onsdag 16 januari
Dags för vinterdäck

Dags för vinterdäck

17 oktober, 2018

Artikel. Under den här tiden på året kan utomhustemperaturerna svaja rätt så ordentligt från dag till dag. Men en regel är att när temperaturen ute börjar sänka sig mot nollstrecket är det dags att montera vinterdäcken. Här är datumen och reglerna som gäller.

På sin bil kan man ha antingen dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Lag på vinterdäck råder från den 1 december till den 31 mars vid vinterväglag, och vad gäller dubbdäck är dessa tillåtna 1 oktober till 15 april, men även andra datum om det är risk för vinterväglag.
Enligt Polisen gäller att ”vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen”. En tumregel, enligt Däckbranschens informationsråd, är att vinterdäcken bör sitta på när temperaturen kryper under fem plusgrader. Då har man vinterdäcken klara när den första halkan kommer.
Innan man byter till vinterdäck är det en bra idé att kontrollera mönsterdjup, dubbarnas skick och lufttrycket. Enligt lagen ska mönsterdjupet på vinterdäcken vara minst tre millimeter. Skulle mönsterdjupet eller dubbutsticket skilja sig åt mellan däcken bör de bästa däcken monteras bak på fordonet; detta minskar risken för sladd och gäller både fram- och bakhjulsdrivna fordon.
Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag.

Läs mer