tisdag 19 februari
Hemmakontor att trivas i

Hemmakontor att trivas i

21 november, 2018

Artikel. Ett skrivbord, en stol och en dator är grunden till hemmakontoret, men spenderar man mycket tid där kan det vara värt besväret att tänka till lite extra för att få en väl fungerande arbetsplats där man både trivs och mår bra.

Somliga sköter sitt jobb från kontoret hemma medan andra kanske bara betalar räkningar sittandes i soffan. Tillhör man kategorin som arbetar hemma vid datorn eller skrivbordet är det viktigt att arbetsplatsen fungerar bra – sett till funktion och ergonomi såväl som trivsel. Ett skrivbord och en stol räcker en bit på vägen, men vill man trivas – och bevara hälsan på längre sikt – finns det saker att tänka på.

Förvaring
Hur mycket utrymme man behöver för förvaring varierar från person till person, och därför kan den bästa lösningen se olika ut. Hur stort skrivbord behöver man? Räcker det med ett plant skrivbord eller behöver man ett skrivbord med hyllor? Finns det behov av en bokhylla bredvid skrivbordet eller en hylla på väggen ovanför?
Det finns en mängd varianter på skrivbord och hyllor – ta en titt i möbelbutikernas kataloger och kolla efter lösningar som du tror passar dig och ditt hem.

Belysning
Bra belysning är grunden för att förhindra att ögonen blir ansträngda. Om möjligt, släpp in ljus utifrån, se annars till att ha ordentligt med ljus från taket. Behöver man en skrivbordslampa bör det vara en stadig modell som inte svajar, placerad så att den inte skymmer eller skuggar tangentbord eller arbetsyta, och vinklad så att den inte lyser in i ögonen eller ger blänk i skärmen.
Dator och elektronik
Om du har en stationär dator som du inte behöver komma åt ofta kan du spara utrymme genom att placera den under skrivbordet, eller fästa den vid sidan av bordet. En bärbar dator kan behöva ett externt tangentbord så att man kan placera skärmen i rätt höjd. Undvik sladdhärvor – fäst sladdar bakom skrivbordet så att de inte är i vägen och inte heller blir dammsamlare på golvet. Se till att ha eluttag och laddare enkelt åtkomliga.

Estetik och trivsel
Funktion i all ära, men utseende är också viktigt. Bäst är så klart möbler och prylar som är både snygga och funktionella. Välj inredning och möbler med färger och i en stil som du tycker om. Skapa trivsel genom att sätta upp en bild du tycker om, foton på familjen eller några visdomsord. Ställ fram blommor eller en krukväxt. Skaffa en fin kaffemugg. Försök hålla skrivbordet rent från onödiga och skrymmande prylar. En fördel med att arbeta hemma är att man kan lyssna på musik utan att störa någon. Ett par trådlösa högtalare kanske kan vara något?

PETER ÖBERG

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.