söndag 24 mars
Big Papa: Muskelbilen med puckelrygg

Big Papa: Muskelbilen med puckelrygg

2 januari, 2019

Artikel. Oftast när man träffar motorentusiaster som älskar sitt fordon mer än nästan allt annat så brukar det vara någon form av veteranfordon de fallit för. Men motorhobbyn är som jag skrivit så många gånger tidigare större och bredare än så. Nyare bilar är lika populära om inte populärare – och mycket vanligare ute på våra vägar.

Första bilen, oavsett märke, glömmer man aldrig, oftast just för att den fick eller får det lilla extra av kärleken man har till sitt fordon. Vissa nöjer sig med lite doftgranar medan andra går all-in med motor, sänkningssatser och de fetaste däcken och fälgarna.
En som gått sådär lagom fram är Sara Blomén från Holmsund. En tjej som jag såg i tvätthallen häromdan då snön tinade undan för några dagar. Hon var i full färd med tvätt och vinterpolering av sin ögonsten, en Dodge Magnum från 2006, en cool kärra som då den började produceras beskrevs som en giftig muskelbil med puckelrygg.
Sara har jag mött tidigare, då utan puckelrygg. Hon är en av alla våra härliga lokala metalmusiker och lirar bas så hårtopparna klyvs. Lite svårt att tro kanske, men det händer att jag svingat håret till metal om än det är få låtar jag vill påstå att jag rakt älskar. Men Sara och Umeå bandet Shiver spelade faktiskt en Wheelskväll på Garaget Kronoparken för Umeås motorfolk och blev väldigt uppskattade.
Förutom bandet och musiken ligger hennes älskade Magnum henne riktigt varmt om hjärtat. Hon körde tidigare Volvo som så många andra och kände att hon saknade automatisk växellåda och en bil som var lite mera cool och stack ut lite. Efter att ha kikat runt hittade hon denna bil nere i Örnsköldsvik och begav sig dit omedelbart. Det behövdes inte många hundra meters provkörning samt en start med tung fot vid trafikljuset så var Sara ägare till en lite eljest familjebil.

”Den är roligare, rymligare på alla sätt och har en underbar upplevelse i komforten med skinninredning och riktig USA-bilskänsla. Visst, den drar lite mera bensin, men jag är bara ung en gång”, säger Sara med stort leende. Notera även att bilen är så stor att den får 20-tumsfälgarna att se väldigt små ut. Grymt läckert tycker jag!

Detta är helt klart en bil som passar en ung hårdrocksbrud som bär mycket spelutrustning mellan gigen och gillar tung power. Saras bil har också snabbt anammats av gruppens övriga medlemmar och går under namnet Shiver’s Rider. Det kanske inte är så konstigt då bilen rymmer hela 770 liter bagage. ”Bandet släpper under 2019 sitt första album varför det nu är lite extra kånkande till och från replokalen med grejer”, säger Sara.

Under huven ligger en vacker 5,7 liters V8:a som levererar 345hk original. Sara är tämligen stolt över den stora HEMI-motorn och vem skulle inte vara det. Dodgen kom med fyra olika storlekar på motorerna, och HEMI:n är den största av dem och finns i två storlekar. Den största är på 6,1 liter och inte så vanlig här i Sverige. Den var troligen för väl tilltagen som pendlarbil. Till den stora V8:an sitter det kopplat en femväxlad automat som man lika gärna kan växla manuellt med om man behöver lite extra drag i uppförsbacken. ”Om man trampar ’plattan i mattan’ tar den dig från 0-100 km/tim på runt sex sekunder vilket absolut inte är dåligt med tanke på att det är en bruksbil som väger runt 2,5 ton. Vissa av dessa modeller var också utrustad med MDS som innebär att när motorn går på lågvarv och inte ansträngs blir den ’fyrcylindrig’, två cylindrar per cylinderbank stängs av helt enkelt. Detta är kanon då man kan spara upp till 20 procent av det dyra bränslet samt miljön så klart,” säger Sara.

