söndag 24 mars
Hemsökta hus och mysiga rysare

Hemsökta hus och mysiga rysare

31 oktober, 2018

Artikel. Slutet på oktober och början av november kan vara den läskigaste perioden på året (om man inte räknar dagarna när semestern tar slut). Här ska hemmen pyntas med pumpor, de döda hedras och de levande klä ut sig.
Bil & Bostad låter film- och skräckexperter tipsa om sina favoritrysare samt tar en titt på hemsökta hus- filmer – och reder ut halloween och alla helgons dag.

”Bus eller godis!” är en vanlig fras man får höra från dörrknackande, monsterutklädda barn i slutet av oktober och början på november. Fenomenet med bus, godis, pumpor och läskigheter kommer från den amerikanska traditionen halloween som äger rum den 31 oktober varje år. I Sverige har vi även helgdagen alla helgons dag, och då det inte här är helt klart när man ska göra vad händer det att bus eller godis-barnen kan komma på besök även andra datum än den 31 oktober. Alla helgons dag är egentligen främst en dag då man minns de döda, och den infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november; i år den 3 november.

Mörkt men mysigt
Även om halloween till stor del handlar om rysligheter är det också en tid för mys. Denna period är som en inledning på vintern – man spenderar mer tid inomhus, tänder ljus, kryper in under varma filtar. Många piffar upp hemmet med till exempel pumpor och ljuslyktor. Man bakar och äter godsaker.
Att det nu är mörkt ute på allvar och att detta sammanfaller med halloween gör detta till en populär tid att kolla på skräckfilm. Vill man ha tips på bra skräckfilmer har vi pratat med några skräckexperter – läs om deras favoriter i den tryckta tidningen.
En underkategori till skräckfilmen är filmer där hemsökta och läskiga hus spelar en stor roll. Detta är en genre som fått något av en renässans under senare år, men som har en lång historia. Från Överraskade av natten (The Old Dark House, 1932) via Det spökar på Hill House (The Haunting, 1963) till The Shining (1980), Poltergeist (1982) och The Others (2001), japanska Dark Water (2002) och Förbannelsen – The Grudge (Ju-On, 2002), samt moderna bidrag som Paranormal Activity (2007) och The Conjuring (2013) med uppföljare – det finns hur mycket som helst att upptäcka.
Den vanliga premissen i genren är att någon flyttar in i ett hus som visar sig vara hemsökt. Ett annat förekommande grepp är att någon söker skydd i ett ödsligt hus för att sedan inte kunna ta sig ut, samtidigt som hemska saker börjar ske.

Speglar verkligheten
Vad är det då som gör denna typ av filmer så populära, och genren så långlivad? Som vanligt vad gäller skräckfilm – och film och konst i allmänhet – speglar dessa vår verklighet. Hemmet är den plats där man ska känna sig trygg, och när hemmet inte är tryggt blir detta än mer skräckinjagande, både för karaktärerna i filmen och hos tittarna som kan identifiera sig med deras rädsla.
Hemmets trygghet och ondskan kontrasteras kanske än tydligare i ännu en skräckundergenre – heminvasionsfilmen. Här störs vardagen av att våldet knackar på i form av ligister som invaderar hemmet och familjeidyllen. Dessa filmer är ofta mer verklighetsnära och utan övernaturliga inslag. Straw Dogs (1971) och Funny Games (1997) är exempel i genren, eller varför inte The Purge-filmerna (2013-2018).
Berättelser om otäcka hus har funnits länge, långt längre än filmen som konstform, och inslag kan hittas i till exempel folksagor och den gotiska litteraturen (Skönheten och odjuret och Dracula är två exempel). Idag finns det berättelser för alla smaker och åldrar, både inom litteraturen och filmen. Har man svårt för de mer renodlat rysliga filmerna väljer man kanske hellre mer komiska varianter som The Rocky Horror Picture Show (1975) eller Beetlejuice (1988). Ett svenskt exempel i genren är Besökarna (1982), och en utmärkt film för de yngre tittarna är Coraline (2009).

PETER ÖBERG

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven F

Artikel. Vad är en fullmakt?
En fullmakt är en handling som används vid flera olika tillfällen. Du kan till exempel lämna en fullmakt till en advokat som ska biträda dig i en tvist. Ett annat tillfälle är om du ska ingå ett köpeavtal med någon men inte själv kan vara på plats. Låt säga att du vill köpa en bil som finns i Stockholm. Istället för att resa till Stockholm själv kan du ge en vän (fullmäktigen) en fullmakt som innebär att vännen ges rätten att företräda dig. Din vän kan då genom fullmakten, i ditt namn och för din räkning, köpa bilen åt dig.
Det finns inga formkrav för att en fullmakt ska vara giltig. Det innebär att du kan ge din vän en giltig fullmakt såväl muntligt som skriftligt. Fördelen med en skriftlig fullmakt är att om din vän skulle bryta mot fullmakten finns det skriftlig dokumentation som kan bevisa vad din vän hade rätt att göra i ditt namn. Banker och andra kreditinstitut har ofta en egen särskild fullmaktsblankett, som banken vill ska användas när du till exempel ska hjälpa en närstående med bankärenden.
Beträffande fullmakt är det bra att känna till skillnaden mellan begreppen behörighet och befogenhet. Behörighet är vad din vän kan avtala om med bindande verkan för din räkning. Befogenhet är vad din vän får avtala om utifrån dina instruktioner.
För att tydliggöra skillnaden mellan behörighet och befogenhet kan ett exempel ges. Låt säga att du ger din vän en skriftlig fullmakt att i ditt namn och för din räkning köpa en bil. Du uppger att bilen inte får kosta mer än 50 000 kr. Eftersom du som köpare inte för säljaren vill berätta vad du högst är beredd att betala för bilen anges maxpriset ofta inte i fullmakten. Din vän har då behörighet att köpa en bil åt dig i ditt namn, men befogenhet att högst betala 50 000 kr för bilen.
Om vännen köper bilen för 60 000 kr, är avtalet bindande mot säljaren. Eftersom vännen handlat i strid med din instruktion (befogenheten), kan vännen bli skyldig att ersätta dig 10 000 kr. Det är viktigt att kunna bevisa att befogenheten var högst 50 000 kr, varför den interna instruktionen bör lämnas skriftligen. Om vännen (fullmäktigen) är en skicklig förhandlare och köper bilen för din räkning för 45 000 kr, har vännen handlat inom sin befogenhet om högst 50 000 kr.
I sammanhanget kan noteras att det numera finns framtidsfullmakt, som jag behandlat i en tidigare krönika på www.nywa.nu/bil-bostad/ eller www.bilobostad.se.
Kom ihåg att visa tacksamhet till dina vänner som ställer upp som fullmäktige för dig och i andra situationer. Eleanor Roosevelt (1884-1962) uttryckte klokt: ”Goda vänner är som stjärnor. Du ser dem inte alltid, men du vet att de alltid finns där.”