torsdag 23 maj
Gör Rådhusets klocktorn till minaret!

Gör Rådhusets klocktorn till minaret!

10 oktober, 2018

Krönika. Umeås modevecka har nyss varit och hände samtidigt som Umeås Pridefestival. Jodå det funkade trots busvädret. Det var shopping från Avion till centrala stan och drygt tusen personer gick i tåget med regnbågsflaggor.

Det här är ju återkommande evenemang som enligt min mening ligger på fel årstid men ändå. De skapar liv i stan och det är ju bra.

Spelmissbrukarhelgen?
Ja det är ingen dum idé egentligen för det vimlar ju av nätkasinon som kunde visa upp sig på gator och torg med alla sina kändisar som är med i reklamen. Svenska Spel kan kanske också kan lockas hit och dela ut vinstcheckar till föreningslivet. Varför inte samtidigt göra en konferens för spelmissbrukare i Folkets hus? Här kan vinnarna från Holmsund eller Pengfors som deltog i Postkodmiljonären vittna om hur de slösat bort miljonerna, eller vad de nu har gjort med pengarna. Här kan vi också hylla Bingolotto-Micke som sålt lotter åt Björklöven i alla år. Hur många har vunnit i det lotteriet? Annars är väl V75 på Umåker den största spelhelgen här i Umeå som redan finns. Lennart Holmlund får göra system där du köper in dig. Nog går det att ordna!

Kattvecka? Mjau ...
Det ordnas väl årligen några kattutställningar här i stan och hundar har jag sett gå i parad när Kennelklubben promenerar med sina glada svansviftare. Här finns kaninhoppning och hästhoppning och sådant så jag vet inte vad som kan tillföras där? Även ornitologerna har träffar för alla sina fågelvänner som ska kryssa pippifåglar som de får i kikaren när de flyger över stan. Och kosläppen är ju nåt som drar folk till bystan när det våras. Jag vet inte vad mer som kunde ordnas för alla som gillar djur? Det brukar komma massor av getingar till matmarknaderna på gågatan. Sötsakerna på Bondens marknad drar till sig bin. Är det nåt jag saknar är det metartävlingar i älven, gärna vid det som kallas Hamnplan. Folk klagar på Postnord men jag säger; När kommer komposten? Där vi gratis kan plocka mask centralt? Och får vara bakom flötet!

Mera halleluja-moments!
Vi har några parker i centrala Umeå som ofta är helt tomma när det gäller evenemang. Broparken är som en öde backe ner mot älven. Här finns en slänt som är som gjord för filtar och picknick och större utomhuskonserter – typ Glastonbury i England.
Vänortsparken intill kyrkan är en mysig grop omgiven av lummiga träd. Som gjort för körsång eller utomhusgudstjänster. Varför används inte den parken lite oftare? Jag vet att Pingstkyrkan ibland sjunger i himlens höjd i Döbelns park. Jag vill också dit och sjunga med i Pärleporten bara jag visste när det blir av nästa gång!

Den stora Muhamed-dan
Till skillnad från Ebba Busch-Thor är jag mycket förtjust i muslimska böneutropare som sjunger ut sina ”Allah-o-akhbar” från minareter. Det tillhör ljudbilden i städer som Dubai och Kuala Lumpur och jag vill gärna höra dessa utrop ända in i sovrummet.
Jag vet inte hur många tusen muslimer som bor i Umeå men åtskilliga är de och varje fredag har de fredagsbön i mer undanskymda lokaler eftersom här saknas en ordentlig moské. Jag tycker att de åtminstone en gång per år – kanske i samband med Ramadan – kan få fira detta på Rådhustorget.
Minaret i Rådhustornet?
Klocktornet på Rådhuset är en utmärkt plats för utrop. Rulla ut mattor på det tomma Rådhustorget där muslimerna får be. Om de ska göra detta åt öster blir väl konsekvensen att de visar rumpan mot MVG men det får vi nog tåla. Men gör de det visar de aktning för Hilding Holmqvist som äger Åhléns fastighet. Så då tycker jag att han kan sponsra evenemanget: ”Åhléns ahkbar!” Vi hyllar nu stormuftin Hilding! Kringarrangemang till detta kunde vara en persisk marknad. Där umeborna fick bekanta sig med den muslimska maten och allt annat som hör till.
Dessutom får vi vara med en om muslimsk gudstjänst. Hur många av er har bevittnat en sådan? Efteråt kan också alla umebor gå till Mekka och fika. Det är de i alla fall van med.

Ja du Nicklas. Du vet nog att jag gillar det mångkulturella Umeå. Hur ser du på paletten av nationaliteter och olika tillhörigheter här i Västerbotten?

BENNY KARLSSON

Läs mer

Om juridiska begrepp på bokstaven K

Artikel. Vad är ett kommanditbolag?
Många känner till bolagsformen handelsbolag, men kommanditbolag är en inte lika känd bolagsform. Ett kommanditbolag är en form av handelsbolag med några viktiga skillnader.
Både kommanditbolag och handelsbolag har två eller flera delägare, bolagsmän. I handelsbolaget är bolagsmännen primärt personligt, solidariskt ansvariga för bolagets skulder. Att bolagsmännens ansvar är solidariskt betyder att varje bolagsman ensam kan behöva betala alla handelsbolagets skulder. Bolagsmannen som nödgades betala handelsbolagets skulder kan sedan i sin tur regressa, det vill säga begära att övriga bolagsmän betalar sin del av skulden.
Om ni hellre vill att en av bolagsmännen ska vara ”ansvarig” för bolaget och övriga främst bidra genom finansiering, arbete eller på annat sätt kan ett kommanditbolag vara ett alternativ till handelsbolag. I ett kommanditbolag är risk och ansvar fördelat olika mellan bolagsmännen. I kommanditbolaget har en eller flera bolagsmän, så kallade kommanditdelägare, endast ansvar för det belopp vederbörande har satt in eller åtagit sig att sätta in i bolaget, vilket till exempel kan vara tio kronor. Även kommanditdelägarens delaktighet i kommanditbolagets drift är begränsad. En kommanditdelägare har, om bolagsmännen inte avtalat om annat, till skillnad från vad som gäller för handelsbolag inte rätt att ta del i förvaltningen av bolagets angelägenheter.
Den bolagsman som har obegränsat ansvar för kommanditbolagets skulder kallas för komplementär, vilken alltid måste finnas i ett kommanditbolag. En fordringsägare kan kräva betalning direkt av en bolagsman i ett handelsbolag eller en komplementär, men inte av en kommanditdelägare i ett kommanditbolag.
Sammanfattningsvis är ett kommanditbolag en bolagsform i de fall inte alla bolagsmän vill ha lika stort ansvar för bolagets skulder.