tisdag 19 februari
Big Papa: Elfordonen som blickar både framåt och bakåt

Big Papa: Elfordonen som blickar både framåt och bakåt

10 oktober, 2018

Artikel. Det sias väldigt mycket om elfordonen och om vad som är miljövänligare, dessa eller fordon med de vanliga mer traditionella drivmedlen. Nu tänker inte jag ge mig in i den debatten då jag inte har kunskapen. Det jag däremot tycker är intressant då man följer utvecklingen är designen.

Vissa fordon är så spaceade att man aldrig skulle vilja visa sig i dem. Andra påminner om exakta kopior av bilar med ”vanligt” drivmedel. Ingen av de lockar mig, i vart fall inte ännu då jag gärna går igång på rost, oljelukt och krom.
Men då man följer vad som händer ute i vida världen är man inte sämre än att man kan ändra sig om att köpa elbil. Det finns nämligen företag som tänker på klassikerfanatiker som jag. Eller vad sägs om en eldriftskonverterad MG Roadster? Företag idag har upptäckt möjligheterna att som i detta fall ta en gammal klassisk sportbil och konvertera om den för att sedan kunna erbjuda kunden en riktig elbil med allt utom möjligen den brända oljedoften. Just denna klassiker får man betala cirka 116 000 pund för och de kommer tillverka 30 exemplar av modellen. Företaget RBW som ligger bakom produktionen har sedan Jaguar XKSS med eldrift på ritbordet vilket kommer bli spännande att se.
Mini som är en av mina favoriter och bilen jag växt upp med säljs på Ersboda hos Lindholms Bil här i Umeå. Mini visade tidigare i år upp en elektrifierad version av den gamla ”hundkojan” och har i planerna att rulla ut en färdigproducerad version under nästa år. Gissar att den kanske inte kommer se ut som den gamla klassikern, men hoppas gör jag i alla fall då den är så skönt läcker. Och om den sedan rullar in i saluhallen hos Lindholms Bil så kommer i vart fall jag stå bland de första i kön att testa. Om jag sedan lyckas komma ur den återstår att se, även om de är rymligare än man tror.
Ett annat roligt elbilsprojekt som på något vis tilltalar mig ligger ett estländskt företag bakom. Elbilen Nobe 100 som ska vara tillverkad av återanvändbara och återvinningsbara delar till 100 procent blir en eljest produktion och extra miljövänlig genom återvinningen. Detta är en liten häftig och eljest trehjuling med en schysst retrolook som Nobe Cars söker pengar till för närvarande. Går allt i lås hoppas man kunna ha en produktion igång senast år 2020. Vi håller tummarna för dem då i vart fall jag tycker den hjälper till att öka intresset för elfordon.
Glömmer man den rökiga oljelukten kan man ju faktiskt få en klassiker om man är beredd att betala det där lilla extra. För min del tror jag det räcker att följa utvecklingen på webben och kanske då och då få testa nyheterna istället. Och vem vet. En dag kanske man till och med får elbilarna att lukta bränd olja, och då hamnar de på min inköpslista.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer

Juridik från A till Ö: Om juridiska begrepp på bokstaven D

Artikel. Dolus
Inom juridiken finns en mängd olika lagar som brukar delas in i olika rättsområden, till exempel avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, familjerätt och skadeståndsrätt. Straffrätten avser gärningar som statsmakten vill förhindra, det vill säga brott och deras påföljder såsom fängelse, böter eller villkorlig dom.
För att kunna döma någon för ett straffrättsligt brott är det viktigt att utreda om personen har begått gärningen uppsåtligen. Med uppsåt menas att personen som begått brottet ska ha förstått vad personen gjort och handlat med vilja. Inom juridiken används ibland det latinska begreppet dolus som en synonym för uppsåt.
Har personen inte haft uppsåt att utföra den brottsliga gärningen kan personen inte heller bli dömd för ett uppsåtligt brott, till exempel mord. Om det är ett så kallat oaktsamhetsbrott, till exempel vållande till annans död, krävs inte uppsåt utan istället krävs att personen varit oaktsam, ett begrepp jag beskrivit i förra krönikan om culpa. Se härom www.nywa.nu eller www.bilobostad.se.
Skillnaden mellan ett oaktsamhetsbrott och ett uppsåtligt brott kan förklaras genom följande exempel. Pelle och Olle är på väg hem från krogen en kväll. Pelle blir arg på Olle och knuffar in Olle i en lyktstolpe, varpå Olle skadar sig. I en sådan situation har Pelle haft vilja att skada Olle och kan därför anses ha haft uppsåt med sin handling, varför han skulle kunna bli dömd för misshandel.
Hade Pelle istället haft för avsikt att skoja med sin vän Olle när han knuffade honom mot en snödriva men Olle ramlade in en lyktstolpe och skadade sig, hade Pelle inte haft vilja att skada Olle. I det fallet kan Pelle istället ha gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada, det vill säga Pelle har varit oaktsam i sitt agerande.