tisdag 19 februari
Spel: Horizon Chase Turbo

Spel: Horizon Chase Turbo

28 november, 2018

Artikel. Horizon Chase Turbo är en modern hyllning till 80- och 90-talens arkadbilspel. Vi spelar ett fartfyllt och färgglatt spel.

Efter att ha börjat som ett mobilspel med namnet Horizon Chase dök Horizon Chase Turbo upp till Playstation 4 och PC i maj. Nu är det dags för Switch- och Xbox One-ägare att få sätta tänderna i spelet som är en klassisk arkadracer à la Out Run och Lotus Turbo Challenge, men i modern skrud.
Att spela Horizon Chase Turbo är enkelt – det är egentligen bara att gasa, styra och använda sin nitro vid väl valda tillfällen. Placerar man sig bra i loppen i ”World Tour” låser man upp fler banor, bilar och spelsätt. På banan finns också mynt och bränslesymboler som man kör på för att inte få soppatorsk. Nytt i Xbox- och Switch-versionerna är spelläget Playground med fem lopp i olika svårighetsgrad. Allting går att spela på delad skärm med upp till fyra spelare.
Två saker slår en när man spelar Horizon Chase Turbo: hur kul det är och hur snyggt det är. Spelet har en enorm färgrikedom och häftig, stiliserad 3d-grafik. Retro-körkänslan är annorlunda jämfört med moderna bilspel, vilket på något sätt bara känns fräscht.
Det krävs en del nötande för att avancera, men i stort har spelstudion Aquiris lyckats väl med att uppdatera en klassisk genre. Spelet är välgjort och innehållsrikt med över 100 banor i miljöer från världen runt (kul med så många på södra halvklotet, som Chile och Sydafrika), över 30 bilar, och finfin musik av mannen som gjorde musiken till Lotus och Super Nintendo-spelet Top Gear. Inte illa alls.

PETER ÖBERG

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.