tisdag 19 februari
Hem till vardagslunken

Hem till vardagslunken

30 januari, 2019

Krönika. Som ni kanske vet har jag varit borta ett tag i varmare länder. I mitt fall blev det Malaysia och tropisk värme i december och januari.

Att få vara i värmen en tid under kallaste årstiden säger man ju inte nej till. Det är enklare att gå barfota i sandaler, shorts och skjorta. Bara att knyta skorna känns motigt nuförtiden. Men vad är det nu jag har saknat kan man undra. Ja kanske det här ...

1. Kranvatten
Det finns en lyx här i Sverige som inte finns i många länder på vårt miljöplågade klot. Det har renats genom rullstenstensåsar, pinnmo och sand. Pumpats från vattentäkter in till våra kranar i köket. Vanligt friskt vatten. Nästan gratis dessutom. Vi vet inte hur bra vi har det.

2. Sjukvården
Ja jag har i och för sig inte varit sjuk, men om jag hade varit det. Jag har citykliniken om hörnet, regionsjukhuset tio minuter bort med buss från Vasaplan. Och apoteket på Renmarkstorget med trevlig personal. Sjukvården i Umeå är av världsklass och nästan gratis dessutom. Det är bra att påminna sig om det ibland. Så vi vet hur bra vi har det.

3. Nyhetsbyrån Tass
Jag kallar mina katter så. Nisse, Frasse och Busan. De har varit utackorderade på Böleäng men kommer nu hem till stadslägenheten. Katterna är alla egna personligheter. Frasse lattjar med tassen på min tallrik när jag äter. Busan vill dricka vattnet ur glaset på nattygsbordet. Nisse sover ofta på skrivbordet intill datorn när jag jobbar. Kurr kurr. Han drömmer att han jobbar på Kurriren.

4. Skuggkabinettet
Någon gång i veckan brukar jag slinka ner till kvarterskrogen Lottas och tjöta med Skuggkabinettet. Det är en salig blandning av kockar, akademiker, cineaster och förståsigpåare av alla sorter. Efter ett glas vin börjar vi älta världsproblemen. Efter två glas vin har vi löst dem.

5. Papperstidningen
Jag har nog följt med vad som händer på hemmaplan eftersom jag har Folkbladet och VK digitalt i min Iphone. Ja även Bil & Bostad kan läsas på nätet. Men jag är old school och läser hellre papperstidningen. Doften av trycksvärta, kaffekoppen, prassel och blädder. Tar mig igenom morgontidningen tills hustrun ropar. Hon vill lösa korsordet.

6. Måndag hela veckan
Fördelen med att bo centralt är att det blir många träff när man gör vardagslunken. Hej på dig till de som jobbar på Coop City där jag handlar. Morsning till Costas som gör kaffe i Utopia. Robban på Saedéns Tobak som lirar på hästar och alltid kallar mig för Richard Gere. Att vara hemma i Umeå är att hälsa på gamla bekanta i en ständigt återkommande vardagslunk. Det är som i filmen Måndag hela veckan där samma saker upprepas varje dag. Perpeteum Umie.

7. Längtan till våren
Jag bryr mig inte om helger och högtidsdagar. Jag bryr mig inte heller särskilt mycket om semlor eller sill. Det unika med Sverige är våra fyra årstider. Det är bara här man kan längta bort från vintern till exempel och i stället längta till våren. Längtan till när öringen stiger i älven och hallon kan plockas vid älvskanten. Längtan till sommaren. Att längta till årstider som kommer är kanske det som håller en igång. Ja vad har man för val? På med stegmätarn, ut och gå. Hej och hå!

Nicklas: Nu har jag gett klimatförstörelsen ett bidrag med en lång flygresa hem. Ska skogarna brinna även i sommar? Ska torkan slå till för bönderna? Jag vet att det är mitt fel att grundvattnet sjunker. Eller vems fel är det annars?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.