lördag 20 juli
Playing with Zach & Phil

Playing with Zach & Phil

16 januari, 2019

Krönika. Kära läsare! Har du nyss fått barnbarn? Eller har du haft det ett tag? Du ingår du kanske i gänget som stolt visar upp sina ättelägg på Facebook.

Se så vi gullar med de små! Vi styr dem i barnvagnar, vi sätter dem på våra axlar, vi bjussar på glass och se så vi busar! Oj så pigg morfar och mormor är dessutom. Eller farfar och farmor om det var det vi blev. Aldrig var väl våra egna far- eller morföräldrar lika unga som vi? Nog såg väl de mycket äldre ut än oss, eller hur? Glöm! Vi är där nu. När vi leker med småttingarna märker vi snart av skavankerna.

Har du glömt hur det var?
Det första man gör som nybliven farfar, farmor, morfar eller mormor är att man försäkrar de nyblivna föräldrarna att ”vi ställer gärna upp som barnvakt”. ”Nej det är inga problem, vi kan avlasta er när när ni vill.” Det tar inte så många timmar innan man inser; herregud var det så jobbigt att ha barn? De tömmer sina leksaksbackar på golvet så du trampar på legobitar resten av dan. När en bygger en bilbana är busige brorsan där och river den. Du försöker lugna med dem med att läsa sagoböcker som du har köpt i bokhandeln. Pippi Långstrump som du själv läste som liten. ”Vadå sagoböcker” säger småttingarna, de vill ha sin Ipad och se på film! Ja nu har de lugnat ner sig ett tag. Tills de blev osams igen. Trotsåldern!
När timmarna har gått och föräldrarna kommer hem drar du en suck av lättnad. Visst tog du dig ned på golvet för att leka med bilar, men hur kommer man upp igen? Du har fått artros! Eller är du bara otränad? Ja nånting! Att leka med småttingar är värre än ett träningspass på gymmet.

Min inskolning som farfar
Ni kanske har era barnbarn i närheten. En biltur bort. Mina barnbarn bor i Kuala Lumpur i Malaysia så mina träningspass sker bara en gång per år. Min inskolning som farfar har dock skett i flera steg så jag har börjat anpassa mig.
Först föddes lille Zach i Dubai för några år sedan. En glad liten parvel som log när man spelade på läppen och gav honom välling. Sen flyttade familjen till Bangkok där han lärde sig gå, cykla trehjuling och leka med bollar. Inga problem.
Något år senare föddes lillebror Phil som stökade till det. När lille Zach ville rita kom lillebror och tog kritorna. Han ville rita på väggen. Idag är lille Zack är snart sex år och lille Phil blev fyra år i september. Vi har åkt tuk-tuk till Bangkoks lekparker och shopping-malls med enorma lekland där de kan rasa av sig. Avlastning! Nu är vi alltså i Kuala Lumpur och leker med Zach and Phil. De talar engelska för det är ju språket där nere. Varför skulle de prata svenska?

Playing with Zach & Phil
Grabbarna är precis som alla andra barnbarn. Men de här småttingarna har alltså vuxit upp i centrum av några av världens stora globala städer. De bor i en skyskrapa just nu i centrala Kuala Lumpur. På taket och 55:e våningen har de en swimmingpool och de kan själva ta hissen upp dit. De har sällan klätt sig i annat än i kortbyxor och t-shirt för de har aldrig upplevt kallare temperaturer än +20 grader. Varje morgon går de vattenkammade hand i hand med varsin ryggsäck till sin förskola där deras kamrater är kineser, malajer, indier eller av europeiskt ursprung. Zach & Phil är svenska medborgare. Visst pratar vi svenska med dem ibland, men helst vill de prata engelska. Mitt pedagogiska projekt är att lära dem ”Petter och hans fyra getter” utantill på svenska: ”Hey boys! Come sit with me in the sofa and we will read a book: ”Första geten hette Röd han åt bara smör och bröd.” Jag blir ständigt avbruten: ”Hey look grandpa, there is Murre Svart! BLACK CAT grandpa!” Yes. Lyssna nu: ”Andra geten hette vit, han var känd för sin aptit.” Yeah but where is trollet Ludenben???” THERE!!!!”
Tålmodigt fortsätter jag med mina pedagogiska lektioner. Som en svensk farfar ska göra.

Nicklas: Hotellfrukost är någonting för sig. Då ska man ta för sig av sådant man aldrig äter hemma på morgonen. Har du några minnen av sådana? New York, London, Grand Hotel i Stockholm? Är det någon skillnad?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Om juridiska ord på bokstaven O

Artikel. Vad är offentlighetsprincipen?
Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten och massmedia har rätt till insyn i statens, kommunernas och landstingens verksamhet. Regering och andra myndigheters verksamhet ska med andra ord vara så öppen som möjligt. Offentlighetsprincipen är en viktig princip, som i Sverige skyddas av grundlag.
Enskildas rätt att ta del av allmänna handlingar finns lagstadgad i tryckfrihetsförordningen, vilken är en av våra grundlagar. Att offentlighetsprincipen och rätten att ta del av allmänna handlingar finns i vår grundlag medför särskilt skydd, eftersom svensk grundlag är svårare att ändra än andra lagar.
Offentlighetsprincipen kommer till uttryck på flera sätt, bland annat genom att var och en har rätt att ta del av allmänna handlingar. En allmän handling är en handling som förvaras hos en svensk myndighet och som är inkommen till eller upprättad av myndigheten, till exempel blir en dom en allmän handling när den har meddelats.
Viss information omfattas dock enligt offentlighets- och sekretesslagen av sekretess. När du begär ut en handling gör myndigheten skyndsamt en sekretessprövning. Om myndigheten finner att sekretess gäller får du ett beslut som du kan överklaga. I annat fall lämnas handlingen ut.
Att rättegångar i de flesta fall är offentliga och därmed öppna för allmänheten är också ett uttryck för offentlighetsprincipen.
Tack vare offentlighetsprincipen har du alltså till exempel rätt att från kommunen begära att få se ett beslut, närvara vid en rättegång i domstol eller via Lantmäterimyndigheten få veta vem som äger en fastighet.