torsdag 23 maj
Mer än en bil

Mer än en bil

14 november, 2018

Artikel. Ett bilmärke är inte alltid bara ett bilmärke. Vi kollar in oväntade och exklusiva prylar som bär biltillverkares namn. Vad sägs om till exempel en barnvagn eller en lyxig yacht?

Det som är namnet på ett bilmärke återfinns inte alltid bara på bilar. BMW och Honda gör motorcyklar, Mercedez-Benz och Volvo tillverkar bussar och lastbilar, Mitsubishi gör värmepumpar förutom bilar, och Lamborghini började en gång som ett traktorföretag.
Idag är det vanligt med allehanda kringprodukter, tillbehör och livsstilsprylar från, till exempel, biltillverkare. Vill man ha solglasögon, väskor eller en nalle från ens favoritbilmärke är sannolikheten stor att det går att hitta. Många bilmärken har till och med egna klädkollektioner.
Samarbeten mellan varumärken är vanliga inom många branscher, men även mellan branscher. På engelska kallas detta co-branding. Chokladkakan Plopp med smak av Gott & blandat är ett exempel från godisvärlden, och Mercedez-Benz barnvagn från när bil- och barnvagnsbranscherna gör gemensam sak.
Bil & Bostad presenterar här några exempel på exklusiva prylar och kanske oväntade samarbeten.

Lexus LY 650

Att tillverka vad man kallar ”enastående bilar” är vad Lexus gjort sedan företaget grundades 1989. Men man är inte främmande för samarbeten och har arbetat tillsammans med exklusiva leverantörer inom en mängd branscher. Om man bara hör modellbeteckningen, LY 650, skulle man kunna tro att detta nya fordon skulle vara ännu en bil, men så är inte fallet. LY 650 är en yacht som har tagits fram i samarbete med amerikanska Marquis-Larson Boat Group och som ska börja säljas nästa år. Yachten är 65 fot lång med linjer inspirerade av Lexus bilar.

Ferrari SF01 Limited Edition Giallo Modena

Det är faktiskt inte ovanligt med bilföretag som också gör cyklar. Ett exempel är italienska Ferrari som samarbetar med det lika italienska cykelföretaget Bianchi. Just denna cykelmodell i Ferrari-gult tillverkas endast i begränsad upplaga och ett exemplar går på närmare 200 000 kr. Ramen väger endast 780 gram och däcken är en cykelvariant av Pirellis Formel 1-däck.

Mercedez-Benz Avantgarde

Mercedez-Benz gör bilar. Hartan gör barnvagnar. Ett samarbete mellan dessa tyska företag är egentligen ganska logiskt då de båda vill transportera människor tryggt och med elegans. Avantgarde heter deras gemensamt framtagna sittvagn. Modellen har justerbar fjädring, punkteringsfria däck med fälgar inspirerade av Mercedes-Benz bilar, vändbar sits och väger 8,9 kilo. Började säljas nu i november.

Lamborghini Esavox

För 253 000 kr kan man få man en vanlig bil, eller en ovanlig Lamborghini – som inte är någon bil. Esavox är namnet på företagets exklusiva högtalare/musikanläggning. Designen erinrar om företagets bilar och under det 125 cm breda kolfiberskalet finns ljudresurser som räcker för de flesta. En Lamborghini ska inte vara tystlåten och det är heller inte Esavox.

PETER ÖBERG

Läs mer

Om juridiska begrepp på bokstaven K

Artikel. Vad är ett kommanditbolag?
Många känner till bolagsformen handelsbolag, men kommanditbolag är en inte lika känd bolagsform. Ett kommanditbolag är en form av handelsbolag med några viktiga skillnader.
Både kommanditbolag och handelsbolag har två eller flera delägare, bolagsmän. I handelsbolaget är bolagsmännen primärt personligt, solidariskt ansvariga för bolagets skulder. Att bolagsmännens ansvar är solidariskt betyder att varje bolagsman ensam kan behöva betala alla handelsbolagets skulder. Bolagsmannen som nödgades betala handelsbolagets skulder kan sedan i sin tur regressa, det vill säga begära att övriga bolagsmän betalar sin del av skulden.
Om ni hellre vill att en av bolagsmännen ska vara ”ansvarig” för bolaget och övriga främst bidra genom finansiering, arbete eller på annat sätt kan ett kommanditbolag vara ett alternativ till handelsbolag. I ett kommanditbolag är risk och ansvar fördelat olika mellan bolagsmännen. I kommanditbolaget har en eller flera bolagsmän, så kallade kommanditdelägare, endast ansvar för det belopp vederbörande har satt in eller åtagit sig att sätta in i bolaget, vilket till exempel kan vara tio kronor. Även kommanditdelägarens delaktighet i kommanditbolagets drift är begränsad. En kommanditdelägare har, om bolagsmännen inte avtalat om annat, till skillnad från vad som gäller för handelsbolag inte rätt att ta del i förvaltningen av bolagets angelägenheter.
Den bolagsman som har obegränsat ansvar för kommanditbolagets skulder kallas för komplementär, vilken alltid måste finnas i ett kommanditbolag. En fordringsägare kan kräva betalning direkt av en bolagsman i ett handelsbolag eller en komplementär, men inte av en kommanditdelägare i ett kommanditbolag.
Sammanfattningsvis är ett kommanditbolag en bolagsform i de fall inte alla bolagsmän vill ha lika stort ansvar för bolagets skulder.