onsdag 26 juni
Reflexer – en billig livförsäkring

Reflexer – en billig livförsäkring

27 december, 2018

Artikel. Just nu är vi inne i den mörkaste perioden på året, och med mörkret ökar risken för trafikolyckor. Att som gående bära reflexer är ett billigt sätt att minska risken för att olyckor.

”Har man inte bra reflexer får man se till att ha bra reflexer”, sa någon angående att som gående synas när det är mörkt ute. I en undersökning från försäkringsbolaget If framgår att tre av tio svenskar inte använder reflexer, och enligt NTF sker 40 procent av alla trafikolyckor med fotgängare inblandade när det är mörkt.
Sett till året sker flest olyckor med gående inblandade under november och december. Det är de månader som är mörkast – dagarna är korta och det har ofta inte hunnit komma snö. Statistiken visar att olycksfrekvensen är som högst mellan klockan 16 och 19 då en fjärdedel av olyckorna äger rum. Vid vått eller halkigt väglag blir dessutom bilens bromssträcka längre, ofta två till fyra gånger längre än vid normalt väglag, enligt NTF.

Stora skillnader
Det enklaste och mest effektiva sättet att minska risken för olyckor i mörkret är att använda reflexer.
– Reflex är en billig livförsäkring under vintermånaderna. Med reflex är du synlig för en bilist på 125 meters avstånd att jämföra med mellan 20 och 30 meter om du är utan. Särskilt stor blir skillnaden om du bär mörka kläder, vilket de flesta gör i dag, säger Caroline Starck, informationschef på If.
Det finns stora regionala skillnader i reflexanvändningen, enligt Ifs undersökning. Flest reflexbärare finns i Norrbotten där över åttio procent säger sig använda reflex under de mörkare månaderna. I Stockholms län är det betydligt ovanligare att man använder reflex.
– I storstäderna är miljöerna man rör sig i ofta upplysta, och av det skälet tror nog många att reflexer inte behövs. Men det är en missuppfattning. De flesta av olyckorna sker i tätbebyggda områden med gatubelysning, ofta vid vanliga övergångsställen, säger Caroline Starck.
Moderna reflexer
Skillnader i reflexanvändandet hittar man även då man jämför kön och åldersgrupper. Bland kvinnor använder 80 procent reflexer medan endast 64 procent av männen gör det. Det är också mer ovanligt bland yngre att använda reflexer. Allra bäst på reflexanvändning är kvinnor över 55 år medan män mellan 18 och 34 år är sämst när det gäller detta.
– Äldre har generellt ett annat risktänk än yngre. Sen spelar förmodligen andra faktorer in. Tyvärr är det nog så att många yngre inte anser reflexer vara särskilt coolt, tillägger Caroline Starck.
Men reflexer behöver inte vara tråkiga. Idag finns ett stort och varierat utbud av reflexer, även om de traditionella reflexerna i snöre fortfarande är vanligast. Reflexband, eller så kallade slap on-reflexer, och reflextofsar har båda ökat i popularitet. Det finns också många kläder och accessoarer med inbyggda reflexer.
Reflexer syns bäst när de är i rörelse, och de får gärna sitta lågt eftersom de då syns bättre i bilarnas halvljus. De bör också synas från alla håll. En reflexväst i kombination med andra reflexer är det bästa för att öka synligheten menar både NTF och IF.

PETER ÖBERG

Läs mer