbottens-Kuriren har redan rapporterat om rekordet från förra året, då cirka 9000 personer åkte i gondolen bara under sommaren, vilket är nästan dubbelt så många som det tidigare rekordet för tidsperioden. Även liftkortsförsäljningen ökade under sommarmånaderna, hela 92 procent från den tidigare rekordsommaren 2016. Sett till de fyra senaste säsongerna har det totala antalet skiddagar ökat från 169 000 till 204 000.
– Här kommer det nya snösystemet att vara viktigt för att kunna garantera snö, inflikar Thomas Ringbrant, speciellt under våren, då det kan vara ganska grönt här. Det är ju också ett ganska vanligt problem på många skidorter i Sverige, just bristen på snö. Men här brukar vi som sagt vara lyckligt lottade på den punkten.

Redo för sportlov
Det råder således ingen tvekan om det blir ett vitt sportlov eller inte. För de som inte visste är det vecka tio som gäller för västerbottningarna den här gången. Och om man råkar befinna sig i Hemavan då kommer man att kunna märka att det är ett sportlov i farten. Andra förändringar är bara ett resultat av snöbollseffekten, en satsning som har lett till fler satsningar här i Hemavan.
– Vi är glada att det finns fler som bygger här, betonar Thomas Ringbrant, för att det ökar sysselsättningen i hela besöksnäringen. Och även om det finns en allmän oro i samhället för tillfället, så är det ingenting som vi har märkt av än. Det finns fortfarande väldigt många som vill till fjällen, och så länge det finns många som drar, många som vågar investera här, så kommer hela fjällkedjan att fortsätta utvecklas.
– Vi förbereder oss så mycket vi kan inför sportlovet, avrundar han sedan. Från vår sida inriktar vi oss främst på det alpina, så vi kommer att arrangera tävlingar, men vi kommer nog även att ta hit några artister. Sedan brukar det vara viktigt att ha aktiviteter för små barn, det brukar framförallt föräldrarna uppskatta. De allra flesta vill ta det lugnt när de kommer hit. Och det ska de kunna göra också.

JIMMY WIDERLUND

Läs mer