onsdag 16 januari
Världens byggnader: Burj Khalifa

Världens byggnader: Burj Khalifa

17 oktober, 2018

Artikel. Den var först tänkt att bli 705 meter, men planerna ändrades och den blev 828 meter. I januari år 2010 invigdes Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Skyskrapan Burj Khalifa i Dubai i Förenade Arabemiraten innehar flera rekord; främst är den världens högsta byggnadsverk. Med en höjd på 828 meter tog byggnaden över titeln från Taipei 101 i Taiwan, som fortfarande är den näst högsta skyskrapan i världen med sina 509 meter. Burj Khalifa är också byggnaden med flest våningar, och hissen i byggnaden är världens högsta.
Byggandet påbörjades 2004, då under namnet Burj Dubai, och sex år senare invigdes tornet, nu med namnet Burj Khalifa. ”Burj” betyder för övrigt torn och ”Khalifa” kommer från Khalifa bin Zayed Al Nahyan som är president i Förenade Arabemiraten.
Konstruerandet var inte problemfritt. Bland annat behövde man en speciell cementpump inne i byggnaden för att kunna få upp cementen till de höjder som krävdes. Kritik riktades också mot de dåliga förhållandena som rådde för byggarbetarna.
I byggnadens 164 våningar finns bland annat 900 lägenheter, Armani Hotel med 160 rum, kontor, 1000 specialbeställda konstverk samt världens högst belägna restaurang och observationsdäck.

Läs mer