tisdag 23 april
”Den bästa sittställningen är nästa”

”Den bästa sittställningen är nästa”

21 november, 2018

Artikel. Spenderar man mycket tid stillasittande är chansen stor att man förr eller senare kommer få problem med värk, stelhet och trötthet. Att variera arbetsställningen är en viktig del i att behålla välmåendet.
– Jag brukar säga att ”den bästa sittställningen är nästa”, förklarar Robin Elfving, leg naprapat på Umeå Rygg & Ledklinik.

Hur bra och ergonomisk stol man än har behöver kroppen variation. Att ändra arbetsställningen och ta pauser då och då är det grundläggande rådet för den som ofta sitter och arbetar.
– En del människor som har bra stolar och ergonomisk utrustning undrar varför de ändå får ont, säger Robin Elfving, leg naprapat på Umeå Rygg & Ledklinik.
Hur bra stol man än har behöver man också röra på sig för att motverka effekterna av statiskt arbete. Robin tipsar om att använda en pilatesboll att sitta på. Denna gör att rygg och höfter får arbeta samtidigt som den ger en rak sittställning.
– Vi har ett redan inbyggt ryggstöd i vår ryggmuskulatur, och detta är till för att användas. En mer aktiv sittposition är att föredra, och när det blir jobbigt att sitta aktivt är det dags att ställa sig upp eller att ta små mikropauser, kanske även lite pausgympa, säger Robin.
Robin berättar också om hur arbetsposition och kroppshållning påverkar vårt hormonsystem.
– Studier visar att i en position där överkroppen och axlarna faller framåt minskar testosteronet med tio procent och stresshormonet kortisol ökar med 15 procent. Om man däremot sitter tvärtom, i en sträckt upprätt så kallad ”high power pose”, ökar testosteronet med 20 procent medan kortisol minskar med 25 procent.

PETER ÖBERG

Läs mer