tisdag 19 februari
Spel: Monster Energy Supercross 2

Spel: Monster Energy Supercross 2

8 februari, 2019

Artikel. Bara ett år efter ettan är nu Monster Energy Supercross 2 här. Bil & Bostad testar ett innehållsrikt motorcykelspel.

Supercross är en motocrossvariant som främst körs inomhus på arenor, och i början av 2018 fick sporten sitt officiella spel – Monster Energy Supercross. Detta har jag endast spelat som snabbast, men i uppföljaren möts man i alla fall av ett digert innehåll. Här finns en bunt motorcyklar i två klasser (250SX och 450SX) och ett flertal arenor samt möjlighet att köra singellopp, online, turnering eller karriärläge. Nytt är ett utomhusområde där man kan öva på sina racingfärdigheter, fler anpassningsmöjligheter för motorcyklarna samt förbättrad banbyggarfunktion.
Vad gäller grafiken är särskilt förarna och motorcyklarna detaljerade. Den skräniga rockmusiken faller inte mig i smaken, men får väl sägas höra till genren. Körningen i sig är inte komplicerad när man väl vant sig (och som tur är finns en tillbakaspolningsfunktion om man känner behovet).
Mest tid kommer man nog att spendera i det omfattande karriärläget. Detta är uppdelat i veckor där man väljer olika utmaningar eller pr-grejer under spelets vardagar för att sedan avsluta med att tävla på helgen.
Detta är ett bra och välfyllt motorcykelspel som kan spelas både av den som bara vill tuta och köra utan att tänka alltför mycket men också erbjuder mycket för den som gärna pillar med inställningar och fördjupar sig i det tekniska.

PETER ÖBERG

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.