tisdag 23 april
”Världen står i brand och vi går på mässa”

”Världen står i brand och vi går på mässa”

28 november, 2018

Krönika. Benny låter mig samla ett dream-team av umebor till Nobelfesten, antagligen för att göra så gott intryck som möjligt på nollåttorna. Sen hoppas jag att det också är tänkt att vi ska ha roligt under tiden – så det blir en mix av egenskaper jag bör söka hos mina gäster – lyhördhet, humor, personlig stil och egensinne för att nämna några.

Sen är ju Umeå månt om att uppfattas som en supermodern stad, kreativ och bångstyrig – och det bör jag väl också beakta. Särskilt som det inte alltid är så enkelt för offentlig sektor att ta ut svängarna, när de ska representera.
Det är precis som Umeås kulturchef Fredrik Lindegren konstaterade på TEDxUmeå i våras, att det totalt finns fyra sätt att göra saker på, men blott två för byråkrater:
#1: Att göra saker på rätt sätt och slutresultatet blir rätt. Det här är ju alla byråkraters dröm, menar Lindegren. Rätt och riktigt från start till mål.
#2: Att göra saker på rätt sätt och slutresultatet blir fel. Detta alternativ är det andra och sista som funkar för byråkrater, eftersom de följde reglementet till punkt och pricka – och ingen skugga bör kunna falla på någon egentligen.
#3: Att göra saker på fel sätt och slutresultatet blir fel. Det här vill ju alla undvika av naturliga orsaker.
#4: Att göra saker på fel sätt och slutresultatet bli rätt. Det här är ju konstnärens sätt att skapa – vilket har enorm potential, tyvärr även till storartade misslyckanden.
Myndigheters osäkerhetsreduktion är omvittnad, och förståelig. När man finansieras av skattepengar vill man satsa på bra, tydliga grejer – säkra kort, liksom.
Trots det tar även offentliga instanser risker ibland, som den gången när Nolia spelade högt och gav en av stadens mest excentriska konstnärer, Marc Strömberg, uppdraget att skapa bra innehåll på en vägg i konferenscentret. Marcs tolkning av det blev en graffitimålning med texten:
”Världen står i brand och vi går på mässa!”
Vilket inte föll i god jord på Nolia, nåt man delvis kan förstå. Marc lär också ha fått i uppgift att rätta till det här ”misstaget” och då infogat ett INTE i meningen – så att den löd: ”Världen står /inte/ i brand och vi går på mässa.”
Experimentet avbröts och allt målades över i tjocka lager med konservativ vit färg. Tillbaka till trygghetszonen, tack.
Men, mitt middagsgäng ska alltså vara lite radikalare än de traditionella delegationerna av landshövdingar och politiker.
Det torde bli busenkelt. Jag tar helt enkelt med mig:
Jan Bidner. Jämställdhetsarbetet ska ju ledas av oss män nu. Det är vår tur att bidra, och därför blir genusaktivisten, gamification-experten tillika CLOWNEN Bidner ett självklart val. Jan har Johan Lejonhjärta-aura och är så sympatisk och uppdaterad att man lätt skäms över sina egna omoderna och orena tankar.
Rivia Oliviera. Att skapa ett framgångsrikt klädmärke är ju inte det enklaste, men undrar om inte Rivia är på väg att lyckas med sitt Rivia Sports?! Rivia är ett ex-beachvolley-ess som kombinerar Brasilien och Umeå på ett förträffligt sätt. Har nån typ av ljuskälla i ögonen. Märkligt.
Emanuelle Charpentier. Självklart vill vi ha akademisk stjärnglans vid vårt bord, och därmed blir ju Emanuelle förstavalet – som väl snart vinner ett Nobelpris får vi hoppas. Som forskningsledare i Umeå har hon varit drivande bakom gen-saxen CRISPR.
Victor Hillebjörk. Nästa utsände är multi-kreatören Victor Hillebjörk. Han blir utvald främst tack vare sitt munläder. Stockholmare pratar ju också oerhört mycket, så om vi hamnar i en utsatt, social situation där vi behöver skicka fram nån, kanske till och med måste offra en av oss, då passar Victor bra.
Alice Granstedt. Umeå är ju årets sportstad i Sverige, och det måste också märkas. Jag bjuder med Iksus Alice Granstedt, som spelar innebandy med teknik OCH kampsports-attityd, men gör Askunge-switchen utan ansträngning så fort det vankas bankett.
Marc Strömberg. Efter ovanstående story måste jag ju bara bjuda in Marc. Mannen bakom UÅ-logon, Umeå Baskets nya emblém och inte minst läsken Hjortrongranat. PS! Jag är redan nu livrädd för att Marc ska kuppa hela middagen med nåt konceptuellt hyss (trots att det här bara är på låtsas)!
Reserver; Steve Galloway, Stina Stil Hägglund, Fricky, Frida Selander, DUÅ-tvillingarna.

Benny; det vimlar av hemliga loger och sällskap där män träffar män. Odd Fellow, Frimurarna, Round Table osv. Varför är inte du med i en sån? Duger du inte som medlem?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer