söndag 24 mars
Uppgraderad till Senior Krönikör?

Uppgraderad till Senior Krönikör?

2 januari, 2019

Krönika. Det stämmer att jag blivit 67 år. Min anställning på VK Media har upphört men så fick jag ett frilansavtal. Jag har därför uppgraderat mig själv till ”Senior Krönikör.” Precis som alla de läkare, advokater, professorer och annat löst folk som fortsätter jobba efter pension kan göra för att verka märkvärdiga.

Att sätta ”Senior” före sin gamla titel är inte ett tecken på bitterhet, utan snarare vitterhet. Och snarare en spark i arslet på alla dem som menar vi är Proppen Orvar som står i vägen för yngre förmågor.

Om sanningen ska fram
Fråga varje nybakad journalist om varför de valde sitt yrke. Jag lovar att de flesta av dem vill avslöja orättvisor och med sanningen ställa allt till rätta. Så där har väl även jag tänkt ända sedan jag frilansade åt VK och Folkbladet i början av 70-talet. Sanningen måste fram! Även om det var i en enspaltig biorecension. Jag fortsatte sedan som redaktör för studenttidningen Vertex i Umeå under slutet av 70-talet och hela 80-talet. När jag tittar tillbaka kan jag undra: har sanningen verkligen kommit fram under tiden när jag var ansvarig utgivare? Har orättvisan ställts till rätta?
Med facit i hand kan jag nog konstatera att jag varken blev någon Vilhelm Moberg som avslöjade Haijby-skandalen, Jan Guillou som avslöjade IB-affären eller Leif GW som bidrog till att justitieminister Geijer fick lämna sitt jobb i bordellaffären.
Har jag ens fått ihop någonting som liknar ett scoop? Tror inte det.

Fake news!
Edward Snowden avslöjade CIA:s avlyssning och konspirationer över hela världen blev utskälld av två eller tre presidenter. Donald Trump skäller ut varenda journalist från CNN så fort han får tillfälle. De avslöjar sanningen, Donald Trump utbrister: ”Fake news!”
Den ryska journalisten och författaren Masha Gessen har avslöjat det mesta om Putin och hans korrupta maktspel i Ryssland. Hela Kreml har skällt ut henne. Jag hade äran att få träffa henne över ett glas vin på Lottas för några år sedan. Vad vi pratade om? Ja inte om politik eller journalistik utan om våra barn och barnbarn. Hon bodde i New York med sin fru och sitt barn hon hade där. Jag tyckte att hon kunde flytta hit, men hon sa att New York var nog en bättre plats att bo på om hon skulle avslöja saker i världspolitiken.

Krönikör i den lilla världen
Det är kanske inte är så hög status inom journalistiken att vara krönikör i Bil & Bostad. ”Varför skriver du inte i DN?” kan en del säga. Ja varför skriver jag inte i The Guardian eller Washington Post, brukar jag replikera. Man kan ju ibland få en släng av grandios narcissism och tänka: har jag slängt bort alla mina år på ingenting? Ska jag bli bitter som Claes Elfsberg och i kvällstidningarna utbrista: ”Har jag inte ännu mycket kvar att ge?”
Sanningen är att jag för det mesta jobbar lokalt. Vad pratas det om vid elskåpen utanför Dressman på torget i Umeå? Var i älven nappar abborren och var får man öring? Hur kommer det sig att norrbottningar kallar pannkakor för plättar? Ämnena att skriva om hittar jag själv inte på, de kommer från min kollega Nicklas Berglund. Och vice versa.
Det gör att krönikorna alltid är oförutsägbara och har blivit en blandad kompott genom alla år vi jobbat med dem. Just nu är jag i Kuala Lumpur i Malaysia och firar jul och nyår med mina barnbarn så långt från elskåpen vid Dressman jag kan komma.
Infinity pool
Mina läsare av Bil & Bostad där hemma ska alltså veta att Senior Krönikör Karlsson just nu bor i en skyskrapa i centrala Kuala Lumpur där det finns en infinity pool på taket. Det är alltså en sån swimmingpool utan kanter där vattnet liksom störtar ner av sig själv. Det är nåt helt annat än Navet i Umeå om man säger. Där lokalbussarna kör förbi.
Härifrån har jag utsikt över hela stan men också hela världen. Det är upp till 30 grader varmt här nere och i stort sett varje eftermiddag kommer en störtskur som inte är av denna världen. Men även härifrån kan jag skriva krönikor. Som levereras hem till er och som trycks i Bil & Bostad men som även kan läsas digitalt.
Alltid finns det något att rapportera om härifrån. Kanske jag går ut och pratar med makak-aporna som kommer in till city från skogarna för att sno åt sig frukt från marknaden. Ungefär som pengforsborna tar sig in till stan när de fått löningen.

