tisdag 19 februari
Spel: The Grand Tour Game

Spel: The Grand Tour Game

30 januari, 2019

Artikel. Bilprogrammet The Grand Tour med de gamla Top Gear-rävarna Clarkson, Hammond och May har blivit spel. Bil & Bostad testar.

The Grand Tour Game är ett ”avsnittsbaserat racingspel” kopplat till tv-serien The Grand Tour vars tredje säsong just nu är aktuell på Amazon Prime. Det huvudsakliga spelläget är det som baseras på episoder i tv-programmet. Här finns en spelepisod vardera från de tidigare säsongerna, och allt eftersom nya tv-episoder sänds släpps ackompanjerande spelavsnitt för den som äger spelet. Dessa fungerar som så att man (i spelet) tittar på programmet och när programledarna sätter sig bakom ratten tar man som spelare över, och ska då köra snabbt på en sträcka, drifta eller något annat.
Presentationen är enkel och något opolerad, och inställningarna begränsade, men grafiken är faktiskt rätt så snygg. Själva körningen är okomplicerad och loppen i de flesta fall enkla, även om jag till en början hade svårt att komma överens med styrningen – antingen svängde bilen inte alls eller så svängde den massor.
Det finns också ett flerspelarläge där upp till fyra spelare tävlar mot varandra på delad skärm. Detta lite ”kartaktiga” läge med olika powerups kan nog vara det som lockar mest när man klarat av episoderna.
The Grand Tour Game är inte något enastående spel, men tack vare annorlunda upplägg och lågt pris kan det vara värt att testa. Det ska också bli kul att se vad framtida avsnitt bjuder på. (I skrivande stund har inte hela serien sänts så vi har inte spelat de kommande spelavsnitten.)

PETER ÖBERG

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.