onsdag 26 juni
Uppgraderad till Senior Krönikör?

Uppgraderad till Senior Krönikör?

2 januari, 2019

Krönika. Det stämmer att jag blivit 67 år. Min anställning på VK Media har upphört men så fick jag ett frilansavtal. Jag har därför uppgraderat mig själv till ”Senior Krönikör.” Precis som alla de läkare, advokater, professorer och annat löst folk som fortsätter jobba efter pension kan göra för att verka märkvärdiga.

Att sätta ”Senior” före sin gamla titel är inte ett tecken på bitterhet, utan snarare vitterhet. Och snarare en spark i arslet på alla dem som menar vi är Proppen Orvar som står i vägen för yngre förmågor.

Om sanningen ska fram
Fråga varje nybakad journalist om varför de valde sitt yrke. Jag lovar att de flesta av dem vill avslöja orättvisor och med sanningen ställa allt till rätta. Så där har väl även jag tänkt ända sedan jag frilansade åt VK och Folkbladet i början av 70-talet. Sanningen måste fram! Även om det var i en enspaltig biorecension. Jag fortsatte sedan som redaktör för studenttidningen Vertex i Umeå under slutet av 70-talet och hela 80-talet. När jag tittar tillbaka kan jag undra: har sanningen verkligen kommit fram under tiden när jag var ansvarig utgivare? Har orättvisan ställts till rätta?
Med facit i hand kan jag nog konstatera att jag varken blev någon Vilhelm Moberg som avslöjade Haijby-skandalen, Jan Guillou som avslöjade IB-affären eller Leif GW som bidrog till att justitieminister Geijer fick lämna sitt jobb i bordellaffären.
Har jag ens fått ihop någonting som liknar ett scoop? Tror inte det.

Fake news!
Edward Snowden avslöjade CIA:s avlyssning och konspirationer över hela världen blev utskälld av två eller tre presidenter. Donald Trump skäller ut varenda journalist från CNN så fort han får tillfälle. De avslöjar sanningen, Donald Trump utbrister: ”Fake news!”
Den ryska journalisten och författaren Masha Gessen har avslöjat det mesta om Putin och hans korrupta maktspel i Ryssland. Hela Kreml har skällt ut henne. Jag hade äran att få träffa henne över ett glas vin på Lottas för några år sedan. Vad vi pratade om? Ja inte om politik eller journalistik utan om våra barn och barnbarn. Hon bodde i New York med sin fru och sitt barn hon hade där. Jag tyckte att hon kunde flytta hit, men hon sa att New York var nog en bättre plats att bo på om hon skulle avslöja saker i världspolitiken.

Krönikör i den lilla världen
Det är kanske inte är så hög status inom journalistiken att vara krönikör i Bil & Bostad. ”Varför skriver du inte i DN?” kan en del säga. Ja varför skriver jag inte i The Guardian eller Washington Post, brukar jag replikera. Man kan ju ibland få en släng av grandios narcissism och tänka: har jag slängt bort alla mina år på ingenting? Ska jag bli bitter som Claes Elfsberg och i kvällstidningarna utbrista: ”Har jag inte ännu mycket kvar att ge?”
Sanningen är att jag för det mesta jobbar lokalt. Vad pratas det om vid elskåpen utanför Dressman på torget i Umeå? Var i älven nappar abborren och var får man öring? Hur kommer det sig att norrbottningar kallar pannkakor för plättar? Ämnena att skriva om hittar jag själv inte på, de kommer från min kollega Nicklas Berglund. Och vice versa.
Det gör att krönikorna alltid är oförutsägbara och har blivit en blandad kompott genom alla år vi jobbat med dem. Just nu är jag i Kuala Lumpur i Malaysia och firar jul och nyår med mina barnbarn så långt från elskåpen vid Dressman jag kan komma.
Infinity pool
Mina läsare av Bil & Bostad där hemma ska alltså veta att Senior Krönikör Karlsson just nu bor i en skyskrapa i centrala Kuala Lumpur där det finns en infinity pool på taket. Det är alltså en sån swimmingpool utan kanter där vattnet liksom störtar ner av sig själv. Det är nåt helt annat än Navet i Umeå om man säger. Där lokalbussarna kör förbi.
Härifrån har jag utsikt över hela stan men också hela världen. Det är upp till 30 grader varmt här nere och i stort sett varje eftermiddag kommer en störtskur som inte är av denna världen. Men även härifrån kan jag skriva krönikor. Som levereras hem till er och som trycks i Bil & Bostad men som även kan läsas digitalt.
Alltid finns det något att rapportera om härifrån. Kanske jag går ut och pratar med makak-aporna som kommer in till city från skogarna för att sno åt sig frukt från marknaden. Ungefär som pengforsborna tar sig in till stan när de fått löningen.

Nicklas: Att ha övernaturliga krafter är nåt som fängslat många, inte minst i serietidningarnas värld. Från Bamse som käkar dunderhonung till Fantomen, Stålmannen, Spider-Man och så vidare. Vilken av superhjältarna vill du vara och varför?

BENNY KARLSSON

Läs mer