tisdag 19 februari
Mer än en bil

Mer än en bil

14 november, 2018

Artikel. Ett bilmärke är inte alltid bara ett bilmärke. Vi kollar in oväntade och exklusiva prylar som bär biltillverkares namn. Vad sägs om till exempel en barnvagn eller en lyxig yacht?

Det som är namnet på ett bilmärke återfinns inte alltid bara på bilar. BMW och Honda gör motorcyklar, Mercedez-Benz och Volvo tillverkar bussar och lastbilar, Mitsubishi gör värmepumpar förutom bilar, och Lamborghini började en gång som ett traktorföretag.
Idag är det vanligt med allehanda kringprodukter, tillbehör och livsstilsprylar från, till exempel, biltillverkare. Vill man ha solglasögon, väskor eller en nalle från ens favoritbilmärke är sannolikheten stor att det går att hitta. Många bilmärken har till och med egna klädkollektioner.
Samarbeten mellan varumärken är vanliga inom många branscher, men även mellan branscher. På engelska kallas detta co-branding. Chokladkakan Plopp med smak av Gott & blandat är ett exempel från godisvärlden, och Mercedez-Benz barnvagn från när bil- och barnvagnsbranscherna gör gemensam sak.
Bil & Bostad presenterar här några exempel på exklusiva prylar och kanske oväntade samarbeten.

Lexus LY 650

Att tillverka vad man kallar ”enastående bilar” är vad Lexus gjort sedan företaget grundades 1989. Men man är inte främmande för samarbeten och har arbetat tillsammans med exklusiva leverantörer inom en mängd branscher. Om man bara hör modellbeteckningen, LY 650, skulle man kunna tro att detta nya fordon skulle vara ännu en bil, men så är inte fallet. LY 650 är en yacht som har tagits fram i samarbete med amerikanska Marquis-Larson Boat Group och som ska börja säljas nästa år. Yachten är 65 fot lång med linjer inspirerade av Lexus bilar.

Ferrari SF01 Limited Edition Giallo Modena

Det är faktiskt inte ovanligt med bilföretag som också gör cyklar. Ett exempel är italienska Ferrari som samarbetar med det lika italienska cykelföretaget Bianchi. Just denna cykelmodell i Ferrari-gult tillverkas endast i begränsad upplaga och ett exemplar går på närmare 200 000 kr. Ramen väger endast 780 gram och däcken är en cykelvariant av Pirellis Formel 1-däck.

Mercedez-Benz Avantgarde

Mercedez-Benz gör bilar. Hartan gör barnvagnar. Ett samarbete mellan dessa tyska företag är egentligen ganska logiskt då de båda vill transportera människor tryggt och med elegans. Avantgarde heter deras gemensamt framtagna sittvagn. Modellen har justerbar fjädring, punkteringsfria däck med fälgar inspirerade av Mercedes-Benz bilar, vändbar sits och väger 8,9 kilo. Började säljas nu i november.

Lamborghini Esavox

För 253 000 kr kan man få man en vanlig bil, eller en ovanlig Lamborghini – som inte är någon bil. Esavox är namnet på företagets exklusiva högtalare/musikanläggning. Designen erinrar om företagets bilar och under det 125 cm breda kolfiberskalet finns ljudresurser som räcker för de flesta. En Lamborghini ska inte vara tystlåten och det är heller inte Esavox.

PETER ÖBERG

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.