Nicklas: Att ha övernaturliga krafter är nåt som fängslat många, inte minst i serietidningarnas värld. Från Bamse som käkar dunderhonung till Fantomen, Stålmannen, Spider-Man och så vidare. Vilken av superhjältarna vill du vara och varför?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven F

Artikel. Vad är en fullmakt?
En fullmakt är en handling som används vid flera olika tillfällen. Du kan till exempel lämna en fullmakt till en advokat som ska biträda dig i en tvist. Ett annat tillfälle är om du ska ingå ett köpeavtal med någon men inte själv kan vara på plats. Låt säga att du vill köpa en bil som finns i Stockholm. Istället för att resa till Stockholm själv kan du ge en vän (fullmäktigen) en fullmakt som innebär att vännen ges rätten att företräda dig. Din vän kan då genom fullmakten, i ditt namn och för din räkning, köpa bilen åt dig.
Det finns inga formkrav för att en fullmakt ska vara giltig. Det innebär att du kan ge din vän en giltig fullmakt såväl muntligt som skriftligt. Fördelen med en skriftlig fullmakt är att om din vän skulle bryta mot fullmakten finns det skriftlig dokumentation som kan bevisa vad din vän hade rätt att göra i ditt namn. Banker och andra kreditinstitut har ofta en egen särskild fullmaktsblankett, som banken vill ska användas när du till exempel ska hjälpa en närstående med bankärenden.
Beträffande fullmakt är det bra att känna till skillnaden mellan begreppen behörighet och befogenhet. Behörighet är vad din vän kan avtala om med bindande verkan för din räkning. Befogenhet är vad din vän får avtala om utifrån dina instruktioner.
För att tydliggöra skillnaden mellan behörighet och befogenhet kan ett exempel ges. Låt säga att du ger din vän en skriftlig fullmakt att i ditt namn och för din räkning köpa en bil. Du uppger att bilen inte får kosta mer än 50 000 kr. Eftersom du som köpare inte för säljaren vill berätta vad du högst är beredd att betala för bilen anges maxpriset ofta inte i fullmakten. Din vän har då behörighet att köpa en bil åt dig i ditt namn, men befogenhet att högst betala 50 000 kr för bilen.
Om vännen köper bilen för 60 000 kr, är avtalet bindande mot säljaren. Eftersom vännen handlat i strid med din instruktion (befogenheten), kan vännen bli skyldig att ersätta dig 10 000 kr. Det är viktigt att kunna bevisa att befogenheten var högst 50 000 kr, varför den interna instruktionen bör lämnas skriftligen. Om vännen (fullmäktigen) är en skicklig förhandlare och köper bilen för din räkning för 45 000 kr, har vännen handlat inom sin befogenhet om högst 50 000 kr.
I sammanhanget kan noteras att det numera finns framtidsfullmakt, som jag behandlat i en tidigare krönika på www.nywa.nu/bil-bostad/ eller www.bilobostad.se.
Kom ihåg att visa tacksamhet till dina vänner som ställer upp som fullmäktige för dig och i andra situationer. Eleanor Roosevelt (1884-1962) uttryckte klokt: ”Goda vänner är som stjärnor. Du ser dem inte alltid, men du vet att de alltid finns där.”