Sara som bor i Holmsund gillar att köra sin Magnum 1000-1500 mil om året. Hon kör också sommartid sin Kawasaki V900 som nu ska säljas bort. Vad som ersätter den är inte riktigt klart, men Sara är lovad att få provköra nya Indian FTR1200 till våren så Magnumen kanske får en viss konkurrens då. Sambon David Lundsten och bonusbarnen får väl annars ligga bakom i vägdammet till kommande sommarträffar där bilen är tänkt ska få vara med i övrig motorkulturs gemenskap.

Umeå Van Service på Västerslätt sålde inte just Dodge Magnum utan systermodellen Chrysler 300 med samma plattform. Andreas Israelsson, försäljningschef på Umeå Van Service, berättar att man idag använder samma plattform i dagens Dodge Charger fyradörrars sedan samt den välkända Dodge Challenger som är en tvådörrars sportbil. Båda lika giftiga och än mera muskelbil än Magnum och som saknar puckelryggen.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

 

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven F

Artikel. Vad är en fullmakt?
En fullmakt är en handling som används vid flera olika tillfällen. Du kan till exempel lämna en fullmakt till en advokat som ska biträda dig i en tvist. Ett annat tillfälle är om du ska ingå ett köpeavtal med någon men inte själv kan vara på plats. Låt säga att du vill köpa en bil som finns i Stockholm. Istället för att resa till Stockholm själv kan du ge en vän (fullmäktigen) en fullmakt som innebär att vännen ges rätten att företräda dig. Din vän kan då genom fullmakten, i ditt namn och för din räkning, köpa bilen åt dig.
Det finns inga formkrav för att en fullmakt ska vara giltig. Det innebär att du kan ge din vän en giltig fullmakt såväl muntligt som skriftligt. Fördelen med en skriftlig fullmakt är att om din vän skulle bryta mot fullmakten finns det skriftlig dokumentation som kan bevisa vad din vän hade rätt att göra i ditt namn. Banker och andra kreditinstitut har ofta en egen särskild fullmaktsblankett, som banken vill ska användas när du till exempel ska hjälpa en närstående med bankärenden.
Beträffande fullmakt är det bra att känna till skillnaden mellan begreppen behörighet och befogenhet. Behörighet är vad din vän kan avtala om med bindande verkan för din räkning. Befogenhet är vad din vän får avtala om utifrån dina instruktioner.
För att tydliggöra skillnaden mellan behörighet och befogenhet kan ett exempel ges. Låt säga att du ger din vän en skriftlig fullmakt att i ditt namn och för din räkning köpa en bil. Du uppger att bilen inte får kosta mer än 50 000 kr. Eftersom du som köpare inte för säljaren vill berätta vad du högst är beredd att betala för bilen anges maxpriset ofta inte i fullmakten. Din vän har då behörighet att köpa en bil åt dig i ditt namn, men befogenhet att högst betala 50 000 kr för bilen.
Om vännen köper bilen för 60 000 kr, är avtalet bindande mot säljaren. Eftersom vännen handlat i strid med din instruktion (befogenheten), kan vännen bli skyldig att ersätta dig 10 000 kr. Det är viktigt att kunna bevisa att befogenheten var högst 50 000 kr, varför den interna instruktionen bör lämnas skriftligen. Om vännen (fullmäktigen) är en skicklig förhandlare och köper bilen för din räkning för 45 000 kr, har vännen handlat inom sin befogenhet om högst 50 000 kr.
I sammanhanget kan noteras att det numera finns framtidsfullmakt, som jag behandlat i en tidigare krönika på www.nywa.nu/bil-bostad/ eller www.bilobostad.se.
Kom ihåg att visa tacksamhet till dina vänner som ställer upp som fullmäktige för dig och i andra situationer. Eleanor Roosevelt (1884-1962) uttryckte klokt: ”Goda vänner är som stjärnor. Du ser dem inte alltid, men du vet att de alltid finns där.”