tisdag 19 februari
Gör Rådhusets klocktorn till minaret!

Gör Rådhusets klocktorn till minaret!

10 oktober, 2018

Krönika. Umeås modevecka har nyss varit och hände samtidigt som Umeås Pridefestival. Jodå det funkade trots busvädret. Det var shopping från Avion till centrala stan och drygt tusen personer gick i tåget med regnbågsflaggor.

Det här är ju återkommande evenemang som enligt min mening ligger på fel årstid men ändå. De skapar liv i stan och det är ju bra.

Spelmissbrukarhelgen?
Ja det är ingen dum idé egentligen för det vimlar ju av nätkasinon som kunde visa upp sig på gator och torg med alla sina kändisar som är med i reklamen. Svenska Spel kan kanske också kan lockas hit och dela ut vinstcheckar till föreningslivet. Varför inte samtidigt göra en konferens för spelmissbrukare i Folkets hus? Här kan vinnarna från Holmsund eller Pengfors som deltog i Postkodmiljonären vittna om hur de slösat bort miljonerna, eller vad de nu har gjort med pengarna. Här kan vi också hylla Bingolotto-Micke som sålt lotter åt Björklöven i alla år. Hur många har vunnit i det lotteriet? Annars är väl V75 på Umåker den största spelhelgen här i Umeå som redan finns. Lennart Holmlund får göra system där du köper in dig. Nog går det att ordna!

Kattvecka? Mjau ...
Det ordnas väl årligen några kattutställningar här i stan och hundar har jag sett gå i parad när Kennelklubben promenerar med sina glada svansviftare. Här finns kaninhoppning och hästhoppning och sådant så jag vet inte vad som kan tillföras där? Även ornitologerna har träffar för alla sina fågelvänner som ska kryssa pippifåglar som de får i kikaren när de flyger över stan. Och kosläppen är ju nåt som drar folk till bystan när det våras. Jag vet inte vad mer som kunde ordnas för alla som gillar djur? Det brukar komma massor av getingar till matmarknaderna på gågatan. Sötsakerna på Bondens marknad drar till sig bin. Är det nåt jag saknar är det metartävlingar i älven, gärna vid det som kallas Hamnplan. Folk klagar på Postnord men jag säger; När kommer komposten? Där vi gratis kan plocka mask centralt? Och får vara bakom flötet!

Mera halleluja-moments!
Vi har några parker i centrala Umeå som ofta är helt tomma när det gäller evenemang. Broparken är som en öde backe ner mot älven. Här finns en slänt som är som gjord för filtar och picknick och större utomhuskonserter – typ Glastonbury i England.
Vänortsparken intill kyrkan är en mysig grop omgiven av lummiga träd. Som gjort för körsång eller utomhusgudstjänster. Varför används inte den parken lite oftare? Jag vet att Pingstkyrkan ibland sjunger i himlens höjd i Döbelns park. Jag vill också dit och sjunga med i Pärleporten bara jag visste när det blir av nästa gång!

Den stora Muhamed-dan
Till skillnad från Ebba Busch-Thor är jag mycket förtjust i muslimska böneutropare som sjunger ut sina ”Allah-o-akhbar” från minareter. Det tillhör ljudbilden i städer som Dubai och Kuala Lumpur och jag vill gärna höra dessa utrop ända in i sovrummet.
Jag vet inte hur många tusen muslimer som bor i Umeå men åtskilliga är de och varje fredag har de fredagsbön i mer undanskymda lokaler eftersom här saknas en ordentlig moské. Jag tycker att de åtminstone en gång per år – kanske i samband med Ramadan – kan få fira detta på Rådhustorget.
Minaret i Rådhustornet?
Klocktornet på Rådhuset är en utmärkt plats för utrop. Rulla ut mattor på det tomma Rådhustorget där muslimerna får be. Om de ska göra detta åt öster blir väl konsekvensen att de visar rumpan mot MVG men det får vi nog tåla. Men gör de det visar de aktning för Hilding Holmqvist som äger Åhléns fastighet. Så då tycker jag att han kan sponsra evenemanget: ”Åhléns ahkbar!” Vi hyllar nu stormuftin Hilding! Kringarrangemang till detta kunde vara en persisk marknad. Där umeborna fick bekanta sig med den muslimska maten och allt annat som hör till.
Dessutom får vi vara med en om muslimsk gudstjänst. Hur många av er har bevittnat en sådan? Efteråt kan också alla umebor gå till Mekka och fika. Det är de i alla fall van med.

Ja du Nicklas. Du vet nog att jag gillar det mångkulturella Umeå. Hur ser du på paletten av nationaliteter och olika tillhörigheter här i Västerbotten?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.