lördag 24 augusti
Pyntandets högtid börjar

Pyntandets högtid börjar

28 november, 2018

Artikel. På söndag är det första advent – något som julälskare ser fram emot då det är nu förberedelserna inför julen börjar på allvar. Men hur trendkänslig är denna den mest traditionella av högtider?

I och med advent börjar förberedelserna inför julen på allvar och det är okej att börja plocka fram julpyntet – och baka pepparkakor och saffransbullar. Ingen högtid är nog så traditionsbunden som julen, och ingen tid på året pyntas det så mycket i hemmen som inför och under julen.
Då detta är en så pass traditionsbunden högtid finns det så klart mycket som anses bör ingå i det julpyntade hemmet. Även om grunden förblir densamma med adventsljusstakar, julstjärnor, tomte- och grandekorationer och röda gardiner finns också möjligheter att ta ut svängarna och skapa ett juligt hem i ens egen stil. Kanske vill man ha det stillsamt och sparsmakat, eller så föredrar man ett överdåd i allt som heter jul.
Traditionens makt till trots är inte ens julen immun mot förändringar. Tittar man i inredningsbutikerna har de traditionella färgerna rött och vitt kompletterats med till exempel guld, mörkblått och grått. I år är det mycket murriga och varma toner. En trend under senare år är julgranskulor som kan se ut lite hur som helst – det finns många varianter, ofta lekfulla, i butikernas sortiment. En annan förändring är julkrubban som blivit mer ovanlig och inte alls är ett måste nuförtiden.
På detta uppslag kollar vi in årets inredningstrender hos några butikskedjor. Låt dig inspireras – eller gör som du alltid gjort. Det är okej det också under julen.

PETER ÖBERG

Läs mer