tisdag 23 april
Hemmakontor att trivas i

Hemmakontor att trivas i

21 november, 2018

Artikel. Ett skrivbord, en stol och en dator är grunden till hemmakontoret, men spenderar man mycket tid där kan det vara värt besväret att tänka till lite extra för att få en väl fungerande arbetsplats där man både trivs och mår bra.

Somliga sköter sitt jobb från kontoret hemma medan andra kanske bara betalar räkningar sittandes i soffan. Tillhör man kategorin som arbetar hemma vid datorn eller skrivbordet är det viktigt att arbetsplatsen fungerar bra – sett till funktion och ergonomi såväl som trivsel. Ett skrivbord och en stol räcker en bit på vägen, men vill man trivas – och bevara hälsan på längre sikt – finns det saker att tänka på.

Förvaring
Hur mycket utrymme man behöver för förvaring varierar från person till person, och därför kan den bästa lösningen se olika ut. Hur stort skrivbord behöver man? Räcker det med ett plant skrivbord eller behöver man ett skrivbord med hyllor? Finns det behov av en bokhylla bredvid skrivbordet eller en hylla på väggen ovanför?
Det finns en mängd varianter på skrivbord och hyllor – ta en titt i möbelbutikernas kataloger och kolla efter lösningar som du tror passar dig och ditt hem.

Belysning
Bra belysning är grunden för att förhindra att ögonen blir ansträngda. Om möjligt, släpp in ljus utifrån, se annars till att ha ordentligt med ljus från taket. Behöver man en skrivbordslampa bör det vara en stadig modell som inte svajar, placerad så att den inte skymmer eller skuggar tangentbord eller arbetsyta, och vinklad så att den inte lyser in i ögonen eller ger blänk i skärmen.
Dator och elektronik
Om du har en stationär dator som du inte behöver komma åt ofta kan du spara utrymme genom att placera den under skrivbordet, eller fästa den vid sidan av bordet. En bärbar dator kan behöva ett externt tangentbord så att man kan placera skärmen i rätt höjd. Undvik sladdhärvor – fäst sladdar bakom skrivbordet så att de inte är i vägen och inte heller blir dammsamlare på golvet. Se till att ha eluttag och laddare enkelt åtkomliga.

Estetik och trivsel
Funktion i all ära, men utseende är också viktigt. Bäst är så klart möbler och prylar som är både snygga och funktionella. Välj inredning och möbler med färger och i en stil som du tycker om. Skapa trivsel genom att sätta upp en bild du tycker om, foton på familjen eller några visdomsord. Ställ fram blommor eller en krukväxt. Skaffa en fin kaffemugg. Försök hålla skrivbordet rent från onödiga och skrymmande prylar. En fördel med att arbeta hemma är att man kan lyssna på musik utan att störa någon. Ett par trådlösa högtalare kanske kan vara något?

PETER ÖBERG

Läs mer