lördag 24 augusti
Bilar från A till Ö: CG – kärror med kämpaglöd

Bilar från A till Ö: CG – kärror med kämpaglöd

5 december, 2018

Artikel. Det är år 50 f. Kr. och hela Gallien är ockuperat av romarna... Hela Gallien? Nej! En liten by, som befolkas av envetna galler, vägrar att ge upp.

Huruvida ovanstående historieskrivning, som inleder de svenska utgåvorna av alla Asterix-album, är korrekt ska vi här låta vara osagt. Men det fanns tvivelsutan galliska stammar som var särskilt svåra för romarna att knäcka. När René Goscinny och Alberto Uderzo skapade serien Asterix kom inspirationen säkert från bland andra arvernerna. Ledda av hövdingen Vercingetorix (som förresten förekommer som seriefigur i Asterix) besegrade denna folkstam romarna i slaget vid Gergovia år 52 före vår tideräknings början. Stammens namn (på latin arverni) har givit upphov till benämningen på det geografiska området Auvergne mitt i det som nu är Frankrike. Hur folkstammen fick sitt namn är okänt, men den namnform som vi känner till kommer knappast från vad de kallade sig själva utan vad romarna bestämde att de skulle heta.
Det var för övrigt romarna – inte gallerna själva – som gav Gallien dess namn (på latin Gallia) och bestämde att benämningen på en invånare i Gallien skulle vara gallus. Ordet för ”galler” kom därmed att sammanfalla med det latinska ordet för ”tupp”. Det verkar alltså ha varit ockupationsmakten som först kopplade ihop Gallien med tuppen. Ordvitsen med den galliska tuppen blev ett sätt för fiender att håna galler (och senare fransmän). Men ett ofta effektivt sätt att desarmera glåpord är ju att överta dem, vilket fransmännen gjorde. Den galliska tuppen (på franska le coq gaulois) blev en positivt laddad symbol för den franska nationen.

Armod i Auvergne
Tyvärr var ju inte romarna de enda som försökte ockupera det som nu är Frankrike. Efter det förödande första världskrigets var det fattigt och eländigt i Frankrike, bland annat i Auvergne. Många flyttade till städerna i jakt på jobb. Familjen Chappe, som hemma i Auvergne hade varit en släkt av smeder, flyttade till Paris och började bygga bilkarosser. Där startade Jean Chappe 1932 familjeföretaget Carrosserie Chappe (”karossören Chappe”), som byggde fordonskarosser i trä och plåt. Jean och hans fru Julie hade fem barn: Marie-Louise, Augustine, Abel, Albert och Louis. Tre av dem, Abel, Albert och Louis, började arbeta i faderns företag. Där arbetade också Amédée Gessalin, som hade blivit en del av familjen genom att gifta sig med Marie-Louise.
Efter andra världskriget sålde Jean karossföretaget till Abel och Albert. Men eftersom även Amédée Gessalin var en del av bolaget blev företagsnamnet Carrosserie Chappe Frères et Gessalin (på svenska ungefär ”karossören bröderna Chappe och Gessalin”).
År 1933 hade Marie-Louise och Amédée Gessalin fått en son. Han fick namnet Jean – som sin morfar. Även Jean Gessalin kom att bli en del av familjeföretaget. Han ritade en kaross till ett Renault 4CV-chassi. År 1955 väckte denna kaross intresse hos personerna bakom det franska sportbilsmärket Alpine, som bestämde sig för att Jean Gessalins skapelse skulle bli den första Alpine-modellen.

Alpine-antagonist
I början av 60-talet minskade efterfrågan på Chappe & Gessalin-karosser. Alpine valde en annan leverantör. Gessalin och bröderna Chappe började då tillverka ett eget bilmärke, CG, vars namn förstås var en förkortning av efternamnen Chappe och Gessalin. CG-modellerna hade inga monstermotorer men tack vare de lätta karosserna av glasfiberarmerad plast blev bilarna ändå snabba. Märket fick så stora framgångar på tävlingsbanorna att CG fick smeknamnet Anti-Alpine. CG tillverkades under åren 1966 till 1974.
Bilfabriken låg på Rue de Coq Gaulois (”galliska tuppens gata”) i Brie-Comte-Robert utanför Paris. Adressen gav Chappe och Gessalin idén att använda tuppen som bilmärkets emblem (dessutom är ju C och G begynnelsebokstäverna i orden coq gaulois). Emblemet utgörs av en tupp i den franska trikolorens färger mot en schackrutig bakgrund, som torde föreställa den svartvita flagga som funktionärerna viftar med vid biltävlingars start och mål. Och denna symbol för CG-bilarnas kämpaglöd ritades förstås av Asterix-tecknaren Alberto Uderzo.